reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🍁 We wrześniu dwie kreseczki ⏸, wysikają wszystkie wątkowe laseczki! 🍂

O matko jestem pod wrażeniem wiedzy która posiadasz 😱. Co do wyników to w lipcu miałam tsh na poziomie 0,17 co ciekawe dostałam zielone światło żeby działać „Bo to może być jednorazowo przez stres”. W zeszłym roku wszystkie badania wzorowe. Teraz zrobiłam po biochemie badania i mam tak. Ciekawa jestem co mi powie dzisiaj ten lekarz dam znać zaraz po wizycie.
Dziekuję za miłe słowa🙂.
Co do wyników…O matko!
Po pierwsze nie dziwota, że FT3 jest na niskim poziomie, a FT4 poniżej granicy przy takim poziomie TSH.

No i wcale się nie dziwię, że ciąża nie miała szans. Czytałam, ze zdarzały się jednostkowe przypadki szczęśliwie donoszonych ciąż u matek z TSH na poziomie 10, ale Twoje wyniki nie pozostawiają złudzeń.

Przeciwciała dodatkową robotę „zrobiły”.
Teraz życzę Ci przede wszystkim ustawienia tarczycy.
Potem możesz myśleć o dziecku.
Powodzenia💪🏻!

reklama
Dziekuję za miłe słowa🙂.
Co do wyników…O matko!
Po pierwsze nie dziwota, że FT3 jest na niskim poziomie, a FT4 poniżej granicy przy takim poziomie TSH.

No i wcale się nie dziwię, że ciąża nie miała szans. Czytałam, ze zdarzały się jednostkowe przypadki szczęśliwie donoszonych ciąż u matek z TSH na poziomie 10, ale Twoje wyniki nie pozostawiają złudzeń.

Powodzenia💪🏻!
No i właśnie dziewczyny, może napiszę coś niepopularnego, ale ja właśnie jestem za tym, by zamiast Bety wydać te pieniądze oznaczenie TSH zaraz po pozytywnym teście. No i do tego Proga.

Emka w lipcu miała TSH na poziomie 0,17, a teraz już 18,2.
Nawet nie sądziła, że mogła jej się tarczyca rozjechać. Niestety, w ciąży jedna tarczyca musi obsługiwać dwie istoty (do 14 tygodnia) i zapotrzebowanie organizmu na hormony jest dużo większe.

Nie chcę oczywiście negować badania przyrostu bety, ale te pieniądze można spożytkować w razie takich akcji na endo i działać jak najszybciej.
Lub jeśli chcecie badać przyrost Bety, to za jednym kluciem oznaczajcie od razu samo TSH. Tym bardziej, że to nie jest drogie badanie.

O tym nie myśli się, kiedy przed było wszystko ok.

No i właśnie dziewczyny, może napiszę coś niepopularnego, ale ja właśnie jestem za tym, by zamiast Bety wydać te pieniądze oznaczenie TSH zaraz po pozytywnym teście. No i do tego Proga.

Emka w lipcu miała TSH na poziomie 0,17, a teraz już 18,2.
Nawet nie sądziła, że mogła jej się tarczyca rozjechać. Niestety, w ciąży jedna tarczyca musi obsługiwać dwie istoty (do 14 tygodnia) i zapotrzebowanie organizmu na hormony jest dużo większe.

Nie chcę oczywiście negować badania przyrostu bety, ale te pieniądze można spożytkować w razie takich akcji na endo i działać jak najszybciej.
Lub jeśli chcecie badać przyrost Bety, to za jednym kluciem oznaczajcie od razu samo TSH. Tym bardziej, że to nie jest drogie badanie.

O tym nie myśli się, kiedy przed było wszystko ok.
Tylko ze jeśli się nie mylę to TSH nie przenika przez łożysko ale FT3 i FT4 już tak, więc jak badać to całość. Możesz mieć lekko podwyższone tsh a pozostałe w normie i wtedy jest ok (mowie o lekkim podwyższeniu np max do 4-5 a nie tak jak tutaj 18)

Dziekuję za miłe słowa🙂.
Co do wyników…O matko!

Powodzenia💪🏻!
Czy jak TSH, Ft3 i Ft4 są unormowane, a jest Hashimoto i przeciwciała, to też bardzo może przeszkadzać ciąży? Albo sprawiać problemy z zajściem?

Tylko ze jeśli się nie mylę to TSH nie przenika przez łożysko ale FT3 i FT4 już tak, więc jak badać to całość. Możesz mieć lekko podwyższone tsh a pozostałe w normie i wtedy jest ok (mowie o lekkim podwyższeniu np max do 4-5 a nie tak jak tutaj 18)
No ok, zgadzam się, ale tu nie chodzi o przenikanie TSH przez łożysko.
TSH odpowiada za regulację wydzielania FT3 i FT4- wysoki poziom TSH to info dla przysadki, że nie ma produkować FT3 i FT4. Zarodek nie jest w stanie sam produkować tych hormonów i jest zależny od organizmu mamy (do 14 tygodnia).

Wiec dalej lepiej oznaczyć samo TSH.

Oczywiście nie zaszkodzi dodatkowo zbadać tyroksyny i trojjodotyroniny.

Dziekuję za miłe słowa🙂.
Co do wyników…O matko!

Powodzenia💪🏻!
Dziękuje pięknie! Mam nadzieje, ze się poustawia szybko. 🥰 Co do reszty wypowiedzi powiem tylko, ze niecały rok temu miałam robiona pełna diagnostykę tarczycy i wszystko było super. Tak jak mi dzisiaj lekarz powiedział wyłapałam pierwszy miesiąc choroby. Także tak warto zrobić dodatkowe badania bo gdyby nie to, to w tym miesiącu znowu byśmy się starali i mogłabym się narazić na kolejny biochem 🥺.

Jutro idę powtórzyć prolaktyne,wiadomo bez stresu, seksow i wyspana, powiedzcie mi tylko czy ja musze iść jakiś czas od obudzenia?🤔

Witam wszystkie starczki.
Dość długo sobie czytam większość wątków i postanowiłam do was dołączyć.
5 miesiąc staran, 18.09 powinna być @ choc wolałabym by jej nie było więc jeśli można to proszę mnie dopisać do waszej listy:) na testowanie. Może w waszym gronie będzie mi raźniej i stanie się cud:)
Trzymam oczywiście kciuki za was wszystkie.

reklama
Jutro idę powtórzyć prolaktyne,wiadomo bez stresu, seksow i wyspana, powiedzcie mi tylko czy ja musze iść jakiś czas od obudzenia?🤔
Najlepiej tez nie biegnac na badanie tylko na spokojnie iść. Nie szczypać się po piersiach i jakoś nie denerwować. Wiadomo prolaktyna na czczo także chyba do 2-3h od obudzenia warto zrobić te badanie

Do góry