reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wiarygodność testu ciążowego

Hej Dziewczynki, no koniecznie się smarujcie.
Karwiczki, kiedyś chyba nawet link wstawiałam, że nawadniać też trzeba od środka, by dużo pić, a gdzieś czytałam, że oliwka, to raczej wysusza na dłuższą metę. Kup krem specjalny dla kobiet w ciąży na rozstępy i na prawdę polecam bezzapachowy, bo ostatnio kupiłam perfumowany, na początku mi zapach odpowiadał, a teraz czekam aż się skończy. No i im tłustszy i gęstszy tym lepiej, bo to trzeba dobrze wmasować, samo masowanie też sporo daje, no i poczekać chwilę z gołym brzusiem i piersiami, niech się lepiej wchłonie.
Co do sexu, to ja mam długi post (zakaz od gin), ale jak jeszcze się przytulaliście to też miałam bardziej sucho, ale kupiliśmy KY żel i było dobrze, a to że czujecie, że mało miejsca, to myślę, że to trochę ze stresu, bo podświadomie boicie się, że dziecku może się zaszkodzi. Mnie też podbrzusze bolało, no i prosiłam Męża, by nie wchodził głęboko, bo właśnie się bałam. Poczytajcie też, od kiedy lepiej się zabezpieczać (nie pamiętam), bo sperma działa rozluźniająco na szyjkę i np my wrócimy do współżycia już za miesiąc <jupi>, by Piotruś za długo tam nie siedział, no i to będzie jedyna okazja, bo później nie wiadomo ile potrwa połóg. A ja się doczekać nie mogę.
Natkusia dzięki za numer :) Co do twardnienia, to chyba nie są to takie jak u mnie, szybciej u Karwiczki by mogły już zacząć występować, bo ja właśnie w tym okresie zaczęłam odczuwać. Na pewno lekarz rozwieje Twoje wątpliwości, a co do Magnezu, to go nigdy z wiele, bo i stres i więcej ruchu to się go sporo wypłukuje, no i na prawdę trzeba by jeść garściami by przedawkować. Ja piję od 3 miesięcy i może dzięki temu skurczy łydek nie mam, bo dużo dziewczyn narzeka na tę dolegliwość w tym okresie.
Moniko, Myrsini witajcie wśród Mam, u nas chyba każda przeszła historię z testem, który powinien być pozytywny, a uparcie druga kreska się nie chciała pojawić :-D
Co do mojej miny, to wszyscy żałują, że mi zdjęcia nie zrobili, sama bym chętnie zobaczyła jak to wyglądało. Niespodzianka na prawdę super, a co do zwyczajów, to czytałam, że powoli i w PL się zaczyna to rozpowszechniać. Jeszcze powoli, bo u nas są te głupie zabobony, by nie zapeszać, zanim się nie urodzi. A to jest fajna sprawa, bo przed porodem nawet łatwiej z prezentem trafić, bo po porodzie to już prawie wszystko trzeba mieć, a tak dostałam wanienkę: Fisher Price Bath Aquarium : mothercare- Nursery Equipment, Maternity Clothes & Baby Shop , karuzelkę na łóżeczko, kłapouchego do zawieszenia w wózeczku, ubranka, jako że dziewczyny wiedziały, że mam dużo, to od 6 miesięcy w górę Piotruś dostał i 3 antykolkowe butelki Dr Brown, bo o tych ciągle mówiłam. Także koleżanka uważnie mnie słuchała i dostałam wszystko czego jeszcze nie miałam, a co potrzebowałam i chciałam dostać :-):-D:-)
Aneczka, mam nadzieję, że wracasz do zdrówka i dużo odpoczywasz. Pozdrawiam
Malusiolka a Ty jak tylko będziesz miała chwilkę, to daj znać co u Was. Ty również Agagu daj znać o sobie co jakiś czas.
Buziaczki dla fasolek :*

reklama
Aneczka, ale dzidzia już duża, fajniusio. Co do włosów, to mi też strasznie wypadają, miałam nawet dzisiaj je ścinać, ale fryzjerka się rozchorowała i nie chce mnie zarazić. Podobno nie jest to normalne że one tak wypadają, ale fryzjerka powiedziała, że po ciąży jak będę brała dodatkowe żelazo, to nie powinny wcale tak garściami wypadać jak mnie wszyscy straszą. No a jak napisałaś o tym zmęczeniu, to sobie pomyślałam, czy nie masz obniżonego żelaza (hemoglobiny), bo to jeden z objawów. Spytaj lekarza, czy może trzeba zacząć suplementację (bo Ty za mięskiem też za bardzo nie przepadasz). W późniejszym okresie to prawie wszystkie dziewczyny biorą no i obowiązkowo po porodzie. Ja to się dziwię skąd u mnie niedobór, bo bez mięsa żyć nie mogę, do tego uwielbiam szpinak, buraczki, itp. No ale widocznie Piotruś potrzebuje to sobie ze mnie zabiera, a mi brakło. :-D

Co do witamin to od jutra na pewno zacznę brać i lekarz mi przepiszę :] Już nie umiem się doczekać tej wizyty żeby pogadać z doktorkiem o tym co mnie martwi. Jak będzie kazać to odpoczynek w domu, wszytko dla Maleństwa!
Jeżeli chodzi o włosy to mi przed ciążą strasznie wypadały i to garściami, bałam się że będę łysa :/ i strasznie paznokcie mi pękały, rozdwajały się. Teraz natomiast ani włos mi nie wypadnie a paznokcie twarde jak kamień także jestem zadowolona. Gorzej będzie po ciąży jak zacznie się sypać eh

Ok dziewczynki ja wychodzę na spacer :) i przy okazji skocze sobie do Rossmana, jest tam podobno dobry krem do biustu przeciw rozstępom (sprawdzony) więc spróbujemy żeby więcej nie pękało :]
A co do spacerów to ostatnio uwielbiam chodzić sobie :) o wiele lepiej czuję się na świeżym powietrzu..

Także do później. Buziaki

Galway mówisz, że duża dzidzia? bo mnie się mała wydaje...ale porównałam zdjęcie z 12 tygodnia no to jest różnica;) Mam nadzieje, ze prawidłowo się rozwija, ale to dowiem się za 2 tygodnie...ja uwielbiam białe mięso, ryby kurczaka ale w ciąży niestety mi się odmieniło...wołowinę chudą jem raz w tygodniu, buraczki uwielbiam, szpinak też. Suplementów nie biorę, może teraz dopiero zapisze. A zmęczenie to dlatego , ze mam problemy ze snem:) Tzn raz śpie 10 godzin raz w ogóle nie moge i tak co jakiś czas:) Ale porozmawiam z lekarzem, zrobię sobie badania w przyszłym tygodniu i mu pokaże. W tym ogólnym badaniu moczu i krwi pokazuje się żelazo? Teraz podczasp obytu w szpitalu mi zrobili badania z krwi, moczu ale nic złego nie wykazały, jednak nie wiem czy pod tym kątem robili

Aneczka, żelazo właśnie sprawdza się robiąc morfologię, sprawdź na odczycie poziom hemoglobiny, może jest w normie ale dolnej granicy? Lekarz będzie wiedział najlepiej, no a co do magnezu, to też ponoć pomaga w zasypianiu. Spytaj lekarza czy możesz sobie tabletkę przed snem brać, nie sądzę że zaszkodzi.
Ja to się suplementuję, bo teraz to tak na prawdę nie wiadomo co się je, koleżanka mi opowiadała że ponoć sałata lodowa to jest jednego dnia rozsadzana, drugiego podlewana (ciekawe czym:szok:) i trzeciego dnia już gotowa do zbiorów (podobno kobietom w ciąży zabrania się pracy przy ich pakowaniu...). Jabłka też jednego dnia są zielone, a na drugi dzień idealnie czerwone, pomarańcze to się pryska w jakichś specjalnych maskach i kombinezonach. Także tak na prawdę nie wiadomo ile teraz jest wartości w tym co jemy, chyba że sami to wyhodujemy :-:)angry:
Co do cytrusów, to cytryny zmieniają odczyn w jamie ustnej i układzie trawiennym na zasadowy (odbiegają od wszelkich reguł), nie chciałam wierzyć, ale poczytałam, no i wypróbowałam, bo mam problem i tylko ona jest mi w stanie pomóc.

Galway hemoglobine miałam w normie ale to było w grudniu, teraz znowu będę sprawdzać, wyniki miałam idealne:) A co do magnzu to biorę już od miesiąca 2 tabletki dziennie na drgania łydek i zasypianie właśnie:) Wiec spokojnie :*:*:*

Hej Dziewczyny moje Kochane
Ja tak na chwileczke tylko żeby powiedziec ze u mnie wszystko ok ;)))
Natkusiu i Karwiczki strasznie wam zazdroszcze tych detektorków też bym tak chciała niestety kasy nie ma aż tyle zeby sprawic sobie taki prezencik mam jedynie stetoskop zwykły który zapewne nie jest tak czułyi też podsłu****e dzidziusia sobie ale jedyne co słyszę to szum pukanie i bulgotki moja dzidzia jeszcze nie ma regularnych ruchów czasami mnie kopnie ale jednak i wyczekuję z niecierpliwością kopniaków takich poządnych u mnie wizyta u gina jest zbawieniem boskim dlatego każdej wyczekuje odjiczając każdą minute.
Natkusiu mnie też pobolewa podbrzusze wsześniej gdy brałam duphaston nie bolał a tertaz pobolewa dosyć często co mnie martwi moja gin jest świetna nie moge nazekać zgłaszam jej wszystkie obawy a ona za każdym razem mnie bada pod każdym katem takze nie moge narzekać ale rozumiem twoje obawy ja gdy mnie boli to też sie kładę i przechodzi najgorsze sa skurcze w lewej nodze budzą mnie w nocy ale to tez nic powaznego tak mowi moja doktor;))))
Karwiczki moja gin też od badań prenatalnych nie mierzyła mojego dzidziolka także sie nie przejmuj teraz na wizycie zmierzy i wogóle wszystko i Tobie też napewno nowa doktor powie co i jak :*:*:*:*
Aneczko współczuję kolki ja miałam kolkę tuz przed ciażą mój A. zawiózł mnie w środku nocy do szpitala zwijałam się z bólu wymiotywałam takze wiem co musiałas przechodzić ból jest potworny i nie życzę nikomu współczuje również tego że dopadło Cie to jak nosisz pod serduchem mały Skarb ja bym chyba umarła ze strachu dlatego życzę Ci aby do końca ciaży było bez takich ekscsców i wszystko szczęśliwie się skończyło :*:*:*:*

Dziewczynki ja uciekam życzę miłego wieczorka zajrze znowu za niedługo do was buziaki w brzuszki i życze miłego wieczorka :*:*:*:*:*:*

karwiczki no faktycznie nie za fajnie z ta oliwka ja uzywam z babydream a jeszcze wczesniej uzywalam j&j i tez bylo ok nie mam zadnej wysypki.

Co do seksu dziewczynki to ja jakos nie koniecznie:-)Przed ciaza bylam jakas niewyrzyta a teraz:-)Teraz doslownie nic:-)Moj m to rozumie i nie naciska w jakis specjalny sposob.Poprostu przestalam odczuwac potrzebe mam nadzieje ze po porodzie wszytsko wroci do normy:-)
A jak tam Wasze brzuszki dziewczynki rosna??Chetnie bym obejrzala:-)

ale sie dziewczyny rozpisalyscie,nie nadarzam czytac :-)

natkusiu

ja jesli chodzi o kremy to tak zapobiegawczo choc niezbyt narazona jestem na rozstepy,moja mama po 6 dzieci nie ma ani na piersiach ani na brzuchu,siostry tez nic oprocz jednej,ale ona przytyla bardzo duzo i to dlatego sie pojawily,ale bede i tak sie smarowala,tylko nie oliwka :p

aneczko

widze,ze dziecko podroslo i to nawet duzo :) na zdjeciu mozna juz duzo rozpoznac :) mam nadzieje,ze lepiej sie czujesz!a co do mojego pryszczatego brzucha to faktycznie gigantycznie na zdjeciu wyglada choc wogole taki nie jest,tak jakos na zdjeciu wyszlo :)

galwaygirl

ja przy seksie nie odczuwam bolu ale wlasnie ciasno troche no i niby mokro ale ten sluz jest taki jak woda,ze po jakims czasie kochania trze i boli :( jutro lece do apteki bo dzis nie chcialo mi sie nic i kupie zel dla kobiet w ciazy.Co do spermy to tez wlasnie czytalam,ze trzeba uwazac bo moze nawet w pozniejszym stadium wywolac skorcze,hmmm,chyba wystarczy jak maz dojdzie na zewnatrz..Dzieki za porade co do kremow,kupie moze zwykla wazeline bo nie wiem czy takie zapachowe nie uczulaja,a teraz sie troche zrazilam po tej oliwce...brzuch swedzi i jak tu sie nie drapac:szok:

myrsini

to zazdroszcze,ze masz ochote na seks,ja w sumie zimna niczym lod,ale staram sie jak moge,myslalam ze ciaza to zmieni,ale jednak sie mylilam :p

agagu

jestem ciekawa co mi nowa lekarka powie i jak bedzie na wizycie,to ze dziecko jest zdrowe to wierze mojemu na slowo,ale chce miec dziecko zmierzone i zwazone i piekne zdjecie z usg,ktorego tez nie otrzymalam po ostatniej wizycie,nie bede rezygnowala z mojego dotychczasowego gina.Tak wogole to fajnie,ze zagladasz i napiszesz od czasu do czasu co tam u Ciebie :)

hej tuniu!!

i Ty sie odezwalas :)

to ze teraz nie masz ochoty to pewnie przez hormony skoro mowisz,ze wczesniej bylas niewyrzyta hehe :) zmieni sie na pewno po porodzie :-) moj brzuch juz widzialas ale w nie najlepszej formie:baffled: zaraz sie ustawie,pstrykne zdjecie z boku i zobaczysz jak juz podrosl :)

​Wstawcie dziewczyny tez swoje :)))

co do witaminek to biore je dodatkowo od jakis 2 miesiecy i od poczatku ciazy tran jedna kapsolke dziennie,mam nadzieje,ze nic dziecku nie zabraknie,ja jak do tej pory nie narzekam,wlosy wcale nie wypadaja,paznokcie mam mocne,skurczow lydek nie mam,zadnych bolow jak na razie...jestem chyba szczesciara bo i w pierwszym i w drugim trymestrze czuje sie fantastycznie i pelna energii(no oprocz 8 i 9 tygodnia) i mam nadzieje,ze tak tez zostanie:-)

reklama
Brzuszek pewnie jutro wstawie bo w srode zaczniemy 32 tydzien:-)

No i ja slyszalam ze w ciazy jest nawet wieksza ochota na seks ale chyba nie w moim przypadku wyjatek jakis ze mnie czy cos:-D
Czekam na zdjecie:-)

Do góry