reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wiarygodność testu ciążowego

galwaygirl oczywiście kochana, niech zostanie jak najdłużej w brzuchalku bo będzie silniejsze :] chodziło mi o to żeby te 9 mcy szybko minęło ;)
Aniu ja już nie wiem w którym ja jestem tyg :D jakoś blisko 6tc. W 7 tyg powinnaś już spokojnie widzieć serduszko, bo wizyte masz za równo tydzień :) i trzymam mocno kciuki! :) mi lekarz powiedział że za 2 tyg na wizycie to już będę znała wszystkie szczegóły i będzie mocne serce i dowiem się który to tydzień i kiedy poród (ale chyba będzie ok 8tc). Ale co do płci to muszę Cię zmartwić bo to będzie za wcześnie, raczej lekarz nie zobaczy.. Będziemy musiały poczekać na tą chwilę :] a nasze maleństwo to różnią się jakoś tygodniem hehe :)
No ja teściów nie będę męczyć i widzę że mój mężuś chciałby im powiedzieć więc tak zrobimy :] tym bardziej że będziemy się do nich wprowadzać.

Ja dziewczyny jutro jadę do mamy i będę u niej na noc bo w środę rano ide na te badania krwi i moczu ciążowe (a ośrodek zdrowia mam w innym miejscowości niż mieszkam i tam gdzie mama mieszka) a rano wcześnie na czczo nie chce mi się jechać autem :] więc jutro mogę być rzadko na forum.
Mamusia mi robi jutro na obiad placek po węgiersku :D rozpieszcza mnie hihihi, dzisiaj dzwoniła z pytaniem na co mam smaka :] zaraz będę wyglądać jak beka! 8|

Ostatnia edycja:
reklama
Super:) ee Natkusia nie przejmuj się ja już przytyłam z wagi 55 do 58 sama nie wiem czemy już rtak bardzo i tak szybko a nie jem dużo więcej, ale na pewno inaczej jem:) Widać mój sposób odżywiania był dobry skoro trzymam wagę hehe :) teraz poszła w góre:) Ja jestem w 7 tygodniu a na wizycie będę jakoś w 2 dniu 8 tygodnia (nie wg sywaczka bo suwaczek pokazuje jakby inaczej nie tzn tak samo ale w dniach):) ale jutro dzwonie do lekarza czy nie zwolniło się miejsce w tym tygodniu bo tak jestem z nimi na telefon jutro umówiona a jak nie to 21.11 wizyta:) Ja uciekam coś zjeść:) Buziole

Aneczko to serducho na pewno będzie widać :) myślę że już bije jak dzwon :] trzymam kciuki żeby wizyta była wcześniej :*
No ja przytyłam 2kg i skąd to ja nie wiem :| ale przechodzę na warzywa i owoce więc mam nadzieję że moja waga nie bedzie szła tak w górę. Moja koleżanka przytyła 30kg i to jest dla mnie masakra aaaaa :D trzeba się pilnować :]

A jakie kremy stosujecie na przeciwko rozstępom? Ja nie umiem się zdecydować i na razie smaruję się oliwką do dzieci Bambino mmmm pachnę jak niemowlę ;) swoją drogą oliwka na dziecku to zawsze był dla mnie najpiękniejszy zapach na świecie mmmmm :)

Taak Oliwka zawsze kojarzy mi się z małymi dziećmi. Ja stosowałam krem dla kobiet w ciąży FISSAN trochę drogi i mało wydajny ale byłam zadowolona:) Bo schudłam 15 kg i tak mam rozstępy bo podczas chudnięcia nie stosowałam nic ale Fissan pomógł poźniej złagodzić i zasklepić roztępy. A czy to już trzeba? Kurcze po wizycie dopiero o wszystkim pomyślę, jak się okazę, że wszystko ok

Aneczko trzeba trzeba :) jak najwcześniej trzeba zacząć się smarować :] żeby też była fajna skóra na brzuszku, apropo mnie czasami brzuszek swędzi :| I ja nie wiem na co się zdecydować tyle jest produktów a jeszcze więcej opinii eh.. Lekarz potwierdził, brzuchol smaruje się od początku ciąży :] Ja tam jestem genetycznie obciążona rozstępami ale mam nadzieję że jakiś krem mi pomoże że ilość się zmniejszy hmmm

Dobranoc :*

Ostatnia edycja:
hej dziewczyny,

prosze poradzcie cos,przeziebilam sie cholera i boje sie,ze moze sie rozwinac,wczoraj kichalam i mialam lekki katar,ale w nocy to budzilam sie caly czas bo mialam taki zapchany nos,teraz glowa mnie boli,a jak wiadomo nic nie moge wziac :((( mam nadzieje,ze jakos sie z tego wykaraskam bo boje sie byc chora teraz,tym bardziej,ze lekarz powiedzial,zebym na to uwazala.

mam tabletek duzo,ale zadnych nie moge wziasc,znacie jakies pomocne domowe sposoby?bede Wam bardzo wdzieczna!

O jej <tuli> taka pogoda i szybko można zachorować :/

PRZEZIĘBIENIE:
Cytryna jest sprawdzonym i pospolitym remedium na przeziębienia. Sok z całej cytryny dodać do pół szklanki ciepłej wody razem z łyżką miodu. Wymieszać i pić dwa do trzech razy dziennie.
Czosnek to kolejny niezawodny środek na walkę z przeziebieniem. Jedzony na kanapce lub przeciśnięty przez praskę i pity z mlekiem przynosi natychmiastową ulgę. Jest to bardzo dobry domowy sposób na walkę z przeziębieniem. Pić olejek czosnkowy rozpuszczony z wodą kilka razy dziennie.
2 lub 3 plasterki imbiru lub łyżeczkę sproszkowanego imbiru gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Przecedzić i dodać łyżeczkę miodu lub cukru i pić 2 razy dziennie. Jest to sprawdzony sposób na przeziebienie.
Łyżeczkę kurkumy zmieszać ze szklanką mleka. Pić 2 razy dziennie. Jest to doskonały domowy sposób na szybkie pozbycie się przeziębienia.
Na przeziębienie doskonale podziała herbata malinowa z kardamonem. Składniki: torebka Irving Malinowa Polana lub Irving Owoce Leśne, 50 ml soku malinowego, 4 strączki zielonego kardamonu. Kardamon rozgnieć w moździerzu kuchennym. Zaparz herbatę Irving Malinowa Polana lub Irving Owoce Leśne w niepełnej szklance wody, dodaj do niej kardamon. Pozostaw pod przykryciem na 10-15 min. Odcedź napar. Dodaj sok malinowy, wymieszaj. Aby napój był gorący, uzupełnij kubek wrzątkiem. Wypij od razu.

BÓL GŁOWY
:
Wycisnąć sok z połówki cytryny, dodać szczyptę soli. Pić kilka razy dziennie.
Sporządzić pastę z jednej łyżeczki cynamonu i jednej łyżeczki wody, nałożyć na czoło i poczekać kilka minut, a następnie zmyć. Ból głowy minie po kilku minutach.
Zjeść jabłko na czczo.
Ssanie plasterka cytryny posypanego solą działa kojąco na ból głowy.
Wypić na czczo szklankę wody z łyżeczką miodu. Uleczy to ranny ból głowy.
Smarowanie czoła olejkiem z goździków przyniesie natychmiastową ulgę w bólu głowy.
Zmieszać jedną łyżeczkę zmielonej gorczycy z 3 łyżeczkami wody. Niewielką ilością takiej pasty smarujemy nasadę nosa i nozdrza wewnątrz. Bardzo pomocny sposób, zwłaszcza w migrenach.
Gorący prysznic na twarz i szyję szybko zlikwiduje ból głowy. To prosty domowy sposób na pozbycie się bólu.
Zimne kompresy na czoło likwidują ból głowy.
Prostym domowym sposobem na ból głowy jest szczypanie skóry między brwiami.

Szybkim sposobem na pozbycie się męczącego nas bólu głowy jest zanurzenie stóp w lodowatej wodzie.
Jeśli dokucza nam ból głowy, a nie mamy nic pod ręką, należy oddechać lewą stroną nosa, zatykając jednocześnie prawą przez 5 minut. Takie ćwiczenie powtarzane przez miesiąc uleczy problemy migrenowe.
Ciemna czekolada jest smacznym domowym sposobem na ból głowy.

KATAR:

Do miski nasypać garść soli i zalać litrem wrzącej wody. Nakryć głowę ręcznikiem i wdychać. Robić takie parówki kilka razy dziennie. To natychmiast odblokuje nos i przyniesie natychmiastową ulgę przy katarze.
Zjedzenie ząbka czosnku na kanapce jest jeszcze jednym sprawdzonym sposobem na katar.
Stosować gorące okłady na klatkę piersiową i głowę, a pozbędziemy się kataru.
Pokroić kawałek świeżego imbiru lub wziąć jedną łyżeczkę suszonego i zagotować w szklance wody. Przecedzić i pić jednorazowo 1/3 szklanki takiego wywaru z herbatą z sokiem malinowym.
Ząbek czosnku i 1/4 średniej cebuli przecisnąć przez praske. Miazgę dodajemy do szklanki gorącego mleka z łyżką miodu i pijemy 2 razy dziennie.
Zagotować łyżeczkę kurkumy ze szklanką mleka. Pić małymi łykami w ciągu dnia. Jest to znakomity sposób na walkę z katarem.
Wymieszać szczyptę pieprzu i łyżeczkę cukru w pół szklanki maślanki, zsiadłego mleka lub kefiru. Pić rano i wieczorem.

Zdrowiej kochana :*:*

Ostatnia edycja:
jestes kochana Natkusiu!!!

dziekuje Ci bardzo!!!!!!!!!!ja wlasnie platki jem,miodu dodalam do tego herbata z imbirem,ide do pracy bo musze koniecznie odebrac papiery ktore do jutra w urzedzie musze dostarczyc.

dzieki Ci jeszcze raz!!Aniol jestes!:-):happy::happy::happy::happy:

a mama akurat dala mi tegoroczny sok malinowy,wlasnej roboty,teraz sie przyda!!!dzieeeeekuje!!!!!

Ostatnia edycja:
reklama
Karwiczki no musimy stosować babcine sposoby i czosnek to teraz nasz przyjaciel a nie wróg. Ciepłe mleczko z miodem i z wyciśniętym czosnkiem. Dziś męża nie poprzytulasz, ale postaraj się zjeść duuuużo czosnku, tto naturalny antybiotyk i moja koleżanka w ciąży się nim szybko wyleczyła.
Aneczka, przepraszam, co do płci, to się machnęłam :zawstydzona/y: pomyliłam suwaczki z Agagu, bo to u niej powinni już na święta widzieć czy będzie świat w kolorze różowym czy w niebieskim. U Ciebie powinno już bić serduszko, więc za tydzień będziesz widziała je na USG. Święta to super czas na powiedzenie rodzinie, ale skoro mają być inni, to może rzeczywiście Mikołajki będą fajniejszym momentem. Będziesz już miała zdjęcia z USG, więc wywołaj jakieś Wasze wspólne, włóż do albumu i pomiędzy wsadź zdjęcie z USG :) no i miej w zanadrzu chusteczki, hehe. To że znajomi się domyślili, to nie trudne, bo pisałaś, że fajka i drink na spotkaniu to norma, a teraz "nie dziękuję".
Ja jak poszłam na babskie wyjście, to kupiłam bezalkoholowe piwo i barman wlał mi do normalnego kufla. Na szczęście, bo koleżanka wąchała, co ja takiego piję :-)

W pierwszym trymestrze to była moja ulubiona strona do podglądania jak wygląda bobasek, są fajne zdjęcia: http://www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=40

Ostatnia edycja:
Do góry