reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁 We wrześniu dwie kreseczki ⏸, wysikają wszystkie wątkowe laseczki! 🍂

A powiedzcie mi jak to jest z cp, jeśli powiedzmy ta ciąża w jajowodzie byłby żywa to oni nie mogą jej usunąć? Bo jest żywa?
Nie no wydaje mi się, że muszą ją usunąć bo ona tak czy siak nie przetrwa.. ale to jak już jest mega rozwinięta, przy takich wartościach jak ja mam to raczej lekarz nawet nie zobaczy gdzie to się zagnieździło

reklama
Ale przesłanka o zagrożeniu życia matki i czynie zabronionym jest dalej aktualna. Wiec jeśli maja pewnosc ze dziecko jest martwe i zagraża to matce to muszą działać - inaczej popełniają przestępstwo i narażają się na odpowiedzialność.
Ale doskonale rozumiem, czemu dopóki dziecko jest żywe czekają

Dokładnie, chociaż mówi że zdarzają sie kobietki które mają tylko podejrzenia że dziecko może mieć chorobę i że z dużym prawdopodobieństwem umrze niedługo po porodzie. I te babki proszą o zabieg bo mówią że wolą żeby przed narodzinami zmarło dziecko niż po. Bo nie poradzą sobie później psychicznie. Trochę rozumiem, ale jednak zawsze jest ta szansa że jednak będzie dziecko żyło.

A powiedzcie mi jak to jest z cp, jeśli powiedzmy ta ciąża w jajowodzie byłby żywa to oni nie mogą jej usunąć? Bo jest żywa?

Mogą, muszą.
Ciąża pozamaciczna jest bezpośrednim zagrożeniem życia.
Natomiast żeby mogli ją usunąć musi być pewność, że ciąża jest poza macica, a taką pewność można zyskać dopiero w momencie ujawnienia nieprawidłowości na usg, braku pęcherzyka przy odpowiednim poziomie bety lub podczas laparoskopii zwiadowczej jeśli są wskazania.

Ale przesłanka o zagrożeniu życia matki i czynie zabronionym jest dalej aktualna. Wiec jeśli maja pewnosc ze dziecko jest martwe i zagraża to matce to muszą działać - inaczej popełniają przestępstwo i narażają się na odpowiedzialność.
Ale doskonale rozumiem, czemu dopóki dziecko jest żywe czekają
A ta ostatnia sprawa Izy z Pszczyny to jak się ma do tej przesłanki?

Ale wiecie co, ten zjebany rząd akurat na jesień coś wymyśla odnośnie ciąż. Aż się boje co mogą jeszcze wprowadzić. Ewidencja ciąż już obowiązuje?

reklama
Do góry