reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyta u lekarza

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Hej dziewczyny, już Wam tłumaczę kiedy robi się testy na toksoplazmozę.
Nie wykonuje się tych badań u kobiet w ciąży. Zazwyczaj przed zajściem w ciążę, żeby wykluczyć chorobę odzwierzętą, która może być przyczyną poronienia. Ja takie badania wykonywałam w tym roku w lutym, kiedy planowałam ciążę.
Badania te wykonuje się również u kobiet, które poroniły, żeby sprawdzić czy właśnie toksoplazmoza nie była przyczyną poronienia. Miałam robione je również wtedy gdy straciłam pierwszą dzidzię.
Więc spokojnie, w tej chwili nie trzeba już wykonywać tych badań. Zaleca się unikanie kocich odchodów (niekoniecznie samych kotków), mięsa surowego (np. tatara) i surowych jaj. Pewnie są jeszcze inne produkty, których należy unikać, ale w tej chwili nic nie przychodzi mi do głowy.
Buziaczki.

reklama
Zapomniałam Wam jeszcze powiedzieć, że łożysko mojego maleństwa przeniosło się z dolnej części tylnej ściany macicy ku górze i nie muszę już spać na brzuchu (stało się to trochę uciążliwe, bo dzidzi się nie podoba).
Tyłozgięciem macicy mam się już nie przejmować, gdyż już w tej chwili go nie ma bo macica podniosła się i wyprostowała. Czyli wszystko jest ok.

Hej dziewczyny.
Asiu gratuluje dobrego badania. Co do wielkosci dzidzi to moja tydzien temu wazyla 160 g, wiec teraz tez juz bedzie podobnie. Poza tym dzidzia miala wtedy wielkosc odpowiadajaca dzidziusiowi o jakis tydzien i 3 dni wiekszemu.
Co o badan na toksoplazmoze.
Ja robilam te badania przed zajsciem w ciaze. Robilam polowiczne (nie wiem dokladnie jakie ale sa dwa ilosciowe i polilosciowe, ja robilam jedno z nich). Wynik wyszedl negatywny. Badanie powtarzalam (juz pelne ilosciowo i polilosciowo) tez jakies 2 miesiace temu, poniewaz mam kota i psa w domu, wynik negatywny.
Toksoplazmoza mozna sie zarazic na kilka sposobow, najbardziej rozpowszechniony to "trzeba zjesc odchody kota" ale tak naprawde wystarczy jakikolwiek kontak z surowym miesem, np robisz kotleciki, nie myjesz raczek po dotykaniu mieska i lapki do buzi. Niestety mozna sie tez zarazic jedzac nie umyte owoce. Wiec dziewczyny moja rada myjcie czesto rece - zwlaszcza po dotykaniu surowego mieska i jajek, zawsze myjcie owoce i warzywa.
Pozdrawiam

Dzięki dziewczymy!

Czyli nie przejmuję się tym. Kontaktu ze zwierzętami mam bardzo mało, a z kotami, to już w ogóle (no powiedzmy, najwyżej teściowej przez ok rok nie odwiedzę ;p a i tak mieszka na tyle daleko, że widujemy się góra 2 razy do roku, a przyjechać zawsze może).

Na szczescie gotuje mąż. Ale muszę przyznać, że tatara mi brakuje. Nie często gościł u mnie na stole, ale oczywiście, jak czegoś nie można, to się od razu tego chce)

Na badania mam iść jutro. Wyniki poznam za dwa tygodnie, bo dowiedziałam się, że i tak idą od razu do gina, a następną wizytę mam właśnie za 2 tyg.

Joaśka

aska00 pisze:
Cześć dziewczyny!!!
No i jestem zawiedziona, nie dowiedziałam się płci dzidzi chociaż ślicznie cała nam się pokazała. Pani doktor powiedziała do mnie tak: "Do 24 tygodnia wargi sromowe dziewczynek są tak duże i obwisłe (użyła tego słowa), że przypominają prącie chłopca i można się pomylić więc wolałaby poczekać jeszcze trochę bo nie chce żebym później była rozczarowana jak okaże się, że będzie co innego". No i co Wy dziewczyny myślicie o tym???

aska00 - ja tez tak wlasnie slyszalam - dlatego nie przywiazuje sie tak mocno do mojej ostniej rewelacji ze to bedzie chlopiec - jak juz pisalam wszystko moze sie zmienic i to wlasnie mialam na mysli ;D ale nadzieje zawsze moge miec ;D

aska gratuluje duzego bobaska :) oczywiście sie nie moge doczekać mojej wizyty

Ja sobie co tydzien zagladam na stronke kalendarz ciąży i sprawdzam co tam u mojego brzdąca w danym tyg. się dzieje :) adres stronki: http://niemowle.onet.pl/1095865,4,1,1117,7551,wszystko.html pewnie część z was też już tam była. I tam jest napisane ze narządy płciowe zaczynają się formować w 17 tyg. :o

IDZIA
Sądzisz, że u mnie może być chłopczyk? Jak już wiesz mam Wiwi, więc fajnie by było, ale dziewuszka, zdrowa, cała też będzie słodziutka. Mój mąż marzy o drugiej córuni.
Tak naprawdę to myślałam, że wiesz już na 99 %, żę będziesz mieć chłopczyka. Moja lekarka nic by nie powiedziała, gdybym nie była taka upierdliwa. A ja upierałam się, bo Ty już wiesz i ja też jestem ciekawa swojego maleństwa.
Idzia a może u Ciebie będzie dziewuszka? Wiem, że masz już małego mężczyznę, miałabyś kiedyś wsparcie w pracach domowych.

Ale my jednak z mezem wolimy drugiego chlopca :) oczywiscie jak bedzie dziewczynka bedzie ok :) najwazniejsze jest zdrowie :)
sorry ze wyszlo takie nieporozumienie, ale pisalam ze moze sie jeszcze zmienic :)
nie pozostaje nam nic innego jak tylko czekac na kolejne USG i potwierdzenie naszych nadziei :)

Kosmi wg tego co czytalam to narzady sa juz zupelnie wyksztalcone w 13 tyg, tylko ze wczesniej sa jeszcze slabo rozpoznawalne i dzidzia sie musi odpowiednio ustawiac. Natomiast juz po 20 tyg raczej nie mozna sobie pomylic.

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry