reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyta u lekarza

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ja też się nie moge doczekać by się dowiedzieć kto tam siedzi ;) Wizyta w przyszłym tygodniu wiec może... Przyznam się wam bez bicia, że to jedyna rzecz jaka mnie powstrzymuje przed zakupem jakiegoś maleńkiego ciuszka ;D Aukcje przeglądam co 2gi dzień, a i w paru sklepikach byłam - oczywiście całkiem przypadkiem ;)

reklama
Widze ze u Was brzusio juz dosc wysoko - na wysokosci pepka. U mnie dzidzia siedzi bardzo nisko - mam wybrzuszenie siegajace tak 5 cm ponizej pepka. Ale to chyba rodzinne, ze nosze dzidzie "w srodku" Moja mama mowila ze do 7 miesiaca nie bylo po niej widac ciazy, i tyla tylko 7 - 9 kg. Ja tez nie moge sie doczekac czy to bedzie chlopczyk czy dziewczynka, chociaz wolalabym chlopca, ale zobaczymy.

Od kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży to mam przeczucie, że będzie chłopak ;) Mój Menczyzna też uległ moim przeczuciom i mówi o dzidzi "ON". Teściowa przestała oglądać różowe ubranka, hahaha.
W przyszłym tygodniu mam wizytę, może coś zobaczymy?

Aska00 napisz co u Ciebie wyszło. Czekamy na info :)

Do lekarki jadę dopiero po pracy i jutro z ranka Wam napiszę czy dzidzia była skora do współpracy czy ma mamusię w d....
Wiwi cały czas na usg pokazywała nam pupcię i śmiałam się z mężem, że dziecko ma nas w szerokim poważaniu. Nie chciałam wtedy znać płci dziecka a mąż chciał, więc Pani doktor powiedziała, że jak na jej oko to nic tam nie wisi. I miała rację - urodizła się Wiwi. Teraz Wiwi i tatuś mówia o siostrzyczce a ja się śmieję i twierdzę, żeby nie byli tacy pewni.
Śni mi się dziewczynka - podobno takie sny sprawdzają się na odwrót. W ciąży z Wiwi śniłam o chłopczyku...

Oj Aśka jak masz fajnie!Zobaczysz swojego dzidziusia:) Ja nie moge sie już doczekać. Byłam zaledwie 2 tygodnie temu, mam zdjęcie ale już chcę znowu zobaczyć i posłuchać serduszka.Od 7 do 12 tygodnia musiałam chodzić częściej do lekarza, robił mi wewnętrzne usg - wziernikiem i tak mi się nie dłużyło. No cóż, moge jedynie cierpliwie czekać i cieszyć się Waszymi wieściami.
Buziaczki!

Cześć dziewczyny!!!

No i jestem zawiedziona, nie dowiedziałam się płci dzidzi chociaż ślicznie cała nam się pokazała. Pani doktor powiedziała do mnie tak: "Do 24 tygodnia wargi sromowe dziewczynek są tak duże i obwisłe (użyła tego słowa), że przypominają prącie chłopca i można się pomylić więc wolałaby poczekać jeszcze trochę bo nie chce żebym później była rozczarowana jak okaże się, że będzie co innego". No i co Wy dziewczyny myślicie o tym???

Tak ogólnie to dzidzia zdrowa, pięknie do nas machała rączkami i ssała kciuk. Trudno w tej chwili już zmierzyć dzidziusia bo ułożone jest w kłębuszek a usg komputerowe nie mierzy po łuku tylko linią prostą. Po linii prostej dzidzia ma od główki do pupy 9 cm, Pani doktor powiedziała, że tak naprawdę to w granicy 11 cm a całe ok. 20 cm czyli jak zauważyłyście są to parametry prawie książkowe. Ale dzidzia waży więcej niż powinna - 200 g. (a powinna ok. 100 g.) i tutaj na moje pytanie czy Pan doktor jest pewna bo to za dużo, zaczęła się śmiać i powiedziała, że tyle waży - poprostu nabrało już troszkę tkanki tłuszczowej. I chyba tak można to sobie tłumaczyć, bo nie było już widać tak bardzo dokładnie żołądka, jelitek. Serduszko biło miarowo a dzidzia caly czas się poruszała. Główka maluszka znajuduje się na dole a nóżki do góry - dlatego odczuwam ruchy w okolicy pępka.
Acha, Pani doktor mówiła mi, że umówi się ze mną na usg dopplerowskie (mam nadzieję, że dobrze napisałam) - ono pokazuje przepływ krwi przez łożysko i bardzo dokładnie mierzy tętno dziecka. Nie myślcie, że Wam też będą robić takie usg, może się okazać, że niekoniecznie. U mnie jak pamiętacie w ciąży z Wiwi łożysko obumarło w 8 miesiącu i tego Pani doktor chce uniknąć.
Pytałam ją również o usg 3d i 4d i dowiedziałam się, że u nas nie ma takiego sprzętu - najbliżej jest we Wrocławiu.
Dużo dziewczyny pisałyście też o teście AFP, o niego również pytałam - dostałam wyczerpuącą odpowiedź i usłyszałam, że u mnie nie ma takiej potrzeby, gdyż robi się go zazwyczaj w przypadku podejrzenia wady genetycznej u dzidzi albo gdy kobieta jest powyżej 35 roku życia (też nie zawsze) lub gdy choroby genetyczne występują w rodzinie lub kobieta miała dużo poronień. Poza tym ten test jest też bardzo drogi kosztuje ok. 150 zł. i wykonuje się go tylko w sytuacjach koniecznych.
Ogólnie byłyśmy zadowolone z dzidzi i z tej radości zapomniałam zdjęcia maleństwa, zadzwoniłam do lekarki i poprosiłam, żeby je dla mnie zatrzymała to odbiorę przy następnej wizycie.

Witajcie "ranne ptaszki"
Asiu gratuluję Wam dużej i dzielnej dzidźki! Cieszę się, że wszystko jest oki. No cóż bobasek czuje, ze zbliża się zima i gromadzi zapasy:).
JA już nie moge się doczekać kiedy pójdę do lekarza i zobaczę dzidźkę.To jeszcze całe 2 tygodnie.
Pozdrawiam, miłego dzionka!Pa!

Też własnie wróciłam od lekarza.

Maluch wygląda super. Wierci się cały czas i macha ręka do mamy :)
Kopać tez próbuje, ale co tam - narazie mu nie oddam :p

Ale ma jedno pytanie do Was.

Wszystkie miałyście badania na tokso?
Ja nie dostałam skierowania na nie, ale lekarz powiedział, że jeśli bym miała toksoplazmozę, to do tej pory poroniłabym, więc na tym etapie ciąży nie jest to konieczne. I czy na pewno?
Hmm i co teraz?
Iść z tym prywatnie?

Joaśka

Hej dziewczyny!
Super, że z Waszymi maleństwami jest wszystko w porządku. Od razu człowiek się uspokaja, prawda?

Co do badania tokso - nie miałam niczego takiego. Może tylko w jakiś szczególnych okolicznościach się je robi?
Gdzieś miałam link do stronki z badaniami, które powinno się robić w czasie ciąży. Jak go wyszperam to zaraz wrzucę....

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry