reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁 We wrześniu dwie kreseczki ⏸, wysikają wszystkie wątkowe laseczki! 🍂

i w ogóle mam pytanie za milion dolców :D
Skoro po owulacji pojawia się ciałko żółte, które produkuje progesteron i w momencie kiedy progesteron spadnie pojawia się miesiączka to co sprawia, ze pojawia się miesiączka po cyklu bezowulacyjnym? Mam na myśli oczywiście niewywoływanie farmakologiczne
Wiesz co, ja mimo braku owulacji mam skok i spadek proga, normalnie ok 7dpo mam proga na poziomie +/- 10 tak jakby owulacja się odbyła 🤷🏻‍♀️ Wydaje mi się, ze to nie zawsze jest wywołane progesteronem a zwyczajnie łuszczącym się endometrium i wydaleniem niezapłodnionej komórki :)

A czy w takim wypadku gdyby była wcześniej zdiagnozowana jest możliwa aborcja czy to nie zagrożenie życia? Pytam bo nie oglądałam tego, nie mogę bo później psychikę mam zrabana na dluuugi czas.....
Tak, miała ponoć nawet wskazania do terminacji ciąży od psychiatry i ten lekarz odmówił wykonania.

reklama
Wiesz co, ja mimo braku owulacji mam skok i spadek proga, normalnie ok 7dpo mam proga na poziomie +/- 10 tak jakby owulacja się odbyła 🤷🏻‍♀️ Wydaje mi się, ze to nie zawsze jest wywołane progesteronem a zwyczajnie łuszczącym się endometrium i wydaleniem niezapłodnionej komórki :)

Tak, miała ponoć nawet wskazania do terminacji ciąży od psychiatry i ten lekarz odmówił wykonania.
no dobra, ale w takim razie skąd progesteron jak nie ma ciałka żółtego po owu?

no dobra, ale w takim razie skąd progesteron jak nie ma ciałka żółtego po owu?
Czasem niepękniety pęcherzyk przekształca się w ciałko żółte, stąd możliwy dość wysoki progesteron w drugiej fazie cyklu i okres. Przy cyklach, gdzie pęcherzyki w ogóle nie rosną możliwy jest brak miesiączki nawet przez rok i dłużej

A czemu byłaś w szpitalu 3dni? Że względu na plamienia?
Ogólnie wtedy wiedziałam tylko o istnieniu bety ale o przyrostach już nie więc zrobiłam tylko jedną betę a tydzień później zaczęłam mocno krwawić więc w przekonaniu że pewnie poronienie pojechałam na sor i tam mnie zostawili na 3 dni.

Czasem niepękniety pęcherzyk przekształca się w ciałko żółte, stąd możliwy dość wysoki progesteron w drugiej fazie cyklu i okres. Przy cyklach, gdzie pęcherzyki w ogóle nie rosną możliwy jest brak miesiączki nawet przez rok i dłużej

Jak masz źródło to podrzuć bo pierwsze słyszę.
Z mojej wiedzy ciałko żółte jest podstawowym objawem owulacji i jeśli ono jest to owulacja była.
Niepęknięty pęcherz zmienia się po prostu w torbiel czynnościową i ona również może powodować niewielkie poziomu progesteronu.
Jeśli chodzi o wzrost proga przy niepękajacym pęcherzyku to dzieje się tak w przypadku zespołu LUF.

Hejo! Zaczęłam krwawić, taka ciemna krwią, małe skrzepy, brzuch boli okresowo.. To normalne? Tak dość szybko po operacji przeszedł.. Pytam Was bo lekarz mi nic nie powiedział kiedy co i jak się będzie dziać ze mną

Hejo! Zaczęłam krwawić, taka ciemna krwią, małe skrzepy, brzuch boli okresowo.. To normalne? Tak dość szybko po operacji przeszedł.. Pytam Was bo lekarz mi nic nie powiedział kiedy co i jak się będzie dziać ze mną

Tak to normalne. Obserwuj i póki nie dzieje się nic niepokojącego typu silny ból, gorączka, wymioty czy inne takie akcje to spokojnie.
Ty wcześniej już krwawiłas nie? I przestałaś? To jest jakby drugie krwawienie dobrze kojarzę?

Tak to normalne. Obserwuj i póki nie dzieje się nic niepokojącego typu silny ból, gorączka, wymioty czy inne takie akcje to spokojnie.
Ty wcześniej już krwawiłas nie? I przestałaś? To jest jakby drugie krwawienie dobrze kojarzę?
Tak, w dniu operacji miałam tylko brązowy śluz a po wybudzeniu jakby ręką odjął, czysto na podpasce do dziś. Teraz obudził mnie ból brzucha i uczucie, że muszę zmienić podpaskę no i krew

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry