reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

lili super ze wszystko ok :-)
Ewelinko ja mojej juz dawalam kleik jak miala 3 miesiace bo z cycow sie nie najadala i karmilam na przenian raz cyc raz mm z kleikiem potem wprowadzilam jabluszko jak miala 3,5 miesiaca jak skonczyla 4 to wprowadzilam sloiczki i kaszke mleczno-ryzowa z bananem i jest super
magnusik nie przejmuj sie ja juz tez malo co mam jak dostalam pierwsza @ to tak jakby mi pokarm zanikal
a moja wazy 8,900g i ma 70 cm bedzie kluseczka jak nic
agala kupki beda rozne jak sie papu inne wprowadzi moja robi roznego koloru i pediatra powiedziala ze takie maja byc
jujka moja juz od 2 tyg przesypia cala noc i tez budzi sie o 6 rano jak w zegarku i teraz wiem ze zyje bo te wstawania co 3 bgodz byly juz meczace dla mnie:sorry:
a my jutro juz bedziemy u siebie wkoncu :tak:tesciowa troche nie zadowolona bo bedzie teraz robic wszystko sama bo tak to ja robilam i nie bedzie tyle juz siedziec na skeypie z tym swoim lubym :-p

reklama
kasia2211 - a jak tak karmiłaś cyc na przemian z butelką, to laktacja Ci sie nie zmniejszyla?

ja cos zaczynam sie martwic, bo mala zatrzymala sie z waga, jak miala 3 m-ce wazyla 6kg, teraz 6,5, choc moze to byc niewiarygodna waga, bo wazylam ja na wadze lazienkowej, no ale mimo wszystko od jakichs 2 tyg nic nie przybrala. je tak jak zawsze, w dzien co 2h, karmie piersia, myslalam, ze sie moze nie najada, ale po cycu dalam jej mm, to troche pociumkala, pobawila sie butelka i wypila odrobinke (chyba przez przypadek).daje tez powolutku marchewke. moze wprowadzic kleik, albo kaszke? wizyte mamy 8 maja, wiec juz niedlugo i mam nadzieje, ze lekarka rozwieje moje watpliwosci

aaaa jeszcze mam pytanie, do jakiego wieku trzeba pilnować, żeby dziecko się odbiło po jedzeniu? Elence juz bardzo rzadko się odbija, choć długo ją trzymam w pionie to i tak nic z tego...

Ostatnia edycja:
Witam

Magnusik
no z tym ubieraniem to teraz ciężko, zawsze lepiej jest mieć co zdjąc lub ewentualnie w torbie do założenia coś. Ja dziś młodemu założyłam jeszcze cienkie rajstopki pod spodenki, body z krótkim, bluzeczka i kurteczka no i czapka. Zgrzany nie był jak przyszliśmy a siedział tylko w wózku. A ma być jeszcze cieplej to albo na sweterku będzie albo bluzeczce no i zrezygnujemy gdzieś za kilka dni z rajstopek. Pogoda przejściowa jest najgorsza, bo niby ciepło ale zdradliwa.

Agala mi się wydaje, że waga jest ok. Później dzieci przybierają już wolniej, Kuba przez pierwsze 3 miesiące przybierał ponad kilogram a potem to tak pół kg na miesiąc. Jakby przybierał tak ciągle to bym miała kluska w domu.
A z odbijaniem to ja w nocy prawie nigdy nie trzymałam a w dzień to góra gdzieś do 5 miesiąca i to też nie zawsze.

Kasia2011 zazdroszczę z tym przesypianiem nocy, bo mój ma ponad rok i się jeszcze budzi. A był moment ,że spał całe noce a potem coś mu się odwidziało.

Kuba dzisiaj po 4 stwierdził, że chce spać z nami. Po 6 się obudził, ja przysypiałam, ale patrzę a on myk sobie zszedł z tapczanu tyłem, pomaszerował do drzwi, otworzył sobie (były przymknięte tylko) i sobie poszedł zadowolony do dużego pokoju do tatusia. :-)

Ostatnia edycja:
agala ja przez pierwsze 2 miesiace karmilam tylko cycem ale moja zaczela sie denerwowac przy cycu i zaczelam sciagac do butli i jadla w dzien butle z moim mlekiem a w nocy byl tylko cyc potem do mojego dodawalam kleik i wprowadzilam mm bo moja laktacja nie wystarczala mojemu glodomorkowi i bylo pol na pol a teraz przez @ to prawie nie mam juz tam nic sciagam na dwa razy 180 zeby przynajmiej jeszcze moje mleko jadla i jest go coraz mniej aczkolwiek dzisiaj juz nie mam @ i cyce zaczynaja mi znowu wieksza produkcje wiec nie wiem o co chodzi
moze u mnie jest tak ze jak jest @ to cyce malo produkuja a jak sie konczy to zaczynaja znowu produkcje :crazy:

Hej mamusie!
Ach, to ciepło...Byliśmy dzisiaj u pediatry, bo Kacper dostał najpierw na klacie, na drugi dzień i na brzuszku krostki, takie jasne, delikatne, w skupiskach. Żadnych innych objawów typu gorączka, kaszeklo-katar czy choćby swędzenie. A pani doktorowa stwierdziła że to potówki, i nawet nie za bardzo powiedziała co z tym fantem robić. O buźkę też pytałam, o ona ja bym z tym nic nie robiła!. Tak że Kacper miał z rana spacer do przychodni, a teraz to chyba zaraz na krótki rękaw go będę na dwór puszczać, aż się ludzie w głowę będą stukać:))Taki to gorący chłopak:).
Co do przyrostów wagi maluszków:Dopóki karmisz głównie piersią przyrosty mogą być różne, niewielkie w porównaniu z dziećmi na mm i głównie kaszkach. A i każdy dzieciaczek ma różną tendencję do przybierania na wadze.Mnie przez wiele miesięcy wydawało się że Kacper mało i powoli przybiera, a jednak pediatra nie komentowała tego, że coś nie tak, gdy tylko mówiłam że karmię piersią. A kiedyś była tu o tym mowa, że siatki centylowe wzrostu i wagi dla dzieci karmionych piersią są zupełnie inne niż tych na mm. Wydaje mi się, że dziecko najlepiej wie, kiedy jest głodne, kiedy syte, i czego mu potrzeba. Jeśli maluch ma ap

kurde, naszrajbowałam się i zeżarło pół posta...:wściekła/y:
Chodziło mi o to, że ja zaczynałam od kaszek bezglutenowych, do tego ugotowana marchewka 2-3 łyżeczki czy jabuszko gotowane. Miałam lżej, bo Kacper do alergików nie chce należeć wiec powolutku na intuicję się zdała, a dziś już przawie wszystko zajada.

Cześć kochane:)Kurczę te moje posty się sklejają żadnych odstępów eh zaczyna mnie to denerwować;/ Dziękuję Wam za odpowiedzi chociaż mam 7 latka to za bardzo nie pamiętam jak to było z tym wproadzaniem pokarmów. Kacperek nigdy nie pił nic z butelki ze smoczkiem nigdy w sumie karmiłam KAcpra 2 lata piersią :p a późńęj musiałam mu kupowac takie kubki do picia gdy teraz Szymkowi chciałabym dac się napić chociazby koperku to za chiny nie chce pociągnąć smoczka z butelki zaczyna się denewrować i głowę obraca w różne strony tylko cyc. W nocy Szymon budzi się raz około drugiej póżniej o 6. Męczymy się jeszcze z kolkami dałam już małemu dwie butelki tych kropelek niemieckich sabsimplex i sie wczoraj skończyły więc chcę zobaczyc jak to będzie no i dzisiaj rano płacz niesamowity kateter pomaga tylko dobra rzecz bardzo dobra. Chciałabym aby te kolki już się skończyły bo mały bardzo cierpi. Magnusik popieram lili nie możesz myśleć o tym że coś zabierasz synkowi kończy się mleko trudno ale masz ten sam problem co ja z butelkami mój też za chiny nie chce pić z butelki;/ OK kończe mały się obudził do późńiej buziaki

ja Szymka dzisiaj ubralam tak spodnie dresy ( bez rajstop ) body krotki rekaw bluzka dlugi rekaw czapka z daszkeim i takie buty z dziurami i widac ze jeszcze za cieplo u nas lekki wiaterek a tak goraco starsznie ze az mam spieczona szyje i rece :-)

co do ubierania u nas dzisiaj było naprawdę ciepło.24stopnie.,więc założyłam małemu body i podwinęlam rękawki.czapkę taka bardzo letnią.spodnie długie,ale cieniutkie.apaszkę na szyje.widziałam dzieci w kurtkach:)śmiało mogłam koszulkę założyć zamiast bodziaka ,ale już przebierać mi się nie chciało:p trzeba dzieci jak siebie ubierać i tyle.u nas to spokojnie pogoda na krótki rękawek była,zero wiatru

Ewelinko bobotic ma skład jak sabsimplex

Magnusik współczuję tych kłopotów cycowych:( wiem coś o tym.ja karmiłam więszość czasu tylko w nocy potem na noc.w dzień cyc i butla.do 8miesiąca dociągnęłam ,ale co to za karmienie jak większość sztucznego.

reklama
dzisiaj dziewczyny sie przemogłam i wypiłam bawarkę. Dostałam megasraki ale zadziałała- młody miał co zjeść :)
u nas dziś strasznie gorąco 24 st. Założyłam młodemu dżinsy, skarpetki, cienkie body na długi rekaw i cienką bluzę i czapkę. Po pół godziny był tak zgrzany że wracałam do domu go przebrać, założyłam body na krótki, zdjełam czapę, rozpiełam bluzę ale jemu dalej było gorąco, wiercił się przez cały spacer, tarł oczy ale nie zasnął nawet na minutę :( już nie wiem jak go ubierać :(

Do góry