reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ważne, przydatne, potrzebne

RMUA miesiąc, książeczka też miesiąc. a nawet jak nie mamy przy sobie podbitej, to mąż może z pracy naszej dowieźć podobno do 7 dni. a zresztą to nie powinno być wymagane bo poród jest darmowy. kobieta w ciąży i w połogu też ma darmową opiekę medyczną, przynajmniej powinna zgodnie z przepisami...

reklama
do porodu Wiki nie potrzebowałam aktu ślubu, zresztą co to ma wspólnego z porodem??
wtedy wymagane były dowód osobisty, karta ciązy, grupa krwi i leg ubezpieczeniowa

żadne ciuchy dla mnie i dla dziecka - nie, kosmetyki tylko dla mnie, dla dzieci wszystko było i wiem, że teraz też jest. Dla dzieci to jedynie mokre chusteczki, jeżeli chce się uzywać.

Z tym aktem ślubu to jest tak ,ze jeśli zmienilo sie nazwisko , a nie wyriobiło sie nowego dowodu to powinno zabrać sie akt ślubu.

Druk RMUA jest ważny NA PEWNO do 30 dni po wygaśnięciu ubezpieczenia. Czyli jeżeli mamy ermułkę za kwiecień (czyli potwierdzenie opłacania składek za kwiecień) to ważna jest do końca maja itp. Osobiście przyjmowali mi ermułkę za maj na badaniach w sierpniu i wszystko było ok, zresztą u mnie w kadrach twierdzą, że ważna jest do 3 mies.
Już nie wiadomo w co wierzyć:dry:

Ja swego czasu nie miałam książeczki i musiałam co 3mies latać po nowy druczek. Zapewniali, że 3 mies ważny, ale w niektórych przychodniach i tak egzekwowali go tylko miesiąc

a ja ubezpieczenia nie mam i jakoś się narazie tym nie przejmuje. wiem, że w razie problemów wystarczy telefon do NFZ bo my jesteśmy chronione. póki co byłam tylko raz u lekarza na NFZ i nie robili problemu - nie musiałam okazywać żadnego dowodu ubezpieczenia.

Ponieważ nie wszyscy mają genialną książkę "W oczekiwaniu na dziecko", a coraz częściej coś nas boli (a mi się nudzi ;)), to stwierdziłam, że przepiszę fragmenty pt. "Co możesz odczuwać" na ostatnie nasze 4 miesiące ciążowe :)
Najpierw wstęp: "Pamiętaj, że każda ciąża jest inna, jak inna jest każda kobieta. Możesz odczuwać wszystkie wymienione niżej objawy jednocześnie lub tylko niektóre z nich. Jedne mogą trwać od poprzedniego miesiąca, inne mogą się pojawić dopiero teraz. Część objawów będzie ledwo zauważalna, ponieważ przyzwyczaiłaś się do nich. Możesz mieć też inne, mniej powszechnie występujące objawy".

Czyli generalnie - to lista orientacyjna.

6 miesiąc
Objawy fizyczne
- lepiej odczuwalna aktywność płodu
- białawe upławy pochwowe
- bolesność podbrzusza (spowodowana naciąganiem więzadeł podtrzymujących macicę)
- zaparcia
- zgaga, niestrawność, wzdęcia
- okresowe bóle głowy, zasłabnięcia lub zawroty głowy
- przekrwienie śluzówki nosa lub krwawienie z nosa; uczucie "zatykania się" ucha
- "różowa szczoteczka do zębów" z powodu krwawiących dziąseł
- nadmierny apetyt
- kurcze mięśni kończyn dolnych
- delikatne obrzęki okolicy stawu skokowego i stóp, okresowo dotyczące również rąk lub twarzy
- żylaki kończyn dolnych i/lub żylaki okołoodbytnicze
- świąd skóry brzucha
- wystający pępek
- bóle pleców
- przebarwienia skóry brzucha i/lub twarzy
- powiększenie piersi

Odczucia psychiczne
- rzadsze występowanie zmienności nastrojów, nadal będziesz roztargniona
- zaczyna pojawiać się uczucie znudzenia z powodu tego, że jesteś w ciąży ;)
- niepokój dotyczący przyszłości

7 miesiąc
Objawy fizyczne
- silniejsza i częstsza aktywność płodu
- nasilające się białawe upławy pochwowe
- bóle w dolnej części podbrzusza lub z boku ciała
- zaparcia
- zgaga, niestrawność, gazy, wzdęcia
- sporadyczne bóle głowy, mdłości, zawroty głowy
- przekrwienie nosa, sporadyczne krwawienie z nosa, uczucie "zatkania uszu"
- "różowa szczoteczka do zębów" z powodu krwawiących dziąseł
- bóle pleców
- niewielkie obrzęki okolicy stawu skokowego i stóp, czasami dotyczące również rąk lub twarzy
- żylaki kończyn dolnych
- hemoroidy (żylaki odbytnicy)
- świąd brzucha
- wystający pępek
- spłycenie oddechu
- trudności z zasypianiem
- sporadyczne skurcze Braxtona-Hicksa, zazwyczaj bezbolesne (macica twardnieje na chwilę, po czym wraca do normy)
- niezręczność (zwiększająca ryzyko upadku)
- powiększenie piersi
- siara wyciekająca lub tylko obecna w powiększonych piersiach (aczkolwiek ta substancja wytwarzana przed mlekiem może się nie pojawić aż do okresu po porodzie)

Odczucia psychiczne
- zwiększenie obaw dotyczących macierzyństwa, zdrowia dziecka i porodu
- roztargnienie
- marzenia i fantazje na temat dziecka ;)
- pogłębienie uczucia znużenia ciążą, pragnienie zakończenia jej

8 miesiąc
Objawy fizyczne
- silna, regularna aktywność płodu
- nasilające się białawe upławy z pochwy
- nasilające się zaparcia
- okresowe bóle głowy, mdłości lub zawroty głowy
- zgaga, niestrawność, wiatry, wzdęcia
- przekrwienie błony śluzowej nosa i sporadyczne krwawienie z nosa, uczucie "zatkania uszu"
- "różowa szczoteczka do zębów" spowodowana krwawieniem dziąseł
- bóle pleców
- ucisk i/lub ból w okolicy miednicy
- lekkie obrzęki w okolicy stawu skokowego i stóp, sporadycznie obrzęki twarzy i rąk
- żylaki kończyn dolnych
- żylaki odbytnicy
- świąd brzucha
- wystający pępek
- narastające skrócenie oddechu, spowodowane naciskiem macicy na płuca (które ustępuje nieco, gdy dziecko przesunie się niżej)
- trudności w zasypianiu
- zwiększenie liczby skurczów Braxtona-Hicksa
- nabrzmienie piersi
- niezręczność
- siara wyciekająca z piersi (chociaż może ona pojawić się dopiero po porodzie)

Odczucia psychiczne
- pragnienie, by ciąża dobiegła końca
- obawy dotyczące zdrowia dziecka i porodu
- wzrastające roztargnienie
- podniecenie - pomieszane z lekkim niepokojem - na myśl, że to już niedługo

9 miesiąc
Objawy fizyczne
- zmiany w aktywności płodu (dziecko bardziej się "wierci" niż kopie z powodu stopniowego zmniejszania się wolnej przestrzeni)
- wydzielina z pochwy staje się gęstsza i zawiera więcej śluzu, w którym można zobaczyć pasemka krwi, może też być zabarwiony na brązowo lub różowo po badaniu wewnętrznym lub po stosunku, lub dlatego, że szyjka macicy zaczęła się rozszerzać
- zaparcia
- zgaga, niestrawność, wzdęcia i wiatry
- okresowe bóle i zawroty głowy, skłonność do omdleń
- obrzęk i przekrwienie śluzówki nosa, krwawienia z nosa, wrażenia "zatkanych uszu"
- "zaróżowiona" szczoteczka do zębów z powodu krwawienia z dziąseł
- skurcze mięśni nóg w nocy
- nasilające się bóle kręgosłupa i uczucie ociężałości
- dolegliwości i bolesność miednicy i pośladków
- narastające obrzęki kostek i stóp, a czasem dłoni i twarzy
- żylaki na nogach
- żylaki odbytu
- świąd skóry brzucha
- łatwiejsze oddychanie po obniżeniu się macicy i płodu
- częste oddawanie moczu po obniżeniu się macicy i płodu, które sprawiło, że pęcherz moczowy jest uciskany
- nasilająca się bezsenność
- częstsze i silniejsze skurcze macicy (niektóre mogą być bolesne)
- trudności w poruszaniu się i niezgrabne ruchy
- pojawienie się siary przy ucisku piersi lub wyciekającej samoistnie (niekiedy nie pojawia się aż do porodu)
- zmęczenie lub nadmiar energii (syndrom wicia gniazda), a niekiedy obydwa uczucia na przemian
- wzrost lub utrata apetytu

Odczucia psychiczne
- wzrastające podniecenie, niepokój, lęk, roztargnienie
- uczucie ulgi, "że to prawie już"
- drażliwość i nadpobudliwość (zwłaszcza w stosunku do osób mówiących: "Ty jeszcze tutaj?")
- niecierpliwość i pobudzenie
- sny i marzenia o dziecku

A potem trochę poboli i będzie pięknie :) :) :)

reklama
Do góry