reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści z wizyt

u mnie 24 wizyta (chyba z usg) a 4 luty 3 trymestru. bardziej to jako pamiątkowe traktuje bo w 3d/4d HD live ale z przepływami że wszystkim. lekarz bez certyfikatu ale bardzo polecany we Wrocławiu. zmieniłam bo wcześniej byłam 2 razy u takiego z fmf, polecany, drożej brał za usg a badanie prenatalne trwało u niego 7 minut usg, nigdy nawet nie zapytał jak się czuje, o szyjke pytał MNIE czy była ostatnio u mojego okej i nawet nie spytał ile miała.. także trochę się wkurzylam. teraz wybieram się bardziej właśnie w formie że nastawiam się na to aby pooglądać dzidziusia. wymiary przepływy wszystko będzie, waga. zobaczymy :)

reklama
Dziewczyny o co chodzi z tym usg 3 trymestru??? Bo zwariowałam to jakieś specjalne usg się robi czy co? [emoji848][emoji848][emoji848]

No i ja dziś po wizycie.
Trochę było stresu bo mnie gin nastraszyla. Najpierw badanie i szyjka jej sie nie spodobała [emoji20] - ze miękka i ze krótka bo 2 cm.
No wiec od razu zalecenia + skierowanie na ocenę szyjki w usg na cito. Udało mi sie bo akurat obok w gabinecie lekarz robił usg wiec poczekałam trochę ale przyjął mnie między pacjentkami. Szyjka w usg - 37 mm, mały ułożony miednicowo, FHR 145 miarowe.
Ufffff, alarm odwołany, tylko lepiej żeby nie seksic za duzo.
Okazało sie ze te ruchy które tak czuje mocno i baaaardzo nisko to... nogi i najpewniej jakiś piłkarz bedzie bo nawet na usg kopał i jeszcze czkawkę miał, nie ma sie co dziwić ze matka taka poobijana [emoji6]
Poza tym przeciwciał nie stwierdzono, dalej mam brać ekstra żelazo, prenatal i usg III trym mam umówione na 31.01 - bedzie wtedy 31+3.

Biore sie dziś za zakupy, musze odreagować te nerwy z rana [emoji6]

Dobrze ze fałszywy alarm niech maluszek jeszcze poczeka [emoji7]

Dziewczyny o co chodzi z tym usg 3 trymestru??? Bo zwariowałam to jakieś specjalne usg się robi czy co? [emoji848][emoji848][emoji848]
Ogólnie jest tak że na NFZ przysługują ci 3 usg. Na początku, w połowie i w 3 trym.
My dodatkowo chodzimy na usg prenatalne. Z prawdziwego zdarzenia wygląda tak że lekarz ma specjalny ceryfikat, dobry sprzęt, powinno trochę dłużej potrwać i ocenia się mnóstwo rzeczy, dodatkowo wyliczane jest prawdopodobieństwo chorób. Kierowane na to badanie powinny być kobiety ze wskazaniami (możesz w necie zobaczyć jakie to) ale że prywatnie można je zrobić to prawie wszystkie miałyśmy. Mój ginek mówi ze to usg jest takim drugim polowkowym.
W każdym razie w 3 trymestrze należy się każdej kobiecie usg ale ze my chodzimy na prenatalne to dalej tam ciagniemy usg.

Ogólnie jest tak że na NFZ przysługują ci 3 usg. Na początku, w połowie i w 3 trym.
My dodatkowo chodzimy na usg prenatalne. Z prawdziwego zdarzenia wygląda tak że lekarz ma specjalny ceryfikat, dobry sprzęt, powinno trochę dłużej potrwać i ocenia się mnóstwo rzeczy, dodatkowo wyliczane jest prawdopodobieństwo chorób. Kierowane na to badanie powinny być kobiety ze wskazaniami (możesz w necie zobaczyć jakie to) ale że prywatnie można je zrobić to prawie wszystkie miałyśmy. Mój ginek mówi ze to usg jest takim drugim polowkowym.
W każdym razie w 3 trymestrze należy się każdej kobiecie usg ale ze my chodzimy na prenatalne to dalej tam ciagniemy usg.

Właśnie doczytałam o co chodzi, ale jak się już sprawdziłam wszystkie te parametry które bada się na tych prenatalnych mam robione na każdej wizycie oprócz badań genetycznych. Wiec luz, wystraszyłam się o co z tym chodzi :) ale dziękuje za wyjaśnienie

Jestem juz po wizycie :)
Z synkiem wszystko wporządku serduszko pieknie miarowo bije. ma sporą głowkę odpowiada 28+5.
I rosnie kolosik dzis 26+2 a waga 1200g o 2 tyg juz wyprzedza... i dobrze wyczulam ze ulozyl sie glowka w dol.
Dostałam zelazo bo juz wartosci są ponizej normy oraz Macmiror Complex bo ta wydzielina, dodatkowe bole i leukocyty w moczu moga coś już wywolywac ale na szczescie tylko 3 dni mam je brac.
Dostalam Plan porodu mam sobie go przeczytac zastanowic sie i na anstepna wizyte wziac ze soba.
co do cukru powiedzial ze nie ma tragedii zwlaszcza ze przekroczenia nie sa duze na czczo a hba1c nie jest zle.. lepiej taki wynik jak mam ponizej normy niz jakby mial byc wyzszy. kontynuowac diete, nie podzerac slodkiego (to moze byc niemozliwe :p) ...

Ostatnia edycja:
@Maliina super ze wszystko w porządku :) fajnie ze jest opcja ustalić ten plan porodu :) ciekawe jak u mnie będzie, ja mam się zgłosić do położnej miesiąc przed planem i tez coś będziemy ustalać

reklama
Do góry