reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁 We wrześniu dwie kreseczki ⏸, wysikają wszystkie wątkowe laseczki! 🍂

O matko jestem pod wrażeniem wiedzy która posiadasz 😱. Co do wyników to w lipcu miałam tsh na poziomie 0,17 co ciekawe dostałam zielone światło żeby działać „Bo to może być jednorazowo przez stres”. W zeszłym roku wszystkie badania wzorowe. Teraz zrobiłam po biochemie badania i mam tak. Ciekawa jestem co mi powie dzisiaj ten lekarz dam znać zaraz po wizycie.
Dziekuję za miłe słowa🙂.
Co do wyników…O matko!
Po pierwsze nie dziwota, że FT3 jest na niskim poziomie, a FT4 poniżej granicy przy takim poziomie TSH.

No i wcale się nie dziwię, że ciąża nie miała szans. Czytałam, ze zdarzały się jednostkowe przypadki szczęśliwie donoszonych ciąż u matek z TSH na poziomie 10, ale Twoje wyniki nie pozostawiają złudzeń.

Przeciwciała dodatkową robotę „zrobiły”.
Teraz życzę Ci przede wszystkim ustawienia tarczycy.
Potem możesz myśleć o dziecku.
Powodzenia💪🏻!

reklama
Dziekuję za miłe słowa🙂.
Co do wyników…O matko!
Po pierwsze nie dziwota, że FT3 jest na niskim poziomie, a FT4 poniżej granicy przy takim poziomie TSH.

No i wcale się nie dziwię, że ciąża nie miała szans. Czytałam, ze zdarzały się jednostkowe przypadki szczęśliwie donoszonych ciąż u matek z TSH na poziomie 10, ale Twoje wyniki nie pozostawiają złudzeń.

Powodzenia💪🏻!
No i właśnie dziewczyny, może napiszę coś niepopularnego, ale ja właśnie jestem za tym, by zamiast Bety wydać te pieniądze oznaczenie TSH zaraz po pozytywnym teście. No i do tego Proga.

Emka w lipcu miała TSH na poziomie 0,17, a teraz już 18,2.
Nawet nie sądziła, że mogła jej się tarczyca rozjechać. Niestety, w ciąży jedna tarczyca musi obsługiwać dwie istoty (do 14 tygodnia) i zapotrzebowanie organizmu na hormony jest dużo większe.

Nie chcę oczywiście negować badania przyrostu bety, ale te pieniądze można spożytkować w razie takich akcji na endo i działać jak najszybciej.
Lub jeśli chcecie badać przyrost Bety, to za jednym kluciem oznaczajcie od razu samo TSH. Tym bardziej, że to nie jest drogie badanie.

O tym nie myśli się, kiedy przed było wszystko ok.

No i właśnie dziewczyny, może napiszę coś niepopularnego, ale ja właśnie jestem za tym, by zamiast Bety wydać te pieniądze oznaczenie TSH zaraz po pozytywnym teście. No i do tego Proga.

Emka w lipcu miała TSH na poziomie 0,17, a teraz już 18,2.
Nawet nie sądziła, że mogła jej się tarczyca rozjechać. Niestety, w ciąży jedna tarczyca musi obsługiwać dwie istoty (do 14 tygodnia) i zapotrzebowanie organizmu na hormony jest dużo większe.

Nie chcę oczywiście negować badania przyrostu bety, ale te pieniądze można spożytkować w razie takich akcji na endo i działać jak najszybciej.
Lub jeśli chcecie badać przyrost Bety, to za jednym kluciem oznaczajcie od razu samo TSH. Tym bardziej, że to nie jest drogie badanie.

O tym nie myśli się, kiedy przed było wszystko ok.
Tylko ze jeśli się nie mylę to TSH nie przenika przez łożysko ale FT3 i FT4 już tak, więc jak badać to całość. Możesz mieć lekko podwyższone tsh a pozostałe w normie i wtedy jest ok (mowie o lekkim podwyższeniu np max do 4-5 a nie tak jak tutaj 18)

Dziekuję za miłe słowa🙂.
Co do wyników…O matko!

Powodzenia💪🏻!
Czy jak TSH, Ft3 i Ft4 są unormowane, a jest Hashimoto i przeciwciała, to też bardzo może przeszkadzać ciąży? Albo sprawiać problemy z zajściem?

Tylko ze jeśli się nie mylę to TSH nie przenika przez łożysko ale FT3 i FT4 już tak, więc jak badać to całość. Możesz mieć lekko podwyższone tsh a pozostałe w normie i wtedy jest ok (mowie o lekkim podwyższeniu np max do 4-5 a nie tak jak tutaj 18)
No ok, zgadzam się, ale tu nie chodzi o przenikanie TSH przez łożysko.
TSH odpowiada za regulację wydzielania FT3 i FT4- wysoki poziom TSH to info dla przysadki, że nie ma produkować FT3 i FT4. Zarodek nie jest w stanie sam produkować tych hormonów i jest zależny od organizmu mamy (do 14 tygodnia).

Wiec dalej lepiej oznaczyć samo TSH.

Oczywiście nie zaszkodzi dodatkowo zbadać tyroksyny i trojjodotyroniny.

Dziekuję za miłe słowa🙂.
Co do wyników…O matko!

Powodzenia💪🏻!
Dziękuje pięknie! Mam nadzieje, ze się poustawia szybko. 🥰 Co do reszty wypowiedzi powiem tylko, ze niecały rok temu miałam robiona pełna diagnostykę tarczycy i wszystko było super. Tak jak mi dzisiaj lekarz powiedział wyłapałam pierwszy miesiąc choroby. Także tak warto zrobić dodatkowe badania bo gdyby nie to, to w tym miesiącu znowu byśmy się starali i mogłabym się narazić na kolejny biochem 🥺.

Jutro idę powtórzyć prolaktyne,wiadomo bez stresu, seksow i wyspana, powiedzcie mi tylko czy ja musze iść jakiś czas od obudzenia?🤔

Witam wszystkie starczki.
Dość długo sobie czytam większość wątków i postanowiłam do was dołączyć.
5 miesiąc staran, 18.09 powinna być @ choc wolałabym by jej nie było więc jeśli można to proszę mnie dopisać do waszej listy:) na testowanie. Może w waszym gronie będzie mi raźniej i stanie się cud:)
Trzymam oczywiście kciuki za was wszystkie.

reklama
Jutro idę powtórzyć prolaktyne,wiadomo bez stresu, seksow i wyspana, powiedzcie mi tylko czy ja musze iść jakiś czas od obudzenia?🤔
Najlepiej tez nie biegnac na badanie tylko na spokojnie iść. Nie szczypać się po piersiach i jakoś nie denerwować. Wiadomo prolaktyna na czczo także chyba do 2-3h od obudzenia warto zrobić te badanie

Do góry