Emy
Fanka BB :)
Ja się nie martwię w ogóle o brak mleka, od początku wychodziłam z założenia, ze na pewno go starczy a w szpitalu to zła byłam, ze kaza dokarmiać zamiast pomoc ogarnąć temat piersi. Myślę, ze radzimy sobie nieźle. Mały chyba się najada, wprawdzie nie na 3 godziny, ale to i lepiej, bo częściej lrzystawiam do piersi i moze omina mnie atrakcje nawału, zapalenia piersi itp. Udaje nam się juz karmić w trzech pozycjach, na leżąco wczoraj ładnie sobie radził, klasyczna pozycje ogarnelam wreszcie jak odkryłam, ze można odwrotnie rękami operować i sprawniej dzioba na cyca nadziać a najbardziej mi się spodobała spod pachy, jest mi najwygodniej. Ale te to dopiero wczoraj wypróbowałam. Karmienie w różnych pozycjach też na pewno piersiom pomoże. Martwi mnie jedynie to cale ssanie miedzy karmieniem, kiedy ewidentnie nie o głód chodzi.. Ja też potrzebuje siusiu czy zjeść czy się umyć Zastanawiam się, czy to nie bedzie dziecko smoczkowe z mega potrzeba ssania. Zobaczymy.
katherine Gratuluję maleństwa!
Mój na początku jadł co godzinę i gdybym miala mu jeszcze zostwiac cyca do ssania to nic bym nie mogła zrobic tylko tak siedziec caly czas.
Mialam super polozne w szpitalu i powiedziały ze noworodek je max. 15-20 minut, potem juz tylko ssie, kazaly go odstawiac po uplywie 15 minut, lub jak zaśnie mogniej w międzyczasie, wtedy położyć na moim brzuchu i odczekac czy jeszcze chce jesć czy spac.
Oczywiście jak masz więcej pokarmu i samo leci to naje się czybciej. W szpitalu leżała ze mną dziewczyn, której córa jadła 4 minuty i też sie bała ze niedojada a po ważeniu okazło się że w te 4 minuty wypija 70ml.
Wiem że kazdy wzbrania się przed smoczkiem, ale ja dawalam na początku, po ok miesiącu sam wypluł i już więcej nie chce.
Nie mogłam sobie pozwolic na dawanie brodawek do ssania, bo były zmasakrowane do tego stopnia, że wyłam przy każdym karmieniu, nawet nie mogłam odciągać bo wtedy leciała z nich żywa krew.
W temacie brodawek polecam ci krem firmy medela nazywa sie purelan.
z medeli znajdziesz tez wkladki silikonowe, które wiele razy ratowaly mi tylek, polecam bo to chyba jedyna firma, ktora produkuje je w różnych rozmiarach, a ja mam małe brodawki.
życzę powodzenia i pamiętaj z każdym dniem będzie lepiej
Ostatnia edycja: