reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍁 We wrześniu dwie kreseczki ⏸, wysikają wszystkie wątkowe laseczki! 🍂

Poproszę raport od @Ewi12 i @Lily_of_the_valley 💪
@Bażantka_1991 też może napisać, czy w końcu Ci się udało, zapraszam również do nadrobienia postów na wątku i poczytania co tam u @Tymczasowa28, ale pamiętaj… Twoje „przykro mi” nie załatwi sprawy 😉
hej, ja jutro zatestuje. Dzisiaj taki zakręcony dzien …weszłam do łazienki aby zrobić test, trzy razy wychodziłam po coś tam i finalnie zapomniałam 🙈
W tym cyku na nic nie liczę bo się zle czułam i sexow mniej niż planowałam… jutro ok 27 dc wiec tez więcej testów nie będę marnować niż tylko 1 😁

reklama
Ja w trzecim cyklu z meta zaskoczyłam i póki co ciąża się trzyma :) Ewidetnie moje poronienia były wynikiem cukru .. meta mi trzyma ciąże im dalej w las tym jestem tego pewna ale mam dawkę 2 tys :p na początku kibel był moim przyjacielem teraz jest normalnie. Każdej swojej koleżance i nie koleżance pierwsze co mówię krzywa i endo ..
Nie potrzebne trzy straty ... tak czuje :)
Ja jestem teraz 3 miesiąc na mecie... ale nie, nie mam nadziei, że magiczne zajdę od niej.

Jesteście tu tak obeznane w temacie, że postanowiłam zapytać..
Wszystkie parametry do zdiagnozowania zespołu antyfosfolipidowego mam ok, oprócz przeciwciał przeciw kardiolipinie IgG.
Pierwszy wynik dodatni (3 tyg po poronieniu).
Drugi wynik ujemny, ale przy górnej granicy (3 mies po poronieniu).
Trzeci wynik dodatni, ale przy dolnej granicy (pół roku po).

Czy to już świadczy o zespole antyfosfolipidowym? :(
Jeśli tak, to przy heparynie i acardzie jest szansa na donoszenie ciąży?

Badania przeciwciał tarczycowych, czyli anty-TPO i anty-TG- żeby wykluczyć Hashimoto.
Poza tym zespół antyfosfolipidowy:
Antygoagulant tocznia, przeciwciała przeciw beta 2 glikoproteinowy w klasie IgM i IgG, przeciwciała przeciw antykardiolipinie w klasie IgM i IgG.
Tylko zespół antyfosfolipidowy muszisz powtórzyć po 12 tygodniach. Ja płaciłam ponad 400 zł za nie.
I jeszcze drugie 400 znowu wydam w tym
Miesiącu.

To tak na początek by
Bo w sumie chciałam dostać się do doktor paśnik ale niestety nie udało mi się i może bym zrobiła badania sama od siebie.
Edit : ani razu nie byłam w ciąży

Bo w sumie chciałam dostać się do doktor paśnik ale niestety nie udało mi się i może bym zrobiła badania sama od siebie.
Edit : ani razu nie byłam w ciąży
To zanim zaczniesz od du…strony i wydawania prawie 1000 zł na badania, to najpierw po prostu zrob same tarczycowe, czyli anty-TPO i anty-TG.

A nim zaczniesz zespół antyfosfolipidowy, to najpierw zrób podstawowe badania dotyczące układu krzepnięcia- APTT i INR plus morfologia ze szczególnym uwzględnieniem liczby płytek krwi (za niskie to czerwona lampka).
Jak INR i APTT wyjdą za wysokie (lub blisko górnej granicy), wtedy możesz pokusić się o sprawdzenie zespołu.

No ja to robiłam świeżo po poronieniu.
W szpitalu robili mi APTT i INR i oczywiście ja potem wnikliwie sobie analizowałam i sama dochodziłam do tego, co dalej. Szukałam publikacji naukowych dotyczących związku pomiędzy Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) a poronieniami i głębszej diagnostyce przy tymże schorzeniu.

To zanim zaczniesz od du…strony i wydawania prawie 1000 zł na badania, to najpierw po prostu zrob same tarczycowe, czyli anty-TPO i anty-TG.

A nim zaczniesz zespół antyfosfolipidowy, to najpierw zrób podstawowe badania dotyczące układu krzepnięcia- APTT i INR plus morfologia ze szczególnym uwzględnieniem liczby płytek krwi (za niskie to czerwona lampka).
Jak wyjdą za wysokie, wtedy możesz pokusić się o sprawdzenie zespołu.

W szpitalu robili mi APTT i INR i oczywiście ja potem wnikliwie sobie analizowałam i sama dochodziłam do tego, co dalej. Szukałam publikacji naukowych dotyczących związku pomiędzy Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) a poronieniami i głębszej diagnostyce przy tymże schorzeniu.
Jesteś tu od niedawna, ale widać, ze masz dużą wiedzę. Fajnie, że jesteś :)

Jak INR i APTT wyjdą za wysokie (lub blisko górnej granicy), wtedy możesz pokusić się o sprawdzenie zespołu.

Tarczycowe robiłam i wszystko Ok 🤷‍♀️
A co oznacza małopłytkowości ?

reklama

Możesz napisać coś więcej na temat Hashimoto i poronień? Kurde właśnie odebrałam wyniki tsh anty tpo anty tg ft3 i ft4. Są tak rozjechane, ze ta ciąża nie miała szans się utrzymać 🥺. Dlatego teraz miałam biochema. Jutro idę do lekarza żeby ustalić leczenie, ale z chęcią bym się dowiedziała od Ciebie czy wyczytalaś coś czym mogłabyś się podzielić.

Do góry