reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u ginekologa, badania, zdjęcia u USG

Blerka fajnie że już się Leon odwrócił. Niech siedzi tak już do końca grzecznie. Bardzo przystojny o duży już [emoji7]

Ja wg OM miałam 25 sierpień, a z czasem wg kolejnych usg wyszło że 19 sierpień. W poniedziałek mam kolejne usg to dam znać czy się coś przesunęło.

reklama
Wszystkie macie dwa terminy porodu? U mnie lekarz cały czas mówi tylko o jednym, nigdy nawet nie wspomniał o podziane OM i USG.

Tak sie dziś zastanawiałam, może głupie pytanie ale,,,,na wizycie w trakcie badania gin. stwierdził,że główka da się jeszcze odepchnąć ( czym juz wspominałam) i tak mnie naszło pytanko, czy któraś z was kiedykolwiek sprawdzała czy czuć coś w pochwie? Tzn czy wkładałyście palec i czułyscie np główkę?

Witajcie :)
Co do terminu, to przyjmuje się dwa najbardziej prawdopodobne i to ginekolog decyduje co Wam wpisze na karcie ciąży. Pierwszy i najczęściej przyjmowany to ten z OM, ten z USG pierwszego uwiarygodnia ten termin z OM, także nawet jeśli teraz na USG pokazuje inny wcześniejszy termin, to tylko szacunek wielkości dziewecka, a i tak z marginesem błędu :)

U mnie 11.08, chociaż od samego początku pokazuje o tydzień wcześniej. Wczoraj byłam na wizycie i ginek powiedział, że umawiamy się na początek sierpnia na cięcie, o ile coś wcześniej nie wyskoczy ;)

Z dobrych wiadomości, Mateusz jest wielkością odpowiadająca tygodniom ciąży (o tydzień do przodu, czyli tak jak zawsze, bo na ostatniej był dużo większy i się zastanawialiśmy, czy to nie przez cukry). Waży 1996 g, jąderka już zstąpiły do moszny i wczoraj widziałam wielki, piękny pomarszczony worek, haha :::))) nawet włosy było na usg wczoraj widać.
Z wiadomości gorszych, mały ma jakiś zastój moczu w nerkach (mały) :( Ginekolog mnie uspokoił, że to może nic nie być, czasem się tak zdarza, szczególnie u chłopców i po porodzie nie ma po tym śladu. O wadach nic nie mówił, bo nie chciał mnie straszyć, ale kazał zaraz po porodzie przypilnować, żeby zrobić usg nerek i sprawdzić, czy wszystko jest ok. Narazie się nie załamuję, ale jest mi strasznie smutno z tego powodu :( Miałam wczoraj to usg prenatalne i poza tymi nerkami wszystko jest ok, widziałam piękne serce i jakąs tam zastawkę, którą rzadko widać, ale że Matki jest przy samej powłoce brzusznej, to wszystko było bardzo ładnie widać.

Pytałam o te ruchy moje, bo są naprawdę mega dziwne, jak nakręcę to Wam pokaże, bo się do telewizji to nadaje ;) Lekarz powiedział, że wszystko jest ok, a najprawdopodobniej bardzo rozeszły mi się mięśnie na brzuchu i tak naprawdę mam tylko skórę, cienką błonkę, tą białą, która jest pomiędzy mięśniami i macice.
Od teraz co tydzień na KTG, zaczynam od środy, wizyty co dwa tygodnie, kolejna już 2.07. ale ten czas zleciał... i spakować torbę do szpitala ;)

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt i dorodnych maluchów :-)

Blerka śliczny ten Twój Leon :-D

Werci skoro lekarz mówi że tak się zdarza i nie ma co się martwić to widoczne tak jest :-)

U mnie też z usg termin od 12 tygodnia wskazuje niezmiennie na koniec lipca więc zobaczymy kiedy Tymek się zdecyduje na opuszczenie ciepłego gniazdka :-)

Martuszka to ty się już na połowę lipca szykuj :D

Werci nie martw się, słyszałam że sporo "wad" jakie maja dzieciaczki w brzuszku znikają/ wchłaniają się :)

Czy w 31 tc lekarz zobi mi usg 3D? Chciałabym zobaczyć buźkę mojego malca. Prenatalne - to trzecie, miałam już robione ale na zwykłym usg. I jeszcze - czy jakbym poprosiła lekarza to czy na zwykłym usg jest w stanie uchwycić buźkę malca??

Blerka super ze sie przekrecil. I sliczny ten Twoj Leon ;)

Lilija nie oczujesz nic. Dopiero jakbys miala rozwarcie to moglabys poczuc ;)

Werci mas zracje nie ma co sie zamartwiac na zapas. Po porodzie zrobcie usg nerek. Trzymam kciuki.

Moja mala chyba nadal glowa w gore bo zmiany w richach nie czuje zbytnio. No zobaczymy jak to bedzie.

reklama
Do góry