reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁 We wrześniu dwie kreseczki ⏸, wysikają wszystkie wątkowe laseczki! 🍂

Na przykładzie mojego obecnego cyklu - w czwartek pęcherzyki 18 i 17mm. W poniedziałek ciałko żółte :) Generalnie przyjmuje się,że pęcherzyki rosną 1-2mm na dobę, choć u mnie w tym miesiącu w poniedziałek tylko jeden pęcherzyk 15mm, a w czwartek dwa jw, także nawet u jednej kobiety tempo może być różne. Pękają zazwyczaj przy wielkości 18-26mm, ale zdarzają się też ciążę z większych pęcherzyków. Podsumowując kiedy działać? Już :D
Teraz sobie uświadamiam jaki ten pęcherzyk jest duży 😶 przecież taki wymiar 26mm to linijką można zmierzyć 😶

reklama
Przy LUF jest ciało żółte które ciężko odróżnić od tego prawidłowego.
Powiem Wam, że też mnie to trochę teraz zniszczyło 😱 czyli jakies USG przed owulacja, gdzie był pęcherzyk dominujący + USG po, gdzie lekarz stwierdza, że pęcherzyka nie ma, to owulacja pewnie była + progesteron 7dpo na dobrym poziomie nie świadczą o owulacji 😥

Powiem Wam, że też mnie to trochę teraz zniszczyło 😱 czyli jakies USG przed owulacja, gdzie był pęcherzyk dominujący + USG po, gdzie lekarz stwierdza, że pęcherzyka nie ma, to owulacja pewnie była + progesteron 7dpo na dobrym poziomie nie świadczą o owulacji 😥

Świadczą, świadczą.
LUF to naprawdę nie jestt częsty przypadek. Dokształcę się jeszcze bo nie mam teraz naprawdę czasu, ale jestem ultrasonograficznym laikiem a widzę różnicę w rysunkach więc zakładam, że da się to rozpoznać na usg (chociaż wiadomo na potrzeby naukowe rysunki w książkach są zawsze dokładniejsze) 😉

Świadczą, świadczą.
LUF to naprawdę nie jestt częsty przypadek. Dokształcę się jeszcze bo nie mam teraz naprawdę czasu, ale jestem ultrasonograficznym laikiem a widzę różnicę w rysunkach więc zakładam, że da się to rozpoznać na usg (chociaż wiadomo na potrzeby naukowe rysunki w książkach są zawsze dokładniejsze) 😉
Dobry ginekolog może zauważyć ale nie musi. Poprostu każda z nas ma trochę inne ciałko żółte więc ginekolog może je pomylić z takim zluteinizowanym pęcherzykiem. Np u mnie na USG ciałko żółte wygląda tak samo jak pęcherzyk tylko innej echogeniczności a większość ludzi ma ciałko jak takie jakby "drzewko" taki nieregularny trochę kształt.

A w ogóle mówicie, nie wiem koleżankom, najbliższym, ze staracie się o dzidzię? Ogólnie nic nie mówię, nawet mi do głowy nie przyszło (ale u mnie to mimo wszystko początek starań), ale kojarzę sytuacje jak właśnie w rodzinie się mówiło otwarcie, to samo w pracy 😅 co ciekawe szybko zawsze te dziewczyny w ciąże zachodziły, JAK 😬 pytam z czystej ciekawości 😊
Wie tylko przyjaciółka, mój przełożony w pracy i babcia xD z matką nie mam kontaktu bo się obraziła, że odwołałam ślub 🤣 a rodzina męża... Za dużo plotkują także no 😀

Ojj u mnie to coś około 9-10 lat by było 😱
Właśnie okazuje się, że się ustabilizował szybko, w zasadzie od razu, a ja głupia odstawiłam tabletki pół roku przed decyzją o staraniach, żeby się unormowało na spokojnie. I potem mi lekarz powiedział, że najlepiej było się starać od razu, zanim zaczęły się hormony rozjeżdżać.
Ale chyba po prostu jestem takim przypadkiem 🤷
Ja już sama głupiej powiem szczerze, bo już tyle się na słuchałam, że nie wiem 🤷‍♀️ i już pytam tak z ciekawości jak to u innych było. Wiadomo każdy organizm inny i nie ma idealnego rozwiązania 🤷‍♀️

Dodaję zdj mojego USG z jednego z cykli kiedy miałam USG przed i po owulacji.
Jak dla mnie to te ciałko żółte wygląda jak jakiś zaburzony pęcherzyk bo ma jakieś kropki. 😅😂
Aktualna ginekolog stwierdziła, że nie do końca tak powinno wyglądać.

Załączniki

• 20220922_142511.jpg
    20220922_142511.jpg
    525,2 KB · Wyświetleń: 62
  • 20220922_142153.jpg
    20220922_142153.jpg
    347,5 KB · Wyświetleń: 62
reklama
Do góry