reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

reklama
Linea, ja Szymka właściwie nie dopajałam - był na MM i moim mleku - tak pół na pół.
A herbatki to możesz stosownie do oznaczeń producenta, czyli np. koper włoski praktycznie od początku
- tylko 1) niektóre dzieci ponoć kiepsko reagują na koper włoski - sensacje żołądkowe, 2) koper włoski Bobovity (pewnie cała reszta też) jest straszliwie słodki

A może jak chcesz dopajać to dawaj mu wodę?

Linnea witaj!!! duży tenTwój cud!!!
co do herbatek moje dziecko pije wodę.sporadycznie herbatki dawałam,ale nie pamiętam od keidy bo teraz tylko woda.czasem sok ale bardzo rzadko .woli wodę:)

Linnea82 - witaj kochana tutaj, jak dobrze, że nowe mamuśki dochodzą, bo dłuuuugo była cisza, a teraz Karollcia33 i Ty, za zaraz następne, znowu trochę małych dzieciaczków, tak słodkich i cudownych. No i nam się pamięć odświeży :-p

Jako, że Adrianna urodziła się w sierpniu to ja dopajałam wodą, choć byłyśmy tylko na cycu. Nie miała problemów z brzuszkiem większych, więc jakoś herbatki czekały, woda była dla mnie lepsza, dawałam też wodę z glukozą od czasu do czasu (bardzo rzadko). Herbatki to tak jak producent pisze są już po 1 m-cu ,ale to są te ziołowe, bardzo słodkie, więc jak ja zaczęłam podawać to Ada miała już jakoś 5 m-cy, a ja na 100 ml dawałam tak na czubeczku łyżeczkę, tak żeby tylko smak złamać.

I ludzie piszą nie dopajać, a ja Ci napiszę dopajać koniecznie butlą. Ale decyzja i tak do Ciebie należy. A dlaczego piszę by dopajać, a no dlatego, że dzieciak będący na cycu, nie potrafi potem chwycić butli i jest krzyk, mama się denerwuje, dlatego dawać cokolwiek w butli by wiedziało, że taka alternatywa też jest, ja przestałam Adriannę dopajać koniec września jakoś, no, bo jesień idzie, cała mądra, że przecież butlę pije jest cacy. Nie jest cacy, bo takie dziecko zapomina po 3-4 dniach, no tydzień to już jest huk, no i jak chcesz potem wrócić do butli to dzieć nie wie co z tym zrobić i zaczyna się kombinowanie łyżeczką, kubkiem, jakieś podchody żeby choć łyk z butli pociągnęło. Masakra, ja Adę uczyłam pić z butelki wodę/herbatki około 1 m-ca, było to jakoś styczeń/luty 2011, miała 5-6 m-cy i naprawdę miałam w zanadrzu wiele cierpliwości schowanych, bo najbardziej wkurzało nie to, że dzieć nie chce butli chwycić tylko moja własna głupota, dlaczego ja przestałam dawać???

Ewitka - Ty jeździsz z dziećmi samochodem, jak ustawiasz temperaturę w samochodzie teraz? :sorry2:
She - opowiedziałam A. historyjkę "Emi karmi psa" uhahał się nieźle, ja przy okazji drugi raz. Kiedy stwierdziłam, że Emi cwana, cały oburzony zapytał "kiedy Wy zrozumiecie, że te dzieci są inteligentne a nie cwane?" :sorry2:

a dzis walczylam z becikowym.
chce to socjalne o nie mam dochodu takiego a oni kaza mi pozwac tomka do sadu o alimenty no choer panstwo naprawde.
Chodzi o ten drugi tysiąc?

Miłego dnia!

Dopajam butlą bo widzę że dzieciak głodny. Po cycu czasem i nie minie 10-20 min i już rączki do buzi wkłada a jak ma pieluszkę lub kocyk to próbóje ssać. Po mleku modyfikowanym albo zasypia na 3-4 godz albo spokojnie obserwuje świat. Nawet mojemu sę do cycków dobiera hehe. Dzięki za radę będę dawała mu wodę. Na cherbatki przyjdzie jeszcze czas

Linea, to że ssie rączki, kocyk itp. to niekoniecznie oznacza, że jest głodny - dziecko na tym etapie ma silny odruch ssania, więc ssie nie ważne, czy butla,czy smok, czy rączka...
Jeśli chcesz karmić piersią, to wydaje mi się, że póki nie płacze z głodu to lepiej zrezygnować z dokarmiania MM, a częściej przystawiać do piersi, żeby piersi załapały ile muszą produkować, żeby dzieć był najedzony

Linnea82 - jak nie ryczy to nie musisz dawać cyca, dzieciak się nie zagłodzi dobrowolnie sam z siebie, na pewno poinformuje Cię, że jest głodny płaczem, o to nie musisz się martwić, jak będzie ssać niech ssie co popadnie, dawaj smoka, rączki też są fajne, to jest normalny odruch ssaka :tak: A, że szuka cyca, jest malutki potrzebuje czasem się przytulić, pośpiewaj Mu wtedy, pogadaj z nim, opowiedz bajkę, On potrzebuje bliskości osoby, którą zna, czuć zapach, który tak dobrze jest mu znany i bicie serduszka, wtedy jest bezpieczny, jest w domu, jest u siebie, czyli jest mamusia i tatuś. :tak:

Just79 - miałam Ci pisać, Ada już jest po pizzy, nie jednej :-p Więc mamuśka bez wyrzutów, nie uchronisz Go na siłę :-)

lili- tak chodzi o tan drugi tysiac.jeszcze musze isc do sadu sie dowiedziec bo niby nie trzeba sprawy zakladac tylko ugoda przed mediatorem i tyle.no zobaczymy.jesli tego nie wywalcze to cholera a z wychowawczego nici a wtedy to nie wiem co zrobie bo mala przewiduje dac od wrzesnia do zlobka i wtedy szukac nowej pracy bo tej mam dosyc.
linea- moja mala tez jak jest glodna to wpycha do buzi cale piastki.
a od dwóch dni zageszczam jej mleko kleikiem kukurydzianym bo nie wystarcza jej samo mleko niestety.
dobrze to toleruje no i w nocy mi przesypia 5 godzin tazke jeszcze godzina i luzik tak mozemy spac.
pozdrawiam wszytskie mamusie i caluje dzieciaczki

Dzien dobry:-)

U mnie dzis piekne slonce,ale tylko 6 stopni.

Julia poszla na drzemke wiec mama sie komputeruje-hihi.

Linea gratulacje!!!

Ps.

Mam do sprzedania ladne sweterki H&M z najnowszej kolekcji.

Sweterki maja przepiekne,ozdobne falbanki na ramionach i rekawek jest dl.3\4

Kolor szmaragdowy zielony-roz.S

Podrowobezowy-rozmiary S i M

Kolor kawa z mlekiem-rozmiary XS,S,XL

Kolor czany-rozmiar S.

Cena z metki to 14,95€.

Na allegro cena zaczyna sie od 34,95 i do tego 11 zl przesylka.

Moja cena to 30 zl plus 7 zl przesylka.

Pytam bo moze ktos bedzie chetny zanim wystawie na allegro.

Jesli ktos bedzie zainteresowany to prosze o wiad na priv.

Podam tez wtedy dokladne wymiary.

Sweterki wysylam dopiero po 4 grudnia bo przyleci moja mama i je zabierze.

hu.jpghmprodp.jpghmprod9.jpghmprod.jpg

reklama
Linea Ala jak już złapała butlę to cyca nie chciała... ja proponuję wodę bo po herbatkach różnie może być z brzuszkiem i gazami. Ale Robercik jeszcze jest malutki, gorąco nie jest więc nie wiem czy już potrzeba... a babć nie słuchaj bo jako mama najlepiej wiesz czego Mu potrzeba i ja wiem to na 100%:tak:

Do góry