reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty, badania USG, wyniki badan

Dagos nie to mialam na mysli ... emotion po 3 wywolywanych porodach pod oksy kazda forma lagodzenie bolu daje nadzieje;-) no i nie ludze sie ze nic nie bede czula ;-) taki komfort jedynie z zzo

reklama
.... emotion po 3 wywolywanych porodach pod oksy kazda forma lagodzenie bolu daje nadzieje;-) no i nie ludze sie ze nic nie bede czula ;-) taki komfort jedynie z zzo
Ciekawe jak jest z oksy ? Ja mialam wywolanie porodu zelem prostaglandynowym [czy jak to sie pisze] podobno bardziej boli niz oksy - ale tez sa rozne opinie.
ten 'komfort z zzo' tez przereklamowany - co prawda moglam odpoczac chwile [dlugi porod] ale bole parte juz czulam normalnie -- pewnie nie jak normalnie sie czuje - ale to wcale ni jest tak ze zero odczuc;P

ja co prawda nie z doswiadczenia wlasnego ale sie wypowiem z tego co mowil anestezjolog i potwierdzalo kilka dziewczyn z siminu ... zzo jest bardzo bezpieczne dla maluszka ... wlasciwie nie ma zadnego wplywu (w przeciwienstwie do dolarganu ktory podaja w czasie porodu a to jest narkotyk i dziecko rodzi sie na haju) ... a glowa boli jak jest dupa a nie anestezjolog ... bol jest w sytuacji jak lekarz nakloje opone twarda ... kwestia czy traficie na anestezjologa ktory najlepiej podaje narkoze (czytaj - grunt to uspac i miec swiety spokoj) czy na takiego co ma doswiadczenie w zzo ... z tego co znam statystyki wlasnie z siminu z chorzowa tam jest 50/45/5 50% zzo, 45% znieczulenie podpajeczynowkowe - takie podaja do cesarki i to nie jest takie samo znieculenie!!!! i 5% to narkoza ... ponoc po tym znieczuleniu podpajeczynowkowym czesciej moze bolec glowa bo dawka leku jest znacznie wieksza ale w simin pionizuja pacjetki juz po 6-8h ... i to ponoc jest optymalne

to jak juz pisalam znam ze szkoly rodzenia wiec trzeba brac poprawke na lekka propagande :) ale o zzo slyszlaam z wielu zrodel ze fajne i sama zamierzam sprobowac!!!

Ostatnia edycja:
Ciekawe jak jest z oksy ? Ja mialam wywolanie porodu zelem prostaglandynowym [czy jak to sie pisze] podobno bardziej boli niz oksy - ale tez sa rozne opinie.
ten 'komfort z zzo' tez przereklamowany - co prawda moglam odpoczac chwile [dlugi porod] ale bole parte juz czulam normalnie -- pewnie nie jak normalnie sie czuje - ale to wcale ni jest tak ze zero odczuc;P

emotion nie mozna nie czuc boli partych bo bys nei urodzila !!! ale pewnie jak bys miala probke porodu bez zzo i ze znieczuleniem to moze mialabys porownanie ... ja wlasnei chce zobaczyc jaka bedzie realna roznica ...

reklama
a prawda to ze po zzo sa okropne bole glowy?
widzę, że któraś z was miała już to zoo, i jak to z nim jest? jest dobre? nie jest niebezpieczne dla Maleństwa?
ja nie mialam zadnych boli glowy
ja znowu slyszalam o bolach kregoslupach - i mnie kregoslup bolal kilka tyg [moe 2- 3 tyg] ALE ktos mowil ze bole kregoslupa i tak i tak sa normalne po porodzie bo kregoslup juz ma mniejszy ciezar i wygina sie 'spowrotem' i ze to wcale nie przez znieczulenie - ale naturanie tak jest

klaudyna ja mialam zzo, po 24 godzinach dostalam [po 18 od skurczy] i to bylo jakby mi ktos nogi odcial, w momencie MEGA ulga i blogostan :D
JA sie nawet zastanawialam czy mnie nie 'przecpali' bo mi lekko rece zaczely cierpnac [raniona], wogule lekarz mowi zebym podniosla pupe [wymieniali podklady co chwila] a ja ze smiaechem do nich ze nie mam nog.. i faktycznie Nie czulam dolnej czesci ciala -- ALE juz po godzinie dwoch czucie wracalo [mimo ze mialam pompke caly czas w kregoslup] a parte juz czulam normalnie [znaczy pewnie mniej niz zawsze - ale wsytsko bylo odczuwalne]

Sama 'instalacja' ciezka, bo musialam siasc na skraju lozka i jednoczesnie wygiac kregoslup w 'c' ciagnac sie do przodzu - a beboch przeszkadza - do tego lekarz musial sie wyrobic miedzy skurczami :) Ale dalo rady :)

Dla mnie byla to spora ulga - bo bylam wykonczona calym dniem i noca odwodniona pod kroplowkami bo jakas infekcje dostalam, a tu mialam przynajmniej troche przerwy.

Podobno dla dziecka nie jest szkodliwe,
Szkodliwe sa znieczulenia typu 'petydyna' ktora wlasnie dlatego podaje sie do jakiegos etapu porodu [w irlandii do 3cm chyba] bo dziala depresyjnie na uklad oddechowy dziecka [to sa jakies znieczulenia z grupy opioidow] - moj gin mowil ze tego nie daje sie juz w polsce.

emotion nie mozna nie czuc boli partych bo bys nei urodzila !!! ale pewnie jak bys miala probke porodu bez zzo i ze znieczuleniem to moze mialabys porownanie ... ja wlasnei chce zobaczyc jaka bedzie realna roznica ...

no chodzilo mi o to 'czulam' jako ze 'bolaly' parte.

Ostatnia edycja:
Do góry