reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Welcome to Rybnik :)

Od przyszłego roku podobno nie będzie można oddawać dzieci w systemie rooming-in. Tylko, jeżeli lekarz uzna, że dziecko lub matka tego potrzebują. Na to wychodzi, ze ja wcale nie widziałabym dzieci w szpitalu w tym systemie. Bo Maks od drugiej doby był naświetlany i na antybiotykach, a przy Aleksie trzy dni (w nocy) kręgosłup mi wysiadał, a potem był naświetlany... Ale z drugiej strony, jak nie ma wskazań poza zmęczeniem, to nie wezmą ci dziecka. Bez sensu. To za co oni będą płacić tym położnym? Za to, ż zrobią mleko dla dziecka, wykąpią je i przebiorą? Sama sobie to moge zrobić... I niektóre położńe z tego faktu będą się bardzo cieszyć. Inne,te które pracują z powołania, uważają, że to wyjątkowo głupi pomysł. Zobaczycie, jak się będą depresje mnożyły po porodach.

reklama
Eh...niestety polska rzeczywistosc :eek: szkoda slow na to po prostu. Pamietam jak ja rodzilam olusie to haje na oddziale taka zrobilam ze kurde pare sie do pionu ustawilo, bo weszlam przypadkiem na sale noworodkowa, jak uslyszalam placz dzieci, kiedy polozne je myly...wchodze, patrze sie a one moja Olusie nad umywalka trzymaja i gnidy jedne myja prawie zimna woda :no: nosz myslalam ze mnie tam rozniesie !!!
I sam fakt, ze wtedy Olusia byla ze mna, kiepsko bylo, pamietam bo po porodzie bylam padnieta, szwy tak bolaly i w ogole czulam sie jak kaleka, a one mi Aniolka 2 godziny po wszystkim przywiozly i dawaj mamusia, ani 5 minut pamietam wtedy oka nie zmruzylam...eh niektorym moze sie to wydawac nie wiem jakims zaniedbaniem, albo wygoda matki, ale wiem, ze na prawde to, zeby matka po porodzie miala szanse odpoczac jest bardzo ale to bardzo potrzebne.

Najlepszy system mają w Holandii. Tam poród zaczyna się w domu, położna co chwila przychodzi, po czym załatwia wszystkie formalności i przyjmuje poród już w szpitalu. Po obserwcaji (3h) odwozi się i matkę, i dziecko do domu. W domu to zawsze inaczej. Nawet nie śpiąc można odpocząć. A w szpitalu?? O wszystko trzeba się prosić i słuchać o wygodach... Oj mogłabym coś na ten temat powiedzieć, ale szkoda słów...

Nuuuśka, Tantum Rosa to dobra rzecz - takie saszetki do kupienia w aptece, rozpuszczenia w wodzie i podmywania się - bardzo pomaga po porodzie. Jedyny minus- cena. Poza tym dobrym rozwiązaniem jest też mydło Biały Jeleń.

Hehe, marbus, zakładając, że masz wodę ;P Jak byłam w szpitalu z Alusiem, to akurat mieli awarię i woda najpierw nie leciała wcale, a potem leciała iście ZŁOTA woda :D

Natusa nie wytrzymałam na Dukanie:zawstydzona/y:zjadłam juz dzis pełnoziarnistą bułkę no i postanowiłam że schudnę metodą NŻT i będę cwiczyc
bo jakos nie wyobrazam sobie bez ziemniaków i pieczywa:no:

Ja tam bez ziemniaków potrafię przeżyć, chociaż fryteczki... Po południu idę po wyniki badań i na małe zakupki :D I jak wszystko pójdzie dobrze, to jutro zaczynamy :D

Ale żeście sie rozpisały! :szok:
Natusa - w takim razie o maly włos a spotkałybyśmy sie w tym sierpniu 2008 w smutnych okolicznościach na ginekologii, bo ja byłam czyszczona 20.08. Okropne przeżycie - oby juz nigdy więcej. Nuuuśka - tez straciłam drugą ciążę i przez to z Olkiem straszni sie stresowałam żeby wszystko było dobrze. Zwłaszcza w pierwszych tygodniach (poronilam w 8tc)
A co do odwiedzin w szpitalu to ja tez mam rzut beretem więc w razie czego oferuję odwiedziny :-)
Nawiązując do tantum rosa to mnie on akurat uczulił. Polozna mi powiedziała że sie zdażaja uczulenia na tantum rosa właśnie. Ja używałam laktacydu.
Natusa - super suwaczki!!!
Alusia spróbuję wstawić jakieś zdjęcie domku. Całość nas wyszła ok. 250tys. ale akurat skończyliśmy murować przed ta wielką podwyżką cen materiałów budowlanych. No i mam w środku np bardzo tanie kafelki i różne takie dziwne oszczędności. Aha! Nie wiem czy ci pisałam że to jest bliźniak? Mieszkamy z moimi rodzicami. Każdy ma 3 pokoje kuchnie, łazienke i mały kibelek :-)

Oj no i dupa... Dalej nie mogę przejść na dietę... Morfologia jeszcze gorsza... Za dwa dni powtórka i jak dalej będzie źle, to mnie dokotorek na bardziej konkretne badania wyśle... Ale ostatnio mam trochę stresów, to może przez to tak mi wyniki spadają... :(

reklama
:) a ja w poniedzialek bylam na badaniach, krew i mocz, zobaczymy jak moje wyniki :| czy cos sie poprawilo, po zelazie. Uch strasznie mnie od dwoch dni noga boli, ide i normalnie w momencie cierpnac zaczyna :( ale pocieszam sie, ze jeszcze tylko dwa dni i l4 :D:D matko nawet nie wiecie jak ja sie ciesze hihihih :p
W poniedzialek na 13 mam wizytke u mojej gin wiec zobaczymy co tym razem wymysli heh.
A ile w ogole kosztuje Tamtum Rosa?

Do góry