reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wiarygodność testu ciążowego

No i ja rowniez mam jeszcze sporo do dokupienia miedzy innymi pieluchy tetrowe i flanelowe.
Karwiczki co do ochraniaczy do lozeczka to ja ich nie bede miala bo poprostu leki pochlonely znaczna czesc mojego budżetu co miesiac od początku wydaje na nie okolo 300zl ale to dla zdrowia i bezieczenstwa Kacperka to czesic wyprawki. Jesli chodzi o bawelnianie czapeczki to mam ich 2 szuflady :-)

reklama
Ja Was czytam przy karmieniu najczęściej, ale nie bardzo jak mam wtedy pisać. Teraz Mąż na hokeju, a Piotruś usnął więc mam chwilkę i zmykam spać.
Co do ochraniaczy, to też się dowiedziałam na szkole rodzenia, że to niebezpieczne, ale już się zaopatrzyliśmy w pościel i ochraniacz wcześniej: KUBUŚ PUCHATEK * DISNEY* POŚCIEL 6-EL. 90x120 cm (2273820667) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. bo też sobie nie wyobrażam bez. Na początku jednak nie warto tego zakładać, jak mówią o cyrkulacji powietrza, to pewnie jest w tym trochę prawdy, a dziecko i tak leży w rożku i nie rzuca się po łóżku. Jak macie możliwość (kupić lub pożyczyć), to na prawdę polecam ten koszyk Mojżesza. Synuś leży tuż przy mnie, nie muszę wstawać by brać Go do karmienia albo przy usypianiu w nocy a dodatkowo noworodki nie lubią dużych przestrzeni i czują się bezpieczniej w takim koszyku, ewentualnie wózku, tylko to mniej higieniczne, bo wózek z podwórka zbiera zarazki więc lepiej, by nie spał w tym za dużo.
Co do płynów do kąpieli, to tak jak polecała dziewczyna z lutówek (mgr farmacji), ja używam BabyDream i nie ma żadnych uczuleń, jest niedrogi i ponoć jeden z bezpieczniejszych dla noworodka, bez parabenów, bezzapachowy, itp itd. Mam też Oliatum, używam na zmianę, by się skóra nie przyzwyczaiła. No i może cena wysoka, ale to starcza na bardzo długo, bo po pierwsze my nie kąpiemy codziennie (na początku to nie wskazane, bo dziecko ma swoją barierę ochronną), a po drugie to tylko kilka kropelek więc ta butla starczy na pół roku.
Jeśli chodzi o pieluszki, to NIE POLECAM HUGGIES'ów :angry: mamy jedną pakę, bo jeszcze przed porodem kupiliśmy i są do bani, wszystko z nich wycieka, nie wsiąkają i dziecko papla się w kupie (w pampkach to trochę wsiąka, a na początku tylko wodniste są kupki). Za darmo bym ich nie chciała.
Aha, a zamiast lanomaść można kupić zwykłą lanolinę, jeśli jest w aptece, pewnie będzie taniej a efekt ten sam. Ja miałam Ziajkę od koleżanki to już nie kombinowałam. Nadal żadnych pęknięć, więc chyba zadziałała, a później samo się nawilża.
Szlafrok w szpitalu słabo się przydaje, lepiej tak jak pisze Aneczka, podomka, bo na poporodówce jest mega ciepło, a Wy jeszcze latem rodzicie. Ja nawet nie pamiętam, czy swój wyjęłam mimo że był luty. Może raz założyłam. A koszule to polecam bardziej te zapinane: DUŻY WYBÓR!KOSZULA DO KARMIENIA roz.S/M PROMOCJ (2276982142) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej., a ta do porodu i karmienia: KOSZULA DO PORODU, KARMIENIA 100% BAWEŁNA rozm S=M (2257764399) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. bo się daleko rozpina to od razu na piersi położą, a po porodzie wszystko się wyprało, więc nie jest na jeden raz, niż zakładane: BAWEŁNIANA PIŻAMA DO KARMIENIA Italian Fashion (2260090479) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej., brrr właśnie spojrzałam ile za nią dałam a jest do niczego, bo się rozchyla i piersi wychodzą. Mąż przynajmniej popatrzy ;) Nie wydawajcie za dużo, te tańsze są na prawdę fajne, dobrze się piorą i są ładne. No i 3 do karmienia wystarczą, bo pralka i tak często chodzi a latem szybko schnie.
Buziaczki w brzuszki.

Natkusiu melduj sie jak juz bedziesz po :tak: a cukier ile Ci wykazalo?po porodzie na pewno sie ustabilizuje,nie martw sie.Co do plecow Natkusiu to szczerze wspolczuje,ja nie mam jako takich bolow plecow,ale jak dluzej posiedze to na wysokosci biustu bola mnie i bol jakos az do brzucha promieniuje,dlatego ciesze sie,ze juz nie pracuje i moge w kazdej chwili sie polozyc i zrelaksowac,sproboj w wannie troche polezec,to tez usmierza bol.

Agagu to niezle pochlaniaja te leki pieniazki,ale jak juz powiedzialas,wszystko dla zdrowia Kacperka,najwazniejsze,zeby on najlepiej sie czul:tak:wspolczuje Ci tego ciaglego lezenia,wczoraj nawet mezowi powiedzialam,ze Ty taka biedna i tylko lezec mozesz,ale jeszcze niedlugo i juz wrocisz do formy,Kacperek bedzie z Toba i pewnie nie raz zatesknisz do lezenia i nudzenia sie,hihi ;-) A tak w ogole to mamy wizyte w ten sam dzien,tez mam nastepna 24 we wtorek :))

Galway
to od kiedy najlepiej zalozyc te ochraniacze?Bo jesli Ty tez odradzasz to ja juz nie bede zalkadala,mysle ze pierwsze 2-3 miesiace bez, a potem jak juz Carmelek zacznie sie wiercic to zaloze,jak myslisz?Ja bede kupywala pieluszki Pampers przynajmniej na poczatek jak maly calkiem malutki,a potem to sie zobaczy,bo tansze pieluszki tez sa polecane.A co do pizamki to kupilam wlasnie dzis w tanim sklepie z bielizna jedna do porodu,a po porodzie dwie dlugie rozpinane na biuscie,powinno starczyc,w domu bede nosila stare z przed porodu,koszula rozpinana ze spodniami,nie musze koniecznie kupowac.No i majteczki 2 pary tez zakupilam,troche wieksze,zeby po porodzie nosic.

Wczoraj zamowilam tez laktator ale nie z Aventu tylko taki http://picture.yatego.com/images/4b...el-kqh/handmilchpumpe-milchpumpe-lansinoh.jpg mial troche lepsze opinie niz ten z Aventu,mam nadzieje,ze sie sprawdzi.

Galway dziekujemy Ci kochana za rady:)

Ja też tak jak Karwiczki będe miała Pampersy. Zresztą już mam dwie paczki na start, w tym jedną do szpitala muszę mieć.
Co do koszuli to jedną zamówiłam sobie ładniejszą za 30 zł a dwie chce kupić takie tanie właśnie takie jak wkleiłaś Galwaygir bo też uważam, że nie ma sensu droższych. musze też dokupić biustonosze do karmienia i nie mam pojęcia jakie rozmiary brać a w sklepach nigdzie kurde nie ma więc pozostaje allegro tylko ;)
Co do ochraniaczy to przecież można je założyć, bez przesady z tą cyrkulacją powietrza - masa kobiet ich używa. Pierwszy miesiąc to można bez nich bo dzidzia w rożku albo kocyku najlepiej będzie się czuła a poźniej to już spokojnie myslę. Ale i tak każdy zrobi intuicyjnie jak uważa:)
Natkusiu czekamy tu na wieści:)

Melduję się
biggrin.gif

Po wizycie u diabetologa jestem.. No cóż, cukrzyca ciążowa jak się patrzy
confused8gj.gif
już miałam dzisiaj wizytę u dietetyka tak więc ścisła dieta i kontrola cukru. Przez tydzień mam na diecie mierzyć cukier, jak będzie w normie to ok a jak nic się nie zmieni to insulina, no i w środę kolejna wizyta. Ale z młodym damy radę!
yes2.gif

Natkusiu, nie ma lepszej motywacji niż dla dziecka. Na 100% dasz radę, tym bardziej że już mniej niż 12 tygodni. Będzie zdrowiej :)
Karwiczki, no na początku nie ma takiej potrzeby, a już niedługo 2 miesiące mu stukną :szok: a skoro nie zalecają, to na pewno jakoś ma to wpływ. Ja to na później mam taką dość grubą gąbkę i to na całość, by sobie rączek czy nóżek nie wkładał pomiędzy szczebelki. Zawsze mnie to przerażało. No ale to myślę dopiero za 2-3 miesiące. Na razie śpi spokojnie praktycznie w jednej pozycji. Tu np. dodatkowo dziecko każą kłaść nóżkami do końca łóżeczka a nie główką, by się nie wsunęło pod kocyk i nie udusiło, jak się będzie wierciło we śnie: Safe baby sleep - Find baby care information at Huggies.com.au
w sumie przy takim kładzeniu dziecka to ten ochraniacz też jest zbędny bo daleko od dziecka zamontowany.
Karwiczki, a które majtki kupiłaś? Te z ebay co Ci wyskoczyły??? HEHEHE
A wiecie co u Tuni? Pojawia się na forum?

Natkusiu,bedzie wszystko dobrze,zobaczysz :)

Galwaygirl no gatki tamte to chyba dla meza mojego,hehe juz go sobie w tym wyobrazam,od razu zero ochoty na cokolwiek gdyby je zalozyl,hihi:-D
Gacie kupilam normalne bawelniane,ale XXl,nie zjezdzaja ale sa luzne i nigdzie nie uwieraja,w szpitalu bede miala te siatkowe,sa do dyspozycji,nawet nie wiedzialam.Jak juz mowilam z ochraniaczami tez sie wstrzymam,bo skoro nie zalecaja to cos musi w tym byc,dzieki za rade.
Ten dzieciaczek bardzo slodki i smieszny w tym linku co przesalalas :)

ja zmykam bo maz "juz" przyszedl :) buzka!!!

Tunie mozesz podgladnac,jej maly juz ma ponad 2 tygodnie ale czesto nie zaglada :))) popatrz na marcoweczki :)

reklama
Cześć kochane :*

Dzisiaj źle się czuję.. cały brzuch mnie boli, mam skoki ciśnienia i temp poszła mi troszkę w górę.. Mam wrażenie, że zaraz padnę bo kręci mi się w głowie :confused2:
Czekam na mojego męża (ma urwać się z pracy) i jedziemy do szpitala do mojego lekarza bo mi kazał.

Jakby coś się działo to napiszę Ani smsa. Buziaki

Do góry