reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Ilonko to jakoś mało śpi.przecież ona jeszcze malutka.
a mleko może jeszcze inne spróbuj? my Nan jemy bo Juli najbardziej lubi.różne mleka jedliśmy,ale gerbera i bebico akurat nie.
ale z tymi kupami to chyba nei musisz przejmować się ponieważ jak moja siostra była mała(ma 8lat) to karmiona cycem tylko robiła kupe raz na tydz i pediatra mówiła,że tak może być.że dziecko dobrze przysfaja pokarm

a co do zmian na forum,...ja ich nawet nei zauważam bo zawsze wchodzę na te same wątki przez subskrypcje tematów:p

reklama
Ewcia jak Mikołaj??
Właśnie czytałm liste skarbów Lili czy ty wiesz może co u:
Egdyś- jak mały sie rozwija, Agi 34 jak z małymi,Niuchy, Oli Pm,Oli81, Julitki carri Eweli, katkaa,
Lili wie co u nie których ;-)
Ewcia - ma się dobrze, ale nie ma netu, Mikołaj cudownie się rozwija, podczytuje nas z telefonu, ale nie ma jak pisać, spacerują i bawią się, Mikołaj zaczyna siadać.
EdyśG - nie mam bladego pojęcię, kilkakrotnie pisałam PW, ale kompletnie nic nie wiem.

Aga34 - na pewno zalatana, jutro wyślę bardziej aktualnego smsa do Niej.

Niucha i Ola_PM - odzywały się ostatnio i znów zamilkły, ale chyba podczytują.

Julitka - pisze na fb, więc jest, ale zalatana.

Carri, Ewela28 - muszę zadzwonić jutro.

katkaa - nie mam zielonego pojęcia, w tej chwili nawet nie kojarzę czy po moim ostatnim PW się odezwała.

Lili czemu wieści od rozpakowanych mamusiek są w archiwum?
Po cały czas się waham czy z dniem 31.12 nie zamknąć tego (który zawiera w sobie wszystko jako archiwum) i nie zacząć nowego, gdzie jest już z podziałem. Dlatego póki co wisi tak jak jest.

Ułatwi to wyszukiwanie tym co np. poprzez opcję "szukaj" cofają się w czasie.

Będzie to jakiś etap z poronień.

Byłby tylko do podczytywania, ale już nie byłoby opcji pisania w nim.

Widziałam, ze na wielu innych wątkach tak jest i stąd pomysł.

Póki co gdybam sobie i się waham. I miałam się Was pytać o zdanie bliżej końca roku, ale skoro temat został poruszony już to pytam już.
yes2.gif

Kaira - zdrówka dla Leny.
Ilonka - a długo te problemy kupkowe są, jak jest płacz może warto zrobić USG?

Ostatnia edycja:
Ilonka a może spróbuj bebilon comfort lub enfamil o obniżonej zawartości laktozy. może mała ma problem z kupkami i przez to. Albo podawaj jej diciflor lub probiotyki typu biogaja

Ola** ja też wchodzę na wątki przez subskrypcję, ale dziś tak jakoś zerknęłam gdzie jestem :-)

Ilonko, skoro małej herbata koperkowa nie służy to Ty tez jej nie pij, bo w swoim mleku ją przekazujesz, więc niby małej nie dajesz, ale pośrednio do niej dociera!
Może na jakiś czas warto spróbować odstawić te herbatki - może rumianek też jest nie dla niej, ponoć niektóre dzieci wręcz uczula.
Może wodą przepajać, jeśli coś oprócz mleka chcesz jej dawać do picia - Szymek w sumie przez ileś pierwszych miesięcy był tylko na mleku moim i MM.

hej dziewczynki!! jakoś nie ogarniam tego wszystkiego, podczytuję co u was a jak już chcę opisać to mały się budzi i po wszystkim. Byliśmy w tamtym tygodniu u bardzo chwalonego pediatry ( oczywiście prywatnie :( ) i powiedział że mu to wygląda na nietolerancję laktozy. Kazał podawać delicol. I przez 4 dni była niesamowita poprawa, widać było że mały jest spokojny, wyciszony, że brzuszek go nie boli i kupki były dużo ładniejsze. Ale wczoraj... obudził się o 5 rano i nici ze spania. Mówię no dobra wyspał się, ale tak było przez calutki dzień do północy. Przysyspiał na poł godziny max i budził się, wrzeszczał co chwilę, najchętniej cały czas przy cycku, mi z nerwów pokarm się nie wytwarzał... Aż mu viburcol zasadziłam koło 22.00 bo normalnie już sińce pod oczami miał ze zmęczenia. Koło północy dopiero zasnął i spał do 7 prawie. Nie wiem może wyczuwał nerwy mamusi, bo dziś szczepienie mamy :(
karolcia33 nam też pan doktor kazał wejść ze stałymi pokarmami w styczniu. Mówił że nie powinno się ściśle trzymać norm, jeśli dziecko jest duże zdrowe to potrzebuje już innych składników. Już się doczekać nie mogę miny małego jak dostanie marchewkę albo dynię :D

buziaki dla wszystkich maluszków

Ostatnia edycja:
ilonko moj maly robil kupe raz na tydzien lub co 8-9 dni i pediatra i jedna i druga powiedziala ze taki jego urok i tyle, na poczatku tez co karmienie byla kupa a zas pas, wiec nie denerwuj sie bo niepotrzebnie a wyciskac chyba zacznie sie coraz bardziej moj mimo ze rovbi kupy caistolinowe to czasem miny sa bezcenne

Magnusik
- jak nietolerancja laktozy to cos mi sie kojarzy ze sa mleka mm o obnizonej zawartosci laktozy ale ty cycowa wiec nie wiem ale skoro by to bylo na sto procent laktoza to lepiej przejsc na mm jak ma sie meczyc.... a moze to kolki??? a moze skok rozwojowy patrzylas w kalendarz Gracjanek przy skokach byl nie do podrobienia
kairko - zdrowka dla malej na kwietniowkach tez laski pisaly o tym wirusie ze biegunka i chyba juz z 5 dzieci mialo.

Magnusik - pamiętaj, że dziecko ma skoki rozwojowe, np. ja przy Adriannie miałam tak, że jak już sobie ustawiłam dzień pod Nią, to bach skok rozwojowy i pracowałam nad Nią od początku. Te skoki to nowe umiejętności Maluszka, jak choćby wierzganie rączkami. Wszystko co pojawia się nowe, może powodować zmiany w zachowaniu, w spaniu, czy nawet w jedzeniu. :tak: Grunt żebyś była wyspana, bo zmęczenie jest zdradliwe.
Ssabrinaa - życzę by katarek szybko przeszedł i poszedł w siną dal, a Sami by mógł swobodnie oddychać i bawić się. :tak: Jak karmienie?
Ilonka26 - Just79 dobrze prawi, odłóż te wszystkie herbatki cud na jakiś czas i zobacz efekty. Ty możesz pić melisę, Iga w mleczku też troszkę dostanie, a meliska uspakaja i nie powinno nic po niej być. Rumianek potrafi silnie uczulać nawet takie dzieci jak Ada, nie mówiąc o maluszkach.
Masujesz brzuszek? Możesz też masować to miejsce między odbytem a siuśką, to też ułatwia wypróżnianie, nawet u starego. :tak:
Sowinka - co tam u Was? Jakieś zmiany w wiadomej sprawie? Więcej gadania Bartusia? Jak Twoje uszy? :laugh2:
Jankesowa - wracacie do zdrówka?

Dziewczyny mamy kolejnego Maluszka zawirusowanego to Tomuś Martusionek. Zdrówka dla Tomusia i Leny.

Adriannie Mikołaj do bucików przyniósł od rodziców piramidkę FP, a od cioci pół kg winogron :-) U nas skromnie w tym roku, ale radości i tak było wiele. :laugh2:

Tak bardzo pragnę by i dziś do mnie Mikołaj przyszedł... Znowu to potężne uczucie od wczoraj wróciło.

Ostatnia edycja:
Lili- ja niby na prostej , z malym bylam u kontroli kazala dalej ciagnac flegamine osluchowo ok - kaszelek ma glownie w dzien jak spi i w nocy raz atak taki 20 min. choc odpukac wczoraj dwie drzemki bez kaszlu i dzis pierwsza tez bez kaszlu :tak: chyba do tej lekarki bede chodzila mnie specyfikow cudow faszerowania, ale dziala- wolniej idzie powrot do zdrowia ale skutecznie sam sobie radzi- katarek juz gestnieje wiec tez lepiej w nocy mu nie przeszkadza przed snem inhalacja i jest ok ( dzieki wielkie ze kupilam ten nebulizator dla mnie to cud)
Fajnie Adrianna juz taka kumata a Gracjankowi bardziej spodobalo sie opakowanie jak prezent...
Do mnie tez Mikolaj nie przyjdzie.....:-( yhhh
Zdrowka dla Tomusia

Karolcia , magnusik- z pokarmami zalezy od dziecka bo jednemu bedziesz wciskac a za chiny nie zabierze bo nie bedzie gotowe jeszcze , a inne zje ze smakiem . Ja zaczelam podawac od 3 miesiaca ale byly dni ze nie chcial jesc.

dziękuję za rady :-) tak jak radzicie odstawię te herbatki wszystkie i zobaczymy co będzie
w piątek idę do pediatry na szczepienie to powiem o tych kupkach, tak nawiasem mówiąc od 2 dni bardziej obserwuję małą i zauważyłam, że po tym Bebiku co prawda nie robi częściej kupek ale przynajmniej gazy łatwiej odchodzą i mniej boleśnie. Masaże brzuszka robię każdego dnia praktycznie po każdym karmieniu i piersią i mm.
Co najlepsze, że od 2 dni walczę z małą, bo z piersi nie chce skubana jeść :zawstydzona/y:a tak już się cieszyłam, że przyzwyczaiła się do jedzenia z piersi, więc tylko dokarmiana wypijała z 20-30ml i też zależało od dnia, bo czasami w ogóle przez tydzień butelki nie chciała. A teraz przystawiana do piersi drze się wniebogłosy i walczę z nią godzinę żeby w ogóle przystawić, a jak już nie mam siły żeby ją prosić błagać i na siłę przystawiać daję butlę, bo przecież nie może być głodna :-(Zazdroszczę tym dziewczynom co tylko piersią mogą karmić, bo ja do 2 tygodni wstecz też praktycznie tylko piersią karmiłam, ale przez te kupki zaczęłam dokarmiać bo bałam się, że mała nie dojada i stąd teraz problem :-(

magnusik moja córa też co raz mniej sypia, wszystko zależy od dnia, jak pogoda kijowa to cały czas by spała, a jak nie ma problemów z kupkami i bączkami to zasypia tylko po jedzeniu na pól godzinki jakby jej szkoda dnia było :-D nie mówiąc już o tym, że chce być cały czas ze mną, a najlepiej na rękach

tak nawiasem mówiąc muszę poczytać o szczepieniach bo nie umiem się zdecydować czy brać na nfz czy te 6 w 1

reklama
Ilonka, pozaglądaj Małej do buziakia, bo u Agaty 13x13 były problemy z karmieniem przez pleśniawki - mała nie chciała się przystawiać, bo ją bolało

Zaczepiłam Agę34 - u nich wszystko ok, tylko Aga nie ma czasu ani sił, żeby wpadać na BB. Z Olimpii kawał baby rośnie, bo juz ubranka na 80 cm nosi - a dopiero 4 miesiące skończyła i ogólnie większa jest od Glorci w tym wieku

Do góry