reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁 We wrześniu dwie kreseczki ⏸, wysikają wszystkie wątkowe laseczki! 🍂

reklama
Podpisywałam w szpitalu takie oświadczenie, czy chce dostać do pochówku ten płód a jak nie to czy chce powiadomienie SMS kiedy będzie "chowany" xD od razu podpisałam, że nie... 🤯 Tzn. każda kobieta podchodzi do tego inaczej ale na tym etapie i w ogóle to no.. no nie no bez jajec 🤯

Każdej kobiecie po poronieniu przysługuje możliwość pochowania płodu, wydania aktu zgodnu, zbadania materiału genetycznego czy prawo do skróconego urlopu macierzyńskiego.
Strata to strata. Na każdym etapie należy jej się taki sam szacunek. Hie istnieje żaden powód żeby w przypadku wczesnej ciąży czy cp zaniedbywać prawa pacjenta😉

Podpisywałam w szpitalu takie oświadczenie, czy chce dostać do pochówku ten płód a jak nie to czy chce powiadomienie SMS kiedy będzie "chowany" xD od razu podpisałam, że nie... 🤯 Tzn. każda kobieta podchodzi do tego inaczej ale na tym etapie i w ogóle to no.. no nie no bez jajec 🤯
O kurczę, nie myślałam, że jest taka procedura w przypadku ledwo widocznych maleństw... szacun dla szpitala, że szanują psychikę matki. Jak mówisz, każda reaguje inaczej, jedne będą potrzebować faktycznego pochówku, żeby zamknąć za sobą ten rozdział, a inne nie będą roztrząsać.

Ale nie nie. Chodzi mi o to, po jakim czasie uregulował? Bo ja go biorę od maja :)
Szczerze powiedziawszy, to zauważyłam już różnice w pierwszym miesiącu stosowania. Wcześniej owu miałam dopiero ok 21-24 dnia cyklu, wszystko się rozjeżdżało. Zaczęłam brać w kwietniu i już w tym cyklu owu w 16dc. Teraz owu mam 14/15dc i widzę, że się to utrzymuje.

O kurczę, nie myślałam, że jest taka procedura w przypadku ledwo widocznych maleństw... szacun dla szpitala, że szanują psychikę matki. Jak mówisz, każda reaguje inaczej, jedne będą potrzebować faktycznego pochówku, żeby zamknąć za sobą ten rozdział, a inne nie będą roztrząsać.
To normalna procedura.

Jak mnie odwozili z sali po zabiegu, to zapytały panie położone, czy życzę sobie pochówku dziecka, a ja jeszcze po znieczuleniu, więc bez emocji odpowiedziałam, że nie, ale chciałabym zobaczyć ten zarodek.

Ich mina była bezcenna. Poinformowały mnie, że zarodki są chowane na cmentarzu w moim mieście. I jest dla nich przeznaczona specjalna mogiła.

Po wszystkim do mnie dotarło, że to było megadziwne. W sensie to, że chciałam zobaczyć zarodek.

Każdej kobiecie po poronieniu przysługuje możliwość pochowania płodu, wydania aktu zgodnu, zbadania materiału genetycznego czy prawo do skróconego urlopu macierzyńskiego.
Strata to strata. Na każdym etapie należy jej się taki sam szacunek. Hie istnieje żaden powód żeby w przypadku wczesnej ciąży czy cp zaniedbywać prawa pacjenta😉
Żeby wydać akt zgonu i dostać skrócony urlop macierzyński trzeba zrobić badania genetyczne, żeby mieć potwierdzoną płeć tak? A wie ktoś czy jak jest puste jajo płodowe, to też da się określić płeć?

A na takim etapie można zrobić badania genetyczne na NFZ, żeby ustalić płeć, dostać akt zgonu i skrócony macierzyński? Bo wiem że do aktu zgonu i skróconego macierzyńskiego jest potrzebna płeć. Badania genetyczne to można zrobić już na etapie blastocysty więc w takim przypadku na pewno też. Ale czy nasz wspaniały NFZ by to zrobił?

Wiem.

reklama
A na takim etapie można zrobić badania genetyczne na NFZ, żeby ustalić płeć, dostać akt zgonu i skrócony macierzyński? Bo wiem że do aktu zgonu i skróconego macierzyńskiego jest potrzebna płeć. Badania genetyczne to można zrobić już na etapie blastocysty więc w takim przypadku na pewno też. Ale czy nasz wspaniały NFZ by to zrobił?
A nfz na jakimkolwiek etapie finansuje badanie genetyczne i okreslenie płci?

Do góry