reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

Witam wszystkie przyszłe Mamy. Moja córcia urodziłą się 7 kwietnia tego roku :). W czasie ciazy mialam robione usg genetyczne z pomiarem kresy karkowej, kosci nosowej i potem kolejne ok.20 tyg. ciaży. Ze wzgledu na mój wiek, skończone 35 lat musiałam odwiedzic poradnię genetyczną. Tam p. Dr zebrała wywiad i zleciła pobranie krwi na test pappa. Test ten okresla możliwosć urodzenia dziecka z zespołem Downa i Edwordsa chyba z tego co pamietam.Wynik okresla prawdopodobieństwo w stopniu niskim, średnim lub wysokim. Brane są pod uwagę wywiad, wczesniejsze usg, wiek matki,100% pewnosci nie daje nikt-tak uświadomiła mnie p.Dr. Ze wzgledu na mój wiek mogłam zrobić dla pewnosci amniopunkcję, ale nie odważyłam sie-nie chciałam kusić losu ponieważ prawdopodobieństwo, ze coś pójdzie w trakcie badanie nie tak wynosi 100 do 1. Zachęcam do robienia badań nieinwazyjnych, uwazam, ze lepiej wiedzieć i mieć spokojne sumienie. pozdrawiam

reklama
Usg genetyczne i to jest dosyc popularne i standardowe badanie i nie ma sie czego bac.
Mam pytanie, czy któraś z Was robiła testy PAPP-A? Mi lekarz zalecił.
Może któraś z Was robiła je w Warszawie?

margaryt, a z jakiego powodu lekarz zalecił zrobienie testu PAPPA? Ja robiłam tydzień temu w Warszawie, czekam na wyniki.

Nie bój się tego badania ja mam 24 lata i na nim byłam - takie badanie sprawdza, czy wszystko dobrze z dzidziusiem. Dla Ciebie będzie to naprawdę cudowne przeżycie jak lekarz będzie dokładnie Ci wszystko pokazywał i opisywał. Może stwierdził, że Twoją mamę wysłał to i Ciebie wyśle dla pewności. Anemie ciążową też mam i czasem ona powoduje wolniejszy przepływ krwi, który powoduje wolniejszy rozwój, ale nie zawsze. Może chce sprawdzić jak krew przepływa przez maluszka, ja też to miałam przy anemii sprawdzane i wszystko ok, więc głowa do góry.

Ze wzgledu na mój wiek mogłam zrobić dla pewnosci amniopunkcję, ale nie odważyłam sie-nie chciałam kusić losu ponieważ prawdopodobieństwo, ze coś pójdzie w trakcie badanie nie tak wynosi 100 do 1. Zachęcam do robienia badań nieinwazyjnych, uwazam, ze lepiej wiedzieć i mieć spokojne sumienie. pozdrawiam

Czepiam się, ale 1 : 100. Gdyby było 100 : 1 to oznaczałoby to, ze na każde sto badań tylko jedno kończy się dobrze, a jest właśnie odwrotnie. ryzyko wynosi 1 : 100. Ja urodziłam w listopadzie majac ukończone 34 lata, rocznikowo mam już 35 i mnie lekarze nie kazali robić badań prenatalnych. Ale jeżeli w przyszłości zdecyduję się na drugie dziecko, na pewno skorzystam z tych badań, nie dlatego że będą mi przysługiwać, tylko dlatego, ze uważam, ze - odpukać - lepiej wiedzieć wcześniej a ryzyko z wiekiem znacznie wzrasta :(

Trusia - super, że wizyta w porządku :-)

a co do podglądania płci ... żona kolegi już zaczęła 7 m-c i nadal nie wiedzą bo dziecko wybitnie wstydliwe im się trafiło :-) mam nadzieję, że nas to nie spotka (przynajmniej tych, które nie chcą niespodzianki ;-) )

Jesli chodzi o spadki, to bardziej by nam pasowala dziewczynka, bo w rodzinie byly dziewczynki ostatnio.. ale od siostry wzielam tylko neutralne ubranka i niebieskie (ale bez autek i takich typowo chlopcowych wzorow) jeszcze nie robilam zakupow ale bede kupowala neutralne, w koncu nie kupuje ich odrazu na caly rok, tylko na pierwsze misiace, jak juz sie urodzi to bedzie mozna dokupic sukieneczek np :) a reszte spadkowych ubranek dla dziewczynki moge wziac od siostry tez juz po porodzie.

Problem w tym ze moj D chce znac plec, a to juz nie to samo jak jedno wie a drugie nie :/ ale zobaczymy.. moze dzidzia bedzie niesmiala, albo przekonam go zebysmy mieli razem niespodzianke :)

Elzu - może być też tak, że dzidzia na ostatnim USG będzie bardzo śmiała i nawet jakbyś bardzo chciała to nie będzie niespodzianki (no chyba, ze nie będziesz patrzyła w monitor :-) )

reklama
Kasia_B, no tak :) moze usiadzie okrakiem przed nami i bedzie sie chwalic hihi :) no.. zobaczymy, nastawiam sie na niepodgladanie moze sie uda :D

Do góry