reklama
Mój Maks ostatnio też niewiele przybrał - przez dokładnie 24 dni tylko 400 g. Pediatra kazał przyjść za dwa tugodnie zważyć, powiedział, że jak nie zwiększy się przybieranie to trzeba będzie dokarmiać. Nie podoba mi się to - Maks już podwoił swoją wagę urodzeniową (przez 3,5 miesiąca), waży 6510 g, je normalnie, pokarmu mam dużo (po karmieniu zostaje), więc po choinkę dokarmiać? Nie będę tego robić. Myślę, że po prostu przestał przybierać tak szybko jak na początku, bo kiedyś trzeba zastopować...
ELUSIA Nie masz się co martwic..!!!!!JUlka wazy 5680 w skali miesiąca przybrała 530 gram - przez 2 pierwsze dwa tyg 400 a drugie dwa 130..Karmię ja cyculkiem ostarnio zaczynam dawac słoiczki..
lekarka powiedziała ze mam sie nie martwic .. nie wszystkie dzieci to pulpety.. niektóre to chudzielce.. zreszta geny robia tez swoje.. ja przed ciaza wazyłam 45 kg i zawsze byłam chuda mimo ze jem za dwóch
chciałabym aby Julka przybrała 700 na miesiąc ale to nie możliwe pewnie
syn mojej kolezanki starszy o 5 dni od julki wazy 8200 ( urodził sie majac 2800 ) i ma juz nadwagę...
lekarka powiedziała ze mam sie nie martwic .. nie wszystkie dzieci to pulpety.. niektóre to chudzielce.. zreszta geny robia tez swoje.. ja przed ciaza wazyłam 45 kg i zawsze byłam chuda mimo ze jem za dwóch
chciałabym aby Julka przybrała 700 na miesiąc ale to nie możliwe pewnie
syn mojej kolezanki starszy o 5 dni od julki wazy 8200 ( urodził sie majac 2800 ) i ma juz nadwagę...
Szafrankowa
Zaciekawiona BB
Witajcie wszystkie Mamusie!Zwracam sie do Emih bo u mojego Kornela zaczęło się identycznie,oczywiście doktorka do której jest zapsiany zupełnie to zignorowała,twierdząc że jest z ima i to wina ogrzewania.Mały miał suche podrażnione policzki,potem okolice kolan i łokci.zamówiłam wizyte domową,przyjechał doktor który leczył mnie jako dziecko,nie znam osoby która go nie chwali.Tak wiec Kornelek ma atopowe zapalenie skóry i skazę białkową.Odkąd o tym wiem wyeliminowałam z diety wszystko co mleczne,nie jem tez cieleciny,wołowiny i ryb,no i oczywiście jajek.Kąpiemy w Balneum Hermal,natłuszczamy jak często się da.Do natłuszczania używam Lipobase i maści cholesterolowej(Lipobase do twarzy).Napisz jak Ty sobie radzisz i co przynosi ulge twojemu maluszkowi?Emih pisze:ewa26 pisałaś wcześniej że masz doświadczenie z wysypkami u swojego synka... Może coś mi poradzisz... Kasia od drugiego tygodnia życia ma suche krostki na buzi. Gdy później doszły takie same na nóżkach przy każdej wizycie w przychodni pytałam czy to aby nie skaza tym bardziej że Kasia ciągle miała problemy z brzuszkiem (wymioty, płacz po puszczaniu bączków itd) ale Pani doktor najpierw powiedziała że to potówki i trzeba wysuszać, a potem że taki defekt kosmetyczny (sucha skóra) i kąpać w oliatum. Minęły 2yg odkąd ją porządnie nawilżam i nie ma żadnej poprawy. Myślę o prywatnym lekarzu i jak tylko się wyleczę do takiego ruszę, ale może ty mi coś podpowiesz?
emih
Fanka BB :)
Szafrankowa U nas w końcu (po 4 miesiącach) lekarka stwierdziła że to JEDNAK skaza i tak samo jak ty wykluczyłam z diety białko. Kasia na wysypkę (a miała już czerwone plamy dosłownie na całym ciele) dostała maść na sterydach cutivate- bo inne natłuszczające czy nawilżające nie pomagały (a swoją drogą ciekawe że wasz doktor kzał smarować natłuszczającymi bo podobno na skazę nie powinno się używać niczego na bazie wazeliny itp bo dziecko się męczy jak przeczytałam w książkach i faktycznie Kasia przestała mi się tak drapać odkąd je odstawiłam) po 5 dniach wszystko zeszło. Jednak tak "pięknie" było kilka dni. Wczoraj znów dostała wysypki na całym ciele i zastanawiam się co mogło ją uczulić: grzyby, pomidory czy cebula?!
Szafrankowa
Zaciekawiona BB
To prawdopodobnie pomidory,ja w sobote zjadłam troche sosu meksykańskiego,Kornel miał calutką buzie wysypaną aż bordową.Pieczarki są chyba obojętne.Cebule jem od samego początku i nie zauwazylam zadnej reakcji.Ja natłuszczam ze wzgledu na atopowe zapalenie skóry bo mu w ciągu dnia robi się na buzi skorupa.Ten lekarz przepisał jeszcze Fenistil w kropelkach,ale kazał urzywać sporadycznie wtedy kiedy bedzie mu wysypka bardzo dokuczała.Emih a stosujesz jakiś preparat z wapniem,jesli tak napisz jaki.
reklama
justynaj
Fanka BB :)
Emih,wiem,że pomidory mogą uczulać,i też wydawało mi się,że Wiktoria jest uczulona,ale ostatnio nie wytrzymałam,zjadłam spaghetti i tylko leciutko,parę krosteczek
jeśli chodzi o cebulę to nie poleca jej się w dużych ilościach,bo mleko jest niesmaczne po niej,można sobie wyobrazić: mleko z cebulą
Wiktoria za to ma silne uczulenie na ogórka,po prostu buzia nie do poznania
trochę uczulenia ma też na ryby,więc muszę ograniczyć
no i nieszczęsne truskawki-całkowicie u nas zabronione! chociaż inne dzieci mogą wogóle nie reagować
my wogóle zrobiliśmy taki test,że wyeliminowałam, na 7 dni wszystkie potencjalne alergeny w tym wszystko mleczne itp i pozniej wlaczalismy po koleirózne produkty i wtedy to wszystko wyszło
najbardziej się cieszyłam,ze nie jest na mleko,bo jestem jego wielkim fanem ;D
jeśli chodzi o cebulę to nie poleca jej się w dużych ilościach,bo mleko jest niesmaczne po niej,można sobie wyobrazić: mleko z cebulą
Wiktoria za to ma silne uczulenie na ogórka,po prostu buzia nie do poznania
trochę uczulenia ma też na ryby,więc muszę ograniczyć
no i nieszczęsne truskawki-całkowicie u nas zabronione! chociaż inne dzieci mogą wogóle nie reagować
my wogóle zrobiliśmy taki test,że wyeliminowałam, na 7 dni wszystkie potencjalne alergeny w tym wszystko mleczne itp i pozniej wlaczalismy po koleirózne produkty i wtedy to wszystko wyszło
najbardziej się cieszyłam,ze nie jest na mleko,bo jestem jego wielkim fanem ;D