reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wizyta u lekarza

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
hej,bylam wczoraj u lekarza i dzidzia wazy juz prawie 3 kg wiec bedzie duza, szyjka juz sie mocno skrocila, mam odstawic leki ktore biore na zahamowanie skurczy i isc na konsultacje do okulisty.ciekawe tylko jak moj organizm zareaguje na odstawienie lekow.

A ja dziś miałam pierwsze ktg. Z nic nie umiem nic w tych szlaczkach wyczytać, ale mój lekarz stwierdził, że "zapis ładny". Widzimy się ponownie za tydzień, będzie ktg i dodatkowo ocena masy płodu, bo zapowiada się wielki człowiek.
Ale fajne doświadczenie na tym ktg :)

Fajnie,ze u Ciebie Marta oki,
Nie wiem jak na Twoim Magda25 ktg, ale u mnie jest tak, ze wyżej jest zapis tętna dzidzi a nizej sa skurcze macicy. Tętno waha sie od 130 do 160 na minutę u mnie, a skurcze od 0 do oj było raz nawet 70, albo dzidzia kopnęła albo sie ciut poruszyłam. No i za każdym razem jak dzidziolek kopnie to trza wcisnąć coś, nie? Moze cosik Ci sie rozjaśni!

Ale lekarz za kazdym razem mówił, ze ok. Dzisiaj za jakąs godzinkę ide na następne ktg, zobaczymy co wyjdzie.

Ja nic nie wciskałam? Miałam tylko leżeć i słuchałam sobie tych kosmicznych dźwięków. Ale mały kopał niemal non stop (akurat był aktywny). Za to tętno było u mnie od 130 do 180 a momentami 190. Ale skurcze słabe 0-30, w czasie badania ani razu sama nie poczułam skurczu, choć normalnie to nawet po kilkanaście razy dziennie się zdarza.

Tak to jest. Położne mowiły,ze czesto się zdarza, ze jak któraś przyjedzie do porodu i podłączą ją do ktg to skurcze zanikają. Ale za jakiś czas wracają!!!!!!

Ja sama doszłam jak odczytywać KTG. Dokładnie jak to opisała Lidijka. Też jak się mała poruszyła to musiałam wcisnąć taki guziczek. I potem na wykresie okazało się, że własnie podczas jej ruchów było najwyższe tętno. A skurcze maleńkie wtedy były ok 20 ale to było tydzień temu

ja tez wciskałam guziczek podczas ruchów dziecka na ktg
przewaznie bicie serca jest miarowe ale czasami ma takie małe dodatkowe uderzenie

Ja nic nie wciskalam na KTG.. w kazdym razie mi powiedziano, ze pomiedzy 0-30 zapisy skurczy sa prawidlowe i oznaczaja ze sie nic nie dzieje, pojedyncze wyskoki kreski oznaczaja ruchy dziecka ( z reszta Kuba non stop kopal mi akurat w czujnik osadzony na dnie macicy, ale zapis pokazywal sie gdy sie obracal ) dopiero gdy wykres przypomina parabole i skurcze sa powyzej 30 - ale najlepiej 50 tzn. ze macica zaczyna pracowac.

reklama
Po wczorajszej wizycie u mnie juz chyba wszystko ustalone - dzidzia urodzi sie 10 kwietnia, no chyba, ze wczesniej splata nam jakiegos psikusa :)
Poza tym wszystko raczej w porzadku, duzego zagrozenia jakas niespodziwana akcja nie ma - szyjka wysoko, ale juz jest niewielkie rozwarcie.
Maly wazy okolo 3 kg - czyli taki sredniaczek - olbrzym z niego nie bedzie, ale kruszynka tez nie. Przy porodzie powinien wazyc okolo 3300.
I co teraz - teraz zaczynam sie po malu bac ;) To wprawdzie cc, wiec podobno tylko pol godziny, ale poniewaz nigdy nie mialam wykonywanego zadnego zabiegu, troszke mnie to przeraza ;) Ale mam nadzieje, ze bedzie OK :)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry