reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ważne, przydatne, potrzebne

Mój szpital przygotował na swojej stronie taką "wyprawkę" dla mamy i dziecka (czyli rzeczy potrzebne w szpitalu):

Dokumenty:

1. dowód osobisty + akt małżeństwa
  2. książeczka ubezpieczeniowa (ważna 2 m-ce )
  3. oryginalna grupa krwi
  4. owa
  5. hbs
  6. karta przebiegu ciąży
  7. układ krzepnięcia
  8. elektrolity
  9. aktualne badania (mocz, morfologia, cukier)
Rzeczy:

1. szlafrok
  2. koszula 3 szt.
  3. pantofle lub klapki
  4. przybory toaletowe
  5. ręczniki 2 szt.
  6. majtki siatkowe
  7. pieluchy bella
  8. woda mineralna niegazowana
Rzeczy potrzebne dla dziecka:

1. rożek, pieluchy tetrowe
  2. śpiochy, kaftaniki, koszulki, czapeczki po 3 szt.
  3. skarpetki rękawiczki
  4. paczka pampersów 3-6 kg
  5. chusteczki nawilżone, maść typu linomag
I jest faktycznie woda mineralna :) Ja na pewno spakuję - jakoś końcem listopada będę przygotowywać torbę szpitalną, a że mineralna się nie psuje, to już wtedy można ją włożyć, żeby potem nie zapomnieć. Choć w razie czego to przy porodzie rodzinnym mąż może chyba wyskoczyć do sklepu szpitalnego - czy nie wolno wychodzić z sali porodowej?...

reklama
mnie zaskoczyło w liście rzeczy do zabrania do szpitala -dziecięce koło ratunkowe-dmuchane. Ale później jak doczytałam o tym, że ma służyć do siadania po porodzie to pomyślałam, że faktycznie genialne :tak:

dziewczyny - doweidzcie sie, jak wygladaja u Was w szpitalu sale. jak ja lezalam, to u mnie nie bylo miejsca, zeby gdzies rzeczy polozyc - wszystko trzymalam w torbie, a torba pod lozkiem. cieszylam sie, ze mam malo torbe :) teraz biore wersje podstawowa - maz i tak bedzie u mnie codziennie, wiec bedzie mi dowozil.

w kazdym szpitalu sa tez inne wymagania - np. u nas daja (a przynajmniej dawali) te wklady popordowe i koszule szpitalne. dla maluszkow trzeba miec tylko pampersy, ubranka i chusteczki nawilzone. kosmetyki i masc jest szpitalna.

co do wody - polecam zaopatrzyc sie w takie butelki mniejsze z ustnikiem. po porodzie straszliwie mnie suszylo, a z takich butelek latwiej pic.

[*] dowód osobisty + akt małżeństwa
[*] książeczka ubezpieczeniowa (ważna 2 m-ce ).

Książeczka jest ważna tylko przez 1 mies. Zresztą to już relikt, nie wszędzie ją honorują, więc lepiej mieć druk RMUA - ważny 3 mies.

A po co akt małżeństwa?? :confused: Juz się kiedyś z tym spotkałam, ale wciąż nie rozumiem:no:

Gufi - rodziłaś poprzednio w CZMP? Czy piszesz o innym szpitalu?

Książeczka jest ważna tylko przez 1 mies. Zresztą to już relikt, nie wszędzie ją honorują, więc lepiej mieć druk RMUA - ważny 3 mies.

A po co akt małżeństwa?? :confused: Juz się kiedyś z tym spotkałam, ale wciąż nie rozumiem:no:

Po co akt małżeństwa to nie mam pojęcia - może żeby potwierdzić pokrewieństwo. Choć to dziwne, bo przy porodzie może być nawet koleżanka, a na salę noworodkową może wejść drugi rodzic, co nie znaczy, że mąż...
A co do ubezpieczenia, to ja mam przez Męża - bo on ma umowę o pracę, a ja o dzieło, więc muszę się o to dopytać na jakimś dniu otwartym w szpitalu. Choć teoretycznie nie powinni w ogóle robić problemów, bo podobno kobiecie w ciąży nawet nigdzie nieubezpieczonej przysługuje prawo do darmowego porodu. Ale to dane z prywatnego szpitala, więc może tam jest inaczej i żeby być przyjętym przez NFZ trzeba wykazać te dokumenty. Nie wiem już sama...

Poród jest gwarantowany - nawet dla nieubezpieczonych, więc jeżeli szpital prywatny ma umowę z nfz to i tak powinien przyjąć każdą. Ale to tylko teoria, znieczulenie tez powinno być bezpłatne, a wiemy jak jest:dry:

Ja dostałam raz druk RMUA od szefa, który okazał się być ważny 1 miesiąc:/ Co gorsze mój szef ma mnie w d...e więc może się zdarzyć że wyląduje na porodówce bez RMUA i ciekawe co wtedy... przecież muszą mnie przyjąć:/

no to ile jest ważny RMUA wiolcia napisała, że miesiąc, a cristalrose, że trzy...
Swoją drogą trochę przeginają z tą krótką ważnością!

reklama
Do góry