reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wierszokleci i poeci czyli pierwsze słowa i zdania naszych maluszków

reklama
"Bartek,pozbieraj klocki" "niee " ,"-Bartek POZBIERAJ KLOCKI!!!!!!!!!!!! " "NIEE MAMA ZBIERA":eek::eek::eek::szok::szok::szok::baffled::baffled::baffled::rolleyes2::oo2:
Skąd ja to znam yyyyy. Moja jeszcze doda " mama pozbieraj, bo ja mam zajęte rączki, jestem zajęta, zmęczona albo czasu nie mam."
Wczoraj wieczorem mnie znów rozwaliła nowym wierszem/piosenką przyniesioną z żłobka coś w stylu - poszła Ola na spacerek, na wiaterek, na rowerek. Lecą liście jej na głowę te brązowe i te kolorowe.
Powiedziała to jednym ciągiem, śpiewająco przy zasypianiu.

I skąd te teksty biorą, moja z żłobka na pewno przynosi ale dziecko które w domu większość czasu z mamą spędza, skąd bierze takie hasła...A ze zbieraniem klocków, puzzli u Nas różnie, czasami bez podpowiedzi, sama od siebie pozbiera, czasami trzeba namawiać a czasami zastosować szantaż jak czegoś chce po zabawie z klockami, których nie pozbiera w ostateczności zbieram ja/mąż ;-)

Kaniu dużo tekstów bierze od starszego kuzynostwa bo tutaj też mieszkają ale czasem sam sobie wymyśla jakieś słowo np ostatnio mamulka do mnie mówił i nie wiem skąd to mu się wzięło bo nie słyszałam żeby ktoś w domu tak mówił:sorry:
A Kamil też sam zbiera bez podpowiedzi ale czasem mi każe i wiecie co odnoszę wrażenie że on mnie tresuje bo np wyrzuci coś albo poprostucoś chce i mówi"mamuska przynieś Kamilkowi..." ja oczy na niego i mówię a co ja służąca twoja sam przynieś lub podnieś on odpowie 'NIE" to ja mu mówię "nie to nie" i w końcu sam idzie po to:eek:

Baśka u mnie jest tak, że Oliwia się mnie pyta gdzie jest telefon, ja jej mówię "w Twojej czerwonej torebce", na co Ona "Mamo przynieś mi", stoi i pokazuje palcem na drugi pokój, na co ja jej odpowiadam - Oliwia masz rączki? Nóżki?, Ona odpowiada - tak albo mam, więc ja jej, to maszeruj do pokoju po swój telefon :-) Z nocnikiem jest podobnie...Rozbierze się na środku pokoju i woła siku, mówię to bierz nocnik, a Ona do mnie - przynieś mi. Czasem przynoszę, czasem doprowadzam ją do nocnika a czasem stosuję w/w tekst i idzie sama, jeszcze jej dodaję - nasikasz sobie do spodni i skarpetek a Ona mi - nie i pędzi po ten nocnik :-)

Dziś nam się zepsuł czajnik bez przewodowy z pokoju i mówię szwagrowi żeby zobaczył czy da się go naprawić.Szwagier rozebrał pooglądał i mówi że nic z tego że do śmietnika a Kamil na to "nie będzie mleczka i co teraz?:-D

kiedy ja się takich tekstów doczekam???:cool2:
u nas innowacje językowe są takie : "mama", "tata" albo "tatu" (czyli tatuś ale do mnie "mamu" juz nie łaska:crazy:), "pan" a pani="pana" czyli dziecię logicznie założyło że istoty z piersiami mają na końcu słowa nazywającego je "a":-D:-D:-D z ciekawszych jabłko = "apo" i nie mam siły żeby spróbowała powiedzieć inaczej;-)

reklama
Ida doczekasz się a wtedy będziesz mówiła "dziecko buzia cię nie boli":-D

Ja tak muszę czasem pytać Kamilka czy go buzia nie boli bo jak zacznie nawijać to gada i gada a zwłaszcza wieczorem jak ma zasypiać to ma tyle do powiedzenia:szok: