reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁 We wrześniu dwie kreseczki ⏸, wysikają wszystkie wątkowe laseczki! 🍂

Szczerze powiedziawszy, to zauważyłam już różnice w pierwszym miesiącu stosowania. Wcześniej owu miałam dopiero ok 21-24 dnia cyklu, wszystko się rozjeżdżało. Zaczęłam brać w kwietniu i już w tym cyklu owu w 16dc. Teraz owu mam 14/15dc i widzę, że się to utrzymuje.

A od dawna mialas tak owu późno? Czy bylo normalnie i nagle sie coś popsulo?

reklama
A na takim etapie można zrobić badania genetyczne na NFZ, żeby ustalić płeć, dostać akt zgonu i skrócony macierzyński? Bo wiem że do aktu zgonu i skróconego macierzyńskiego jest potrzebna płeć. Badania genetyczne to można zrobić już na etapie blastocysty więc w takim przypadku na pewno też. Ale czy nasz wspaniały NFZ by to zrobił?
NFZ nie finansuje takich badań. Robi się je prywatnie.

A nfz na jakimkolwiek etapie finansuje badanie genetyczne i okreslenie płci?
Ja nie wiem właśnie.
Jeśli chodzi o badania związane z niepłodnością to wszystko (oprócz histeroskopii) miałam robione prywatnie, bo wiecznie nic mi się nie należy.
Ale w tym przypadku mogliby okazać trochę serca i sami zbadać materiał z łyżeczkowania / laparoskopii.

A na takim etapie można zrobić badania genetyczne na NFZ, żeby ustalić płeć, dostać akt zgonu i skrócony macierzyński? Bo wiem że do aktu zgonu i skróconego macierzyńskiego jest potrzebna płeć. Badania genetyczne to można zrobić już na etapie blastocysty więc w takim przypadku na pewno też. Ale czy nasz wspaniały NFZ by to zrobił?

Z tego co wiem NFZ NIE FINANSUJE badań genetycznych płodu na żadnym etapie. "Bezpłatnie" dostajesz akt zgonu jak urodzisz martwe dziecko, którego lekarz oceni płeć "naocznie".

Dobra dziewczyny, mam kolejne wątpliwości: zbliża mi się owu, a zaczyna się rozkręcać zapalenie pęcherza.

Chciałam brać NeoFuraginę, ale znam jej działanie na ewentualny embrion, a następnie zarodek, to w końcu pochodna nitrofuranu.
A seks w czasie zapalenia pęcherza jest co najmniej niekomfortowy.

To ciekawe czy chociaż mogą z łaski swojej zabezpieczyć materiał do badań... Żeby je samemu wysłać.
Tak mogą, pytają przed zabiegiem czy chcesz. W szpitalu gdzie ja miałam zabieg sami wysyłali tylko im na konto trzeba było przelać 650 zł.
Pielęgniarka też mi opowiadała, że czasem jak kobiety po tabletkach same się oczyszcza i materiał wpada do wc to one je wyławiają

reklama
Mało tego! Jak byłam w szpitalu z trzecia ciąża, która musiała zostać wyłyżeczkowana to miałam takiego zasranego pecha, że był to 30.04 piątek, a od soboty do wtorku WSZYSTKIE placówki w Polsce (łacznie z zakładem genetyki medycznej instytuty matki i dziecka w Warszawie) miały urlop 💁‍♀️
Odbiłam się od kilkudziesięciu drzwi i ścian żeby zbadać nasz materiał i poza tym, że musiałabym trzymać nasze dziecko w LODÓWCE w domu bo szpital nie przechowa go dla mnie to nikt nie podjął się zbadania materiału po 5 dniach oczekiwania na badanie. Diagnostyka łaskawie się zgodziła i zatrzegla, że na 90% badania nie wyjdą po tym czasie, ale zapłacić muszę 💁‍♀️ wspominałam, że żyjemy w państwie z góvvna i patyków?

Do góry