reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁 We wrześniu dwie kreseczki ⏸, wysikają wszystkie wątkowe laseczki! 🍂

reklama
Tarczycowe robiłam i wszystko Ok 🤷‍♀️
A co oznacza małopłytkowości ?
Małopłytkowość oznacza, że układ krzepnięcia może nie wydalać.
Płytki biorą udział w procesie krzepnięcia, kiedy jest ich za mało proces krzepnięcia jest wydłużony.

Jeśli zauważasz, że np. w przypadku skaleczenia, długo krzepnie Ci krew lub masz bardzo obfite miesiączki, możesz sądzić, że masz za mało płytek.

Możesz napisać coś więcej na temat Hashimoto i poronień? Kurde właśnie odebrałam wyniki tsh anty tpo anty tg ft3 i ft4. Są tak rozjechane, ze ta ciąża nie miała szans się utrzymać 🥺. Dlatego teraz miałam biochema. Jutro idę do lekarza żeby ustalić leczenie, ale z chęcią bym się dowiedziała od Ciebie czy wyczytalaś coś czym mogłabyś się podzielić.
Przede wszystkim napisz, na jakim poziomie masz TSH- wysoki poziom TSH powoduje zahamowanie wydzielania FT3 i FT4.
Pewnie już robiłaś rekonesans i wiesz, że poziom FT3 i FT4 powinny być na podobnym poziomie najlepiej w środku widełek.
Przeciwciała Anty-TPO i Anty-TG jeśli już się pojawiły, to raczej będą z nami Hashkami przez całe życie.
Wysokie TSH i wysokie miano przeciwciał mogło przyczynić się do poronienia.

Ja mam pretensje do starego endo, że mimo wysokiego TSH mówił mi, że mamy się starać. Przede wszystkim trzeba zbić TSH i wyregulować pracę tarczycy.
Tym bardziej, że do 14 tygodnia (tu mnie proszę poprawić jeśli się mylę) zarodek jest zależny tylko od organizmu mamy jeśli chodzi o hormony tarczycy.
U Ciebie wynika z posta, że to świeża sprawa.

Czytałam też o diecie dla osób z Hashimoto, ale moja nowa endo (świetna babka) powiedziała, że nie ma zgody co do tej kwestii miedzy samymi endokrynologami. I nie ma jakichś wspólnych wytycznych.
Dieta ma być zdrowa i zbilansowana.

Czytałam też o selenie i nawet doszłam do supli dla osób z Hashi o nazwie Thyroset, które oprócz innych składników, maja także selen. Selen odpowiada także za prawidłową pracę tarczycy. W naszej szerokości geograficznej czesto jest problem z za niskim poziomem selenu, ale to kwestia jeszcze też mało zbadana. I nawet mój gin nie zna rzetelnych badań i wpływu na ciążę i jej utrzymanie. Poza tym suplementowanie tego pierwiastka na własną rękę jest ryzykowne, bo można przesadzić.
Poczytaj sobie i zapytaj endo, co sądzi o tych suplach i samym selenie. Nawet brałam przez półtora miesiąca, trzeba 3 miesiące brać, ale tu też nie ma zgody między lekarzami. Ja po swojej konsultacji odstawiłam Thyroset. Moja endo powiedziała, że jeśli ktoś bardzo chce, to ona zaleca suplementowanie raz na kilka dni.

Generalnie jestem ciekawa Twojej wizyty. I daj znać.

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim napisz, na jakim poziomie masz TSH- wysoki poziom TSH powoduje zahamowanie wydzielania FT3 i FT4.
Pewnie już robiłaś rekonesans i wiesz, że poziom FT3 i FT4 powinny być na podobnym poziomie najlepiej w środku widełek.
Przeciwciała Anty-TPO i Anty-TG jeśli już się pojawiły, to raczej będą z nami Hashkami przez całe życie.
Wysokie TSH i wysokie miano przeciwciał mogło przyczynić się do poronienia.

Ja mam pretensje do starego endo, że mimo wysokiego TSH mówił mi, że mamy się starać. Przede wszystkim trzeba zbić TSH.

Czytałam też o diecie dla osób z Hashimoto, ale moja nowa endo (świetna babka) powiedziała, że nie ma zgody co do tej kwestii miedzy samymi endokrynologami. I nie ma jakichś wspólnych wytycznych.
Dieta ma być zdrowa i zbilansowana.

Czytałam też o selenie i nawet doszłam do supli dla osób z Hashi o nazwie Thyroset, które oprócz innych składników, maja także selen. W naszej szerokości geograficznej czesto jest problem z za niskim poziomem selenu, ale to kwestia jeszcze też mało zbadana. I nawet mój gin nie zna rzetelnych badań i wpływu na ciążę i jej utrzymanie.
Poczytaj sobie i zapytaj endo, co sądzi o tych suplach i samym selenie. Nawet brałam przez półtora miesiąca, trzeba 3 miesiące brać, ale tu też nie ma zgody między lekarzami. Ja po swojej konsultacji odstawiłam Thyroset.

Generalnie jestem ciekawa Twojej wizyty. I daj znać.
Mi wyszedł przekroczony dość znacznie (chyba 10x norma) poziom przeciwciał TG i po tym endokrynolog zrobił USG - stwierdzenie było takie, że jeszcze nie zdążyła się uszkodzić tarczyca. To teraz tak myślę, że poza zwykłymi badaniami z krwi warto udać się do takiego endokrynologa, co nie tylko zajrzy w wyniki ale zrobi badanie z USG.
I endokrynologom też warto mówić o staraniach. Tacy w sytuacji, gdy TSH jest w górnej granicy normy, zapiszą leki na zmniejszenie do poziomu 1. :)

Mi wyszedł przekroczony dość znacznie (chyba 10x norma) poziom przeciwciał TG i po tym endokrynolog zrobił USG - stwierdzenie było takie, że jeszcze nie zdążyła się uszkodzić tarczyca. To teraz tak myślę, że poza zwykłymi badaniami z krwi warto udać się do takiego endokrynologa, co nie tylko zajrzy w wyniki ale zrobi badanie z USG.
I endokrynologom też warto mówić o staraniach. Tacy w sytuacji, gdy TSH jest w górnej granicy normy, zapiszą leki na zmniejszenie do poziomu 1. :)
Kurczę, ja byłam u trzech, każdy robił mi USG. Przecież to podstawa.
Oczywiście szłam w związku ze staraniami, potem poronieniem i planowaniem kolejnych starań. U mnie był jeden cel wizyt.
Też mam anty-TG przekroczone 10x.

Obecnie mamy zielone światło od gina i endo. Mimo, że TSH na poziomie 2,3.

Po urlopie przy okazji kolejnych badań na zespół antyfosfo oznaczę ponownie TSH sama dla siebie za jednym kłuciem.

Zwłaszcza, że wiadomo, że przeciwciała niszczą tarczycę.
Tym bardziej się dziwię, że są endo, którzy mogą USG nie zrobić😱.

Czy ktorej z was przed okresem spuchla i posiniala pochwa (tak stwierdzil moj )? Nadal mam bole brzucha jak na @ i strasznie dzis w niej sucho.
Nie wiem, ani ja, ani mój chłop nie zaglądamy mi do pochwy. Ale skoro jednak jesteś przejęta sytuacją to albo zrób test, albo idź do ginekologa - może jakaś infekcja Cię łapie.

reklama
Do góry