reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyta u pediatry-raport

justynaj no faktycznie.. przecież nasze dziewczynki od urodzenia dzieli kilkanaście godzin ;D ja na 12-tego miałam termin. A ile Wiki ważyła? Bo Kasia 3750 ::)

Anulka59 sama sobie zazdroszczę ::) A pamiętam kiedyś jak mi mówili: kup sobie tę kieckę kup, bo jak urodzi się dziecko to dzisiąta para śpioszków będzie ci się wydawała ważniejszym zakupem niż choćby rajstopy. I tak jest ::) Wszystko bym przeznaczyła na moją małą, kochaną księżniczkę ::)

reklama
ale jestem gapa, na samej górze tej strony o szczepieniach piasałyscie, a ja o to samo pytałam..no ale podobno kto pyta nie błądzi ;)  :laugh:  ;D

emih a nie miałaś problemu z zaszczepieniem szczepionką 6w1, bo ja też chcę tak szczepić,ale nie wiem czemu powiedziano mi w przychodni, ze oni preferują szczepionkę skojarzoną 5w1 (płatną)+ WZW (państwową) ??? i woleliby, zeby tak szczepić, jednak chyba się uprę, bo przecież lepiej małego kłuć jeden zamiast dwa razy... :(

Emih Wikusia ważyła 3320 g.A teraz z niej wielka baba.Właśnie ssie sobie kciuk,a wcześniej to całą dłoń buch do buzi ;D

Madziunia problemu nie miałam- tyle że wcześniej musiałam zgłosić że tą szczepionką mam zamiar szczepić żeby mogli zamówić. Wszyscy mówili żeto najlepszy wybór (niezależni lekarze, pielęgniarka i moja "stara" położna) Tak sobie myślę (dlaczego ci odradzają?!) i jeśli nie wiadomo o co chodzi to najczęściej chodzi o pieniądze ;) A może po prostu trudniej im ją dostać i dlatego odradzają?! (a może też mają niezużyte zapasy szczepionki WZW?! ;) Żartuję oczywiście ;D Nie mam pojęcia czemu ci odradzają. Potem (za miesiąc) znów będziesz musiała kłuć dziecko dwa razy :( Jak się uprzesz to nie mają wyboru :p

Justynaj to jak Wikusia tak "prze" do przodu to na pewno "nas" prześcignie ;) Kiedy masz następne badanie?! Ja na początku marca... wtedy znów sobie "sprawdzimy" nasze tłuścioszki ;D

No i teraz zgłupiałam :-[ Ja kupiłam szczepionkę 5 w 1 i rzeczywiście podczas pierwszego szczepienia były dwa wkłucia, ale na następnej wizycie pielęgniarka powiedziała, że będzie już tylko jedno - to 5 w 1. Po szczepieniu Kamil nie marudził tylko więcej spał. Następne szczepienie w Walentynki
94.gif

emih mam nadzieję, że to nie chodzi o niezużyte szczepionki, bo współczuję tym , którzy szczepią państwowymi  :(

wygląda na to, że się uprę.. :p  ;) chociaż wydaje mi się, że przy drugim szczepieniu(w 3/4 miesiącu zycia) będzie tylko jedno wkłucie, bo już nie będzie WZW (na żółtaczkę dopiero w 6-7 miesiącu), chyba ,że stosuje sie szczepionkę 6w1, wtedy nie ma tego szczepienia, także empolan nie stresuj się... następnym razem tylko jedno wkłucie  ;)

A jak się dokładnie nazywa ta szczepionka 6 w 1 (i ta 5 w 1 też) bo ja ma na recepcie do wykupienia Infanrix DTPa

To teraz kurcze ja czuję się zagubiona ::) po pierwsze na kolejne szczepienie mam przyjść za kolejne 6tyg- więc szczepienie będzie w 3/4 miesiąca a po drugie nazwa szczepionki w książeczce to Infanrix HEXA ??? A z tym wkłuciem... hihi... kurcze... mam wrażenie że każdy w służbie zdrowia mówi co innego by przekonać do "swojej racji" 8)

reklama
emih no to się zgadza, bo 5w1 nazywa się Infarix DTPa, a 6w1 nazywa się Infarix HEXA, no i jeżeli Ty szczepisz szczepionką 6w1 to musisz już nią szczepić, dlatego za 6 tygodni szczepisz taką samą szczepionką (ale już w 6/7 miesiącu nie masz szczepienia na WZW)...natomiast jeśli szczepi się 5w1,  to drugie szczepienie jest taką samą szczepionką, natomiast oprócz tego trzeba zaszczepić jeszcze na WZW w 6/7 miesiącu...mam nadzieję, że za bardzo nie zamieszałam ;) (tę mądrości, które tu wypisałam wzięłam z ulotki o zczepieniach ;)

Do góry