A ja napiszę może 2 posty jeden pod drugim, bo zamierzam najpierw opowiedzieć zaległości co u nas, choć nie wiem czy wszystko spamiętam, a potem popisać do Was
Więc najpierw samolubnie o sobie. Pewnie będzie niechronologicznie, ale trudno, pamięć mam jaką mam
To może od tyłu czyli dziś i wczoraj ;-)
1) wkurzyło mnie ostatnio, że Ada tak ładnie zasypia wszystkim tylko nie mi, dzwonię do siostry 10:04 i słyszę "nie teraz, usypiam Adę" i bach rozłączyła się co jest zrozumiałe, ale telefon o 10:07 "teraz mogę gadać, bo śpi" mnie dobił. No i stwierdziłam koniec z zasypianiem przy cycu. Taką decyzję podjęłam i dzisiaj mija nam 4 dzień bez zasypiania przy cycku, no i idąc dalej za ciosem i wykorzystując etap "mamusiu ja sama jestem duża" zaczęłam odkładać Ją do łóżeczka i usypiać w łóżeczku. Podeszłam do tego na luzie, bez entuzjazmu, no i działa. Zasypia sama w łóżeczku, ja leżę na łóżku. Dojdziemy do tego, że będę wychodzić. Nie zasypia mi jeszcze w 3 minuty, bo zajmuje Jej to od 30 minut do 1h, ale do trzech minut dojdziemy ;-)
2) Zasypianie w łóżeczku zaczęliśmy wczoraj wieczorem, nie było problemu choć trwało 1h, bo ciemno i głucho, rano przebudzenie o 6 cyc i sio do łóżeczka, było miauczenie, ale mój spokojny głos + ręka na główce zadziałało, pospała jeszcze 1,5h. Zasypianie dziś po południu hmmm pokazało mi, że Ada jest dzieckiem, któremu łóżeczko jest obce, bo jak czytam o rozpoznawaniu misiów na ochraniaczach w łóżeczku w wieku 3-4 m-cy to u nas ten etap był dzisiaj, Ada musiała zapoznać się z każdą żyrafą na ochraniaczu. Kręciła się wstawała, ale na słowa "Adrianna połóż się" z uśmiechem się kładła i leżała. Bawiła się nogami wychodzącymi przez szczebelki, ogarnęło mnie takie mieszane uczucie, taki żal pomieszany z radością i dumą, żal, że dopiero teraz akceptuje łóżeczko, radość, że nie płacze i duma, że jest samodzielna, Nie mam zamiaru pozwolić Jej wejść już do naszego łóżka, poza porannymi wygłupami, na które w tygodniu nie ma czasu i jest tylko w weekend.
3) bunt - no i jest wymuszanie. Wczoraj byliśmy w outlecie w coccodrillo i wracamy do auta, po drodze mówię, że idziemy po bułę do sphinxa, bo Adzik głodna, no i nagle na środku tak jak stała, bach na prostych nogach na dupsko do siadu i z siadu do pozycji leżącej i płacz taki wiecie "będę płakać jak nie dostanę tego teraz i już". Obok stoi dwójka dzieci dziewczynka i chłopiec, troszkę starsi od Ady i co słyszę "Filip nie próbuj naśladować, Ty masz już ten etap za sobą"
![język :-p :-p](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/p.gif)
, Filipek miał 2,5 roku. A Ada leży i miauczy i tupie nogami. Mamy dzieciaczków się uśmiechają wiedząc o co chodzi, ja patrzę na manekina w witrynie, przy okazji widząc Adę, no ale są i ludzie, którzy nie wiedzą o co chodzi. No i szła trójka młodych ludzi (ok. 25 lat) i dziewczyna do chłopaków "a może się zgubiło", oczywiście stali obok mnie i patrzeli na Adę, nie wiedząc czy podejść czy nie, ja się nie odezwałam tylko w tej szybie obserwuję. Trwało to z 5 minut wszystko, nagle Ada wstaje, otrzepuje się, idzie w moją stronę już uśmiechnięta z rączkami na apa, ukucnęłam, przytuliła się, powiedziałam, że chyba za tą akcję powinna mnie przeprosić i dać buziaka, na co Ada ukochała mnie i dała buziaka, 25-latki stali z otwartymi dziobami, wytłumaczyłam, że to taka próba wymuszania była i poszłyśmy po bułę do sphinxa
4) ceny w coccodrillo w outlecie te same co w ich sklepie on-line
5) śmieci - Ada dokładnie wie co to śmieci i tak jak tylko zmienimy pieluchę to idzie ją wyrzucić do śmieci, jak coś sprzątam ze stołu i mówię do śmieci to Ada jest pierwsza i już wyrzuca - super, tylko ostatnio stwierdziła, że zrobi mi porządek na moim stoliku służbowym i wyrzuciła wiele istotnych informacji zapisanych gdzieś tam na karteczkach, na szczęście dogadałyśmy się, że to może mi się jeszcze przydać i ostatecznie spasowała, choć nie była przekonana do tego w 100% ;-)
6) pociąg - jeździmy głownie pociągami piętrowymi, więc one są takie fajne do spacerowania, bo w każdej chwili można się chwycić podłokietników i jest stabilnie, dwa, że wszyscy pasażerowie jak tylko Ada zwiedza wagon, Ją asekurują, na co Ona się buntuje, podchodzi do ludzi tych co zna z widzenia, obcych obserwuje, ale obcy jak pojawia się drugi i trzeci raz to już nadaje się np. do pokazania książeczki
7) wózek - no wózek fajny, ale góra na 15 minut jazdy, potem już mam własne nogi, oczywiście w wózku może jeździć długo jak jest z moim bratem, bo on to się tam z Nią chyba wygłupia, w każdym razie nie wychodzi mu z wózka
8) drzemki - śpi najczęściej 3h, ale są dni kiedy wstanie po 1h40min i też do wieczora urzęduje normalnie, ale po kąpieli szybciej pada
9) oprócz cyca wprowadziłam już też mm w butli - bo wydaje mi się, że pomimo cyca i chlebka z serkiem to tego białego dostaje mało, więc 210ml mm idzie w ciągu dnia jeszcze
10) tatuś - mówi na tatę "mama", ale tata to jednak tata, rano tatę budzi zawsze buziakiem, a potem idzie do jego telefonów i prosi o włączenie muzyki i rozmawiają sobie, choć tata mało kumaty tak z rana
11) muzyka - uwielbia reggae, a konkretnie Bednarka i jego zespół
12) spiżarnia - no kurczę najlepsze miejsce do zabawy i najlepsze zabawki, miski, cebula do przekładania, ziemniaki itd.
13) wspólne pieczenie - wiadomo, że ja piekę nie od dziś, ale Adrianna ładnie mi towarzyszy czekając na miskę i łopatki do wylizania
14) stół - no kuchnia blada, sięga i ściąga ze stołów to co chce, nie ściąga talerzy i takich tam, ale jak widzi, że stoi Jej kubek to normalnie sobie go zabierze, co prawda na paluszkach stoi, ale sobie radzi
15) samochód - no i skończyło się spanie w aucie zawsze, od jakiegoś czasu powroty z Poznania są bezsenne, co jest mi na rękę, bo pada o 20 w domu, no ale zabawianie, bo przecież jak jedziemy autem to jest godzina 17:30, 18:30 w domu, wiec jak wyjeżdżamy jest jasno, więc w ręku baja, ale za chwilę się ściemnia, więc bajki już nie widać, więc wygłupy buziakiem, jakieś mlaskanie, naśladowanie zwierząt itp. dźwięki, fajne to. No i 5km przed domem "tata szykuje kolacyjkę" ;-)
Póki co tyle o nas
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)