reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🍁 We wrześniu dwie kreseczki ⏸, wysikają wszystkie wątkowe laseczki! 🍂

No tyle, że acetylocholina nie ma bety w tysiącach i przy takich wartościach po prostu może być nic nie widać. Nie znaczy to, ze lekarz jest ignorantem.
Tak naprawdę dopóki nie ma bety typu te 500-600 to nie ma szans zobaczyć czegokolwiek. Była na usg wczoraj i póki co nie dzieje się NIC.
To nie działa tak, że przy becie 300 od razu pęka jajowód.
Jakkolwiek trudna jest to sytuacja (a doskonale wiem co się wtedy czuje) to trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Tak długo jak nie ma krwawień, plamień, bóli, gorączki czy jakichkolwiek niepokojących objawów, albo bety bliżej tysiąca tak długo nikt nic nie zrobi.
Położą ją na oddziale, będą pakować w nią progesteronu bo taka jest procedura i czekać az albo beta urośnie albo zaczną się niepokojące objawy.
Ja na miejscu @acetylocholina po prostu oznaczyłabym bete w poniedziałek i poszła na kolejne kontrolne usg
Niekoniecznie podadzą progesteron, ze mną lezala dziewczyna i chyba 2 tyg ponad spędziła, bo rosla i spadala jej , nic nie podawali, musieli najpierw zlokalizować ciążę. W efekcie wreszcie laparoskopie zrobili, jak juz zobaczyli. A jeszcze zdążyła wyjsc do domu i wrócić na to z powrotem.

reklama
Ja mam tak że jakby się kończył okres.. krawie ale na tyle, że muszę wymienić 2x podpaskę w ciągu dnia gdzie 2 dni temu tampona wymieniałam 5 kropelek co godzinę 🤯

Ja krwawiłam od bety 25
ale to krwawienie w przypadku cp wynika z czegoś zupełnie innego.
Sam jajowód pęka nie od bety tylko od rosnącego zarodka który po prostu go rozrywa. Przy becie 25 nie ma jeszcze mowy o zarodki.
Natomiast plamienia są najczęstszym objawem cp wynikają zazwyczaj z niskiego progesteronu i niestabilnego endometrium

Niekoniecznie podadzą progesteron, ze mną lezala dziewczyna i chyba 2 tyg ponad spędziła, bo rosla i spadala jej , nic nie podawali, musieli najpierw zlokalizować ciążę. W efekcie wreszcie laparoskopie zrobili, jak juz zobaczyli. A jeszcze zdążyła wyjsc do domu i wrócić na to z powrotem.
Edit: nie ogarnęłam, że mówisz o innej dziewczynie. Ale tak czy siak nie wiemy jaką miała bete.
A jeśli ktoś mimo niskiej bety nie podał jej proga to trzeba się cieszyć, że trafiła na mądrego lekarza.
Ja do swojego trafić nie mogłam i o ile kroplówki odpiąć sobie nie mogłam to proga po prostu nie zjadłam.
Z tego co pamiętam Ty w szpitalu byłaś z dużo wyższą betą.
Jeśli beta osiągnie 1200/1500 (w zależności od szkoły) i nie można zlokalizowac ciąży na usg z automatu zakłada się cp i nie podtrzymuje się ciąży.
Ja trafiłam do szpitala miesiąc temu ze spadkową już beta (wtedy nie było wiadomo, że to spadkowa ale była tak niska ze można to było śmiało uznać za przyrost rzędu 30%)i krwawieniem i dostałam kroplówkę z lekami zatrzymującymi krwawienie i progesteron 💁‍♀️

reklama
Do góry