reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Karola no to dziwię się koleżance, że nic z tym nie robi. Myślę, że poszłoby jej bardzo szybko. Może i Ala nie jest gotowa. Ja się na tym niewiele znam, piszę tylko to, co zaobserwowałam. Powiem Ci,że nagradzanie za nocnik też wydawało mi się słabe, ale Małej szybko poszło jak zaczęła dostawać nagrody. Wcześniej miała tak jak Ala - też sikała i robiła kupę, która siedziała w gaciach :) Mnie moja mam odzwyczajała w wakacje i jak się zsikałam to mówiłam, że "scypie" i mama tłumaczyła, że na nocnik to nie będzie "scypać". Jakoś poszło,ale z moją siostrą był mega problem. Miała 4 lata i potrafiła w łożko nasikać, a potem nie chciała wstać rano :p Ja bym pewnie próbowała dalej, ale to Twoja decyzja. Czy widzisz sens i czy masz na to siłę. Ala nie jest jeszcze taka duża, mnie przeraża zmienianie pieluchy 3letnim dzieciom, bo kupa mega śmierdzi :p

reklama
widzisz ty opisałaś naukę u 2,5 letnich dzieci.Ala nie ma jeszcze 2 latek...nie umie mi powiedzieć,że ma mokro,zimno czy,że szypie...może tylko pokazać,że się już załatwiła,ale tego nawet nie robi.ja myślę,że ona jeszcze nie jest gotowa.kiedyś jak byliśmy u nefrologa to zapytałam kiedy jest najlepszy wiek aby zacząć dziecko uczyć nocnika to powiedziała mi,że uczyć można zawsze wtedy kiedy się ma na to i chęci i czas,ale żeby był efekt to sens nauki zaczyna się od 2 r.ż wtedy gdy dziecko zaczyna odczuwać potrzebę załatwienia się...a co do zapachu to już teraz " ślicznie" pachnie.zresztą jak zaczniesz małej wprowadzać inne posiłki niż mleko to poczujesz:-D

Mnie mama odpieluszkowała jak miałam rok, moja sis ok 2 lat. Koleżanki syn ma 1,5 roku i jak kiedyś pisałam pomogły im pieluszki wielorazowe. Na bank musi wiedzieć, że ma mokro, przecież dzieci od urodzenia to wiedzą :) Płaczą jak pieluszka przesiąknie. Teraz jest to mniej zauważalne, bo są mega chłonne pampersy, ale jak ja Zosi założę wielorazową, to od razu płacze jak się zsika. Tak jak pisałam - możliwe, że Ala jest za mała i to nie jest jej czas. Na siłę nic się nie da zrobić, bo Mała jeszcze traumę będzie miała. Każde dziecko jest inne :)

Hej dziewczyny. Moja Julka ma powiększony węzeł chłonny po prawej stronie, pod uchem. Lekki stan podgorączkowy. Od 2 tygodni ma lekki katarek. Czy ten węzeł może być powiększony przez tą infekcję, zęby czy może przez zapalenie ucha? Od 3 dni też ciągnie się za ucho i włosy. Dałam jej paracetamol.
Nie wiem co robić bo w pt wyjeżdżamy na 3 dni. Eh, zawsze się coś przypałęta.
Teraz śpi i sprawdzałam jej jeszcze raz i dość sporo ma ten węzeł powiększony - jest duży. Oczywiście się zmartwiłam i wyrzucam sobie że wcześniej tego nie zauważyłam (dziś coś mnie tknęło). ALe ogólnie Julcia była w dobrym humorze, dziś tylko troszkę spokojniejsza. Jutro na 100% idziemy do lekarza, ale czy coś może się stać złego?

prija nie martw się na zapas i głupot na necie nie czytaj,bo przez noc osiwiejesz i tyle. Daj znać co lekarz powiedział. jak mała się dobrze czuje to nic strasznego się nie dzieje.Moja czesto łapie się za ucho,nawet wtedy widze,ze ją główka boli od ząbkowania.

Emka: Ja to już najgorsze :) Ale jestem ostatnio jakaś płaczliwa, najpierw mój mąż chory, potem Julka niewielki katar, potem ja i zapalenie jelit, bóle brzucha, nudności itd., a teraz to. A co u Ciebie? Julcia próbuje raczkować, a od 2 dni siada sama. Tylko tak śmiesznie, bo jedna noga do przodu, druga do tyłu i nie wie co robić dalej :)

Karola wyobrażam sobie Twoją mine jak Ala w przeciągu tak krótkiego czasu zsikała się 6 razy:-D Coś często ALuśka sika, może jeszcze nie umie trzymać dłużej moczu i nie kontroluje tego. To może spróbuj założyć pampka ale wysadzać 30min po piciu, po spaniu itp.
PrijaO a Mała jak się jej dotknie ucho to płacze? A przy infekcji często są powiększone węzły chłonne. Oby się Julka nie rozchorowała i wypad się udał.

Aga: Właśnie nie płacze, jedynie odpycha rączkami jak dotknę tego węzła chłonnego. Dziś już strasznie wariowała, aż teraz śpi ze zmęczenia, więc kurcze nie wiem czy jej coś jest. Dam jej jeszcze wieczorem paracetamol, bo to też przeciwzapalnie działa. Mąż mówi, że nic jej nie jest, ale wiesz jak to matka :tak:

PrijaO skoro Julka nie reaguje na dotykanie ucha to znaczy, że wszystko ok:) Podawaj paracetamol i zacznij się pakować na wyjazd:) Udanego wypadu życze:) A u mnie odwrotnie jest, mój M jest bardziej przewrażliwiony niż ja. On ciągle by z dziećmi chodził po lekarzach, z byle katarkiem.

Mam 2 pytania. Po 1. Znacie jakieś przypisy na kaszkę? Filip niechce jeść tych gotowych bo są mega słodkie, a on za słodkim nie przepada. 2 pytanie. Poleććie mi jakiś fajny niekapek dla Filipa. z Alą miałam treningowy chyba z canpolbaby i nawet się sprawdzał, ale może są jakieś fajniejsze.

reklama
Aga: I tego się trzymam, zwłaszcza że humor ma dobry. Co do kaszek to szczerze nie wiem, bo moja pałaszuje te z bebiko i nestle aż się uszy trzęsą. Niekapek to dużo słyszałam Avent lub Lovi 360st. Ale jeszcze nie próbowałam, muszę kupić, tylko one strasznie drogie a z kasą krucho.

Do góry