reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty naszych maluszków (szczepienia, wymiary, konsulatacje, porady)

Oceanica, my mieliśmy ten sam problem. 15 dni od urodzenia Pola nie osiągnęła jeszcze wagi z dnia porodu. Zmartwiłam się tym, ale dałam sobie jeszcze tydzień (za błogosławieństwem pediatry). No i przestałam słuchać pielęgniarek ze szpitala, które kazały mi dawać 1 cyca podczas 1 karmienia. Od tego czasu Pola pije z 1 cyca, jak usłyszę że przestaje przełykać, a dalej ssie, to daję jej drugiego. Następne karmienie zaczynam od piersi, którą poprzednio podawałam jako drugą. Okazało się że wcześniej nieświadomie głodziłam dziecko. Odkąd mała pije z 2 cyców przybrała 1000g w 4 tygodnie, a nie dokarmiamy.
Nie dyskutuję tu z Waszym lekarzem, ale może to dla Was też byłaby jakaś metoda...

reklama
oceanica, no przecież przytyła!!

700/30=23
z kolei 23*13 (3 dni dała na spadek wagi, choc pewnie było więcej?)=529 powinna, a przytyła 320 - moze po prostu nie będzie na 50 czy 70 centylu wagi, ale na 20-30 - to przeciez nie znaczy, ze jest głodzona, moze woli trzymac linię, niz wylewac się z wózka? Mój starszy synek zawsze był na 10 centylu - do dzis bardzo szczupły, ale nikt bynajmniej nie kazał mi go dokarmiać. Wez jeszcze pod uwagę geny, a nie tylko srednią wagę innych dzieci.

Kochane ;)
Krupko- jak mam brac pod uwage geny to powinna byc malym zawodnikiem sumo ;) Ja, stary i nasze rodzeństwa wszyscy byliśmy ponad 4kg ;)
Pola- nie dyskutujesz tylko starasz się pomóc bardzo dziękuje ;) Popróbuje i tak bo skoro dawałam 1 cały czas i nie szło to może mam jak Ty właśnie ;)

Wiem ;) Chodzi mi o to, że my wszyscy żarci pierwszy taki delikates nam się trafił ;) Może po pradziadkach albo kimś kogo nie znam ;)

No to może rzeczywiście u Was tak jak u Poli. Ja jeszcze nie miałam wizyty z ważeniem i mierzeniem (tylko patronażową w domu i pani doktor nie miała jak Młodego zważyć), ale jak na niego patrzę, to mam wrażenie, że przybiera i rośnie :) U mnie się sprawdza właśnie metoda jednego cycka, ale wiadomo, każde dziecko jest inne.

U mnie z kolei już było ważenie i mała ładnie przybrała. Tymczasem je na jednym karmieniu z jednego cycka i niestety przeważnie nawet go nie opróżni. Nie wiem, czy ja mam tyle pokarmu, czy ona tak niewiele potrzebuje..
No ale jak pokarm zalega to też nie dobrze..

A my dzisiaj się dopiero dowiemy, ile Olek przytył. Bo to, że przytył widać gołym okiem, tylko ciekawe ile :-DUbranka zakładane w szpitalu, w których się topił, dziś są już odłożone na bok. Teraz nosi albo duże 56 albo małe 62 a po urodzeniu 56 były za wielkie. Dziś mamy szczepienie, tylko nie wiem czy lekarka zaszczepi, bo mały się smarkał w nocy. Teraz, w dzień jest spokojnie ale noc nieprzespana.
Pozdrawiam

Ch_aga my też już wyrastamy z ubranek 56. Wczoraj byliśmy na szczepieniu (5 w 1) a za tydzień pneumokoki bo nie chciały szczepić na raz tylu rzeczy, zwłaszcza że rączka po szczepieniu gruźlicy jeszcze nie jest ładniutka. Wojtuś nieźle przybiera na wadze, cieszę się bo jesteśmy tylko na piersi a po porodzie późno zaczął przybierać no ale w końcu ruszył z kopyta i w miesiąc przybrał 1,3 kg więc ważymy 4615 :szok: Pomyśleć że po urodzeniu skarpetki nie miały się na czym trzymać hehe. No ale poki co i tak jest 2 okolicy 25 centyla więc wielkolud i tak z niego chyba nie jest.

ch_aga daj znać jak u Was będzie po wizycie. Ile Olus przytył bo przy urodzeniu nasze chłopaki miały taka sama wagę no i dzieli je tylko 1 dzień.

Ostatnia edycja:
reklama
Oceanica- ja tez tak robie. Jak mam akurat mniej pokarmu, a Milenka ssie jeszcze jedna piers i slysze, ze juz nie przelyka, to daje Jej druga. A przy nastepnym karmieniu zaczynam od tej drugiej. A jak mam duzo pokarmu, to z jednej. Ladnie przybiera na wadze. Urodzila sie 2620g, a teraz ma ok. 3,5kg (Milenka ma 4 tygodnie :-)).

Do góry