reklama
Hej dziewczyny
A nie dostałyście badań na cytomegalię? To coś takiego jak toxoplazmoza tak mi wyjaśniałą koleżanka. W ciąży wykryto że przechodziła, nawet nie wie kiedy, musiała sobie zrobić dtugi test czy jest w trakcie przechodzenie i na szczęscie nie była. Natomiast jej znajoma przechodziła cytomegalię w czasie ciąży nie chcę straszyć ale okazało się że przez to płód jest strasznie obicążony genetycznie, dostała infomacje , że dziecko urodzi się z zespołem downa i nie wiadomo czy nie będzie miało rozszczepu kręgosłupa, zdecytowała urodzić. Jednak podczas następnej wizyty lekarz powiedział, że nie da urodzić tego dziecka, podobno miało po trzy nóżki i ręce, wywołali poród i było po wszytskim ja zrobię tą cytomegalię napewno.
A dziś miałam iść do lekarza, wstałam rano i poczułam się lepiej więc stwierdziłam ze nie idę i błąd bo teraz znów kiepsko. No mniej kaszle to fakt ale ten katar zatoki i znów gardło. Ale ogólnie samopoczucie lepsze. Tylo ja mądra też wyczytłąma w google że przeziębienia są niebezpiecznie w I trymestrze.
A nie dostałyście badań na cytomegalię? To coś takiego jak toxoplazmoza tak mi wyjaśniałą koleżanka. W ciąży wykryto że przechodziła, nawet nie wie kiedy, musiała sobie zrobić dtugi test czy jest w trakcie przechodzenie i na szczęscie nie była. Natomiast jej znajoma przechodziła cytomegalię w czasie ciąży nie chcę straszyć ale okazało się że przez to płód jest strasznie obicążony genetycznie, dostała infomacje , że dziecko urodzi się z zespołem downa i nie wiadomo czy nie będzie miało rozszczepu kręgosłupa, zdecytowała urodzić. Jednak podczas następnej wizyty lekarz powiedział, że nie da urodzić tego dziecka, podobno miało po trzy nóżki i ręce, wywołali poród i było po wszytskim ja zrobię tą cytomegalię napewno.
A dziś miałam iść do lekarza, wstałam rano i poczułam się lepiej więc stwierdziłam ze nie idę i błąd bo teraz znów kiepsko. No mniej kaszle to fakt ale ten katar zatoki i znów gardło. Ale ogólnie samopoczucie lepsze. Tylo ja mądra też wyczytłąma w google że przeziębienia są niebezpiecznie w I trymestrze.
emotion_sickness
mama szkrabusia =)
ja mialam cytomegalie robiona w poprzedniej ciazy - to niewiem czy teraz bede musiala- zapytam dzis.
biedroneczka84
Fanka BB :)
Dziekuje
jesli chodzi o badania to mam zrobic :
z obowiazkowych: morf, mocz, WR (odczyn Wassermana -choroby weneryczne), HBS (wirusowe zap. watroby), HIV
i dodatkowe toksoplazmoza, CMV (cytomegalia), HCV (wir. zap. watroby typ. C),
jesli chodzi o badania to mam zrobic :
z obowiazkowych: morf, mocz, WR (odczyn Wassermana -choroby weneryczne), HBS (wirusowe zap. watroby), HIV
i dodatkowe toksoplazmoza, CMV (cytomegalia), HCV (wir. zap. watroby typ. C),
karolq8
Biedroneczka jak jeszcze blisko ci do zielonki to badanie hiv ponoc za darmo robia na westerplatte. Mile widziane kobiety w ciazy
A wiec melduje, że my po wizycie
Wszystko w porzadku, ciaza umiejscowiona prawidłowo pecherzyk piekny a w nim malutka fosoleczka 0,28cm.
Wiek ciazy idealny z OM czyli 6tyg na razie jeszcze nie widzialam serduszka (ale jeszcze czas)
Termin porodu 12.06.2014
I caaaala lista badan
Dodam zeby uspokoic plamiacve mamusie....wczoraj dostalam plamienia, kolor kawa z mlekiem i rozowe lekarz stwierdzil ze na tym etapioe to normalne i niue przejmowac sie tylko krwe zywa budzi niepokoj..... Dostalam Luteina profilaktycznie (po poronieniu i krwotoku w drugiej ciazy) i normalnie mam funkcjonowac
Biedroneczka ja też byłam wczoraj u lekarza,mój maluszek ma dokłądnie te same wymiary,też szósty tydzień i też serduszka jeszcze nie widziałam bo podobno to troszkę za wcześnie.Za dwa tyg idę do mojej lekarki do szpitala na dyżur to powiedziała,że serducho już będzie widoczne.Tak się wczoraj wystraszyłam z tym serduszkiem że szok,ale po Twojej wypowiedzi odetchnęłam:-)
Biedroneczko gratuluję udanej wizyty
Ja mam do wykonania :
-morfologia
-mocz
-glukoza na czczo
-WR
-grupa krwi i przeciwciała
-Toxo IgM
-Toxo IgG
-HIV
-Różyczka IgG
-CMV
Abzela mam dokładnie te same badania zrobić i cytomegalię też+tsh
biedroneczka84
samba - super to termin mamy ten sam gratuluje również udanej wizyty
karolq - chodze do Sulechowa do dr Rzepki a do Zielonki mam 50km (chociaz teraz S3 to 20min ) wiec zrobie od razu u nas chyba
karolq - chodze do Sulechowa do dr Rzepki a do Zielonki mam 50km (chociaz teraz S3 to 20min ) wiec zrobie od razu u nas chyba
reklama
Karolq8 widzę że ty z ZG, masz już wybranego lekarza u którego będziesz prowadzić ciążę? Ja z chłopcami chodziłam do lekarza w miejscowości w której mieszkam (okolice ZG) ale po tym co mnie spotkało wszystkich tamtych lekarzy omijam szerokim łukiem... a teraz jeżeli się udało, to tym razem będę prowadzić ciążę u ordynatora naszego szpitala w ZG.
EDIT:
BETA 12 dpo 55,91
W poniedziałek powtórzę - oby pięknie przyrosła!!!!!!!!!!!!
EDIT:
BETA 12 dpo 55,91
W poniedziałek powtórzę - oby pięknie przyrosła!!!!!!!!!!!!
Ostatnia edycja: