reklama
eve19
Mama Wiki i Simona
ale sie rozpisalyscie i musze wszysko czytac znow tak duzo;-)heh a ja wam powiem ze przed ciaza mialam problemy z cisnieniem bylo zawsze wysokie a teraz w czasie ciazy idealne wogole nigdy nie mialam zadnych lekow na nad cisnienie bo mi lekarz nie zalecal twierdzil ze za mloda jestem i jeszcze sie unormuje a tu w czasie ciazy jest oki normalnie szokk

Ja chodze państwowo i na kazdej wizycie mam położną i panią ginekolog. I pierw położna mnie waży i mierzy ciśnienie, ginekolog bada na krzeselku i potem położna bada tetno. Ginekolog wpisuje w karte ciązy wyniki badan i wszytsko co tam trzeba wpisac i do karty pacjeta a polozna zapisuje na kolejna wizyte i wypisuje nowe skierownia.
Dziewczyny, na pewno wyniki Wam się poprawią, poza tym nie są takie straszne
.
Ja dzisiaj odbieram wymaz wiadomo skąd
, który miałam robiony tydzien temu na wizycie ...Podobno powinno się zrobić 3 takie wymazy-po 25 tyg, w 30 i po 35 aby wykluczyc infekcje które mogłyby przyspieszyć poród (są również powodem skurczów).
Ostattnio też zapytalam, co oznacza termin wg usg i om i ktorry termin porodu lekarze przyjmują za bardziej prawidlowy. Otóż, myliłam się twierdząc, że ciążą jest starsza (chociaz tak zrozumiałam podczas jednej z wizyt). Ciąża jest taka jak wg OM, ale dziecko może być większe badz mniejsze na +- 2 tyg przy danym wieku ciąży liczonym z OM (tu moze miec wpływ wczesniejsza owulacja),np. jak ciąża z OM wychodzi 20tyg a dziecko ma srednie wymiary ma na 23 tydzien wówczas świadczy to o jakiejś nieprawidłowości, jesli oscyluje ok 22 tyg to jeszcze jest wszystko ok . Poza tym rozbieżność miedzy terminem usg a OM może byc typowym błędem pomiarowym a termin porodu jest po prostu przedziałem ... Ja wg usg mam na 26-28 pażdziernika a wg OM 3 listopad i ten przedział jest moim przewidywanym terminem
.
Co do wizyt. Chodzę prywatnie. Jest położna, która mierzy waży i wypisuje zwolnienie i oczywiscie lekarz. W gabinecie mamy tez ktg co mnie ostatnio zaskoczyło.
Podczas ostatniej wizyty podziwialismy lekkie skurczyki dziewczyny , która przyszla na swoją ostatnią wziytę 
Ja dzisiaj odbieram wymaz wiadomo skąd
Ostattnio też zapytalam, co oznacza termin wg usg i om i ktorry termin porodu lekarze przyjmują za bardziej prawidlowy. Otóż, myliłam się twierdząc, że ciążą jest starsza (chociaz tak zrozumiałam podczas jednej z wizyt). Ciąża jest taka jak wg OM, ale dziecko może być większe badz mniejsze na +- 2 tyg przy danym wieku ciąży liczonym z OM (tu moze miec wpływ wczesniejsza owulacja),np. jak ciąża z OM wychodzi 20tyg a dziecko ma srednie wymiary ma na 23 tydzien wówczas świadczy to o jakiejś nieprawidłowości, jesli oscyluje ok 22 tyg to jeszcze jest wszystko ok . Poza tym rozbieżność miedzy terminem usg a OM może byc typowym błędem pomiarowym a termin porodu jest po prostu przedziałem ... Ja wg usg mam na 26-28 pażdziernika a wg OM 3 listopad i ten przedział jest moim przewidywanym terminem
Co do wizyt. Chodzę prywatnie. Jest położna, która mierzy waży i wypisuje zwolnienie i oczywiscie lekarz. W gabinecie mamy tez ktg co mnie ostatnio zaskoczyło.
Ostatnia edycja:
E
Eirema
Gość
też zwróciłam na to uwagę
mi dopiero 6 się zaczął.....
eve19
Mama Wiki i Simona
a ja dzis bylam u poloznej i co mam duzo pic odpoczywac i pamietac o lekach do tego mierzyla mi brzuszek i powiedziala ze jest malenki jak pileczka wiec mam w piatek usg i do szpitala jade boje sie jak cholera tego jeszcze elzu dostalam ta kartke na pieniazki i powiem ci ze dostalam tez droga notke na pieniazki ale dopiero w 28tyg dostane i moge sie starac o maciezynskie juz czego nie wiedzialam zupelnie!!!a zapomnialam dzis w nocy jakas dziewczyna rodzila u nas w szpitalu on jest bardzo malutki i ma jedna sale porodowa i jedna poloznicza wiec jak weszlam to ta dziewczyna taka speszona blada i kolo niej woda mineralna stala i dzidzia taka wpatrzona byla w tego swojego skarba ze sie biedna pijac wode z butelki polala hehe

reklama
Tak ale to wg korygowanego terminu wg usg (wg Om jest tydzien niżej)...Poza tym czytalam, że od 28 tyg zaczyna się 3 trymestr wiec ten suwak chyba też troszkę przyspieszył... :-)modlisia widze ze zaczelas juz 7 miesiac chyba jako pierwsza co?ale ten czas leci..