reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek zakupowy - wyprawka dla maluszków!

Emka wiem że to zbiorowisko kurzu więc potrzebne będą częste zmiany, ale niestety przez skos mam bardzo mały sufit i łóżeczko będzie stało prawie że pod żyrandolem i chciałabym dzidzie troszkę osłonić od tego światla żeby nie raziło.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50F przy użyciu Tapatalka

reklama
Joasia ja miałam wkładkę dla niemowlaka do tuli. Jak moje dziecko było większe to juz nie było mowy o wsadzeniu go do nosidła bo po 10 minutach spaceru histerii dostawał.

A co do poduszek to nie sadze zeby taka cieniutka cos pomogła z kształtem głowy. Moje dziecko jak było małe przekręcalo głowę cały czas na jedna stronę, nawet nie mialsm pojęcia ze tego trzeba pilnować. A jak ktos mi powiedział to z jednej strony miał juz spłaszczona i to dosyć mocno. Jak byłam na wizycie w szpitalu to przejęta zapytałam co mam teraz zrobic to ordynator oddziału neonatologii zapytała mnie czy widziałam jakiegoś dorosłego z tak spłaszczona głowa, ze to nieprawda ze ona taka bedzie, zebym pilnowała i dziecku przekręcała glowe jak śpi i nic innego nie trzeba robić, ze jak dziecko zacznie więcej siedzieć to sama wróci do naturalnego kształtu i bedzie taka jaka miała byc.
Moze miałas strasznie twardy materac? Ja oprócz tego jednego boku nie miałam z synem problemów z głowa i sama wróciła do normalnego kształtu.

Martini ja śpiworka zaczelam używać od 2-3 miesiaca i musiałabym sprawdzić ale chyba taki w rozmiarze 3-6 miesiecy. Na poczatku spał w rożku. A śpiworki czesto maja na dole zatrzaski ze mozna go zawinąć. Taki 56-62 to wydaje mu sie, ze strasznie na krótko wystarczy. Tym bardziej ze niektore dzieci rodzą sie ponad 60cm.

A kołderki nie zamierzam za wcześnie używać bo takie mdłe dziecko nie jest w stanie samo sie odkryć. Jak byłam w ciazy z synem to jedna dziewczyna z rodzących w tym samym terminie pisala, ze u niej w rodzinie niestety kilkumiesięczne dzieciatko udusiło sie pod kołdra.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Ostatnia edycja:
Nika podobno pomaga też masowanie główki podczas wcierania chociażby oliwki, okrężne ruchy. Ale może to tylko dla komfortu psychicznego mamy

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50F przy użyciu Tapatalka

Milagros możliwe, ja nie robiłam nic i sama sie wyprostowała.

A odnosnie lożeczka pod żyrandolem to do wyprawki dorzuć dobra lampe stojąca, podejrzewam ze cześciej będziecie używać niz żyrandola. U mnie jak dziecko spało tylko lampa była w użyciu.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Nika ja bardzo lubię mieć jasno w domu i podejrzewam że jednak żyrandol bedzie często w użytku ale lampkę też mam do nocnego wstawania :-)

Co do tej główki, mojej mamie tak kaZał pediatra bo moja siostra po szpitalu wyszła wręcz z jajowata głowa leżała ciągle na wznak bo miała welfron w główce, ale nie dowiemy się już teraz czy pomogły masaże czy główka sama wróciła do normy :)

Zu ma okrągła głowę, ale wg mnie nie jest jakaś idealna.

A co do wkładki do tuli to w sumie z nią tula nie spełnia swojej ergonomicznej roli. No ja bym po prostu w niej nie nosiła, dlatego zaopatruje się w chusty. Wkładki to tylko chwyt marketingowy, więc wychodzi na to, że dobrze, że nie miałaś potrzeby nosić.
A tak w ogóle są mniejsze nosidła, bezpieczniejsze i zdrowsze dla młodszych dzieci, ale dla noworodków to nie ma wcale. Wolałabym się obejść.

Jestem w 27 tygodniu ciąży

Ostatnia edycja:
Milagros ja też planuje zamontować baldachim, bo z kolei u mnie będzie dostawka od strony okna i chce mieć osłonę, żeby nie ciagło czy coś. Z resztą wrzucić raz na jakiś czas do pralki to nie problem.

Jestem w 27 tygodniu ciąży

A ja nie przemyślałam gdzie mała na noc będzie spała :/ chyba jakieś przemeblowanie bo ma ścisk ustawione.

Co do tej główki powiem na przykładzie Julka. Miał pod nogami łóżeczka książki zamiast klina. Na plasko bez podusi. I po każdej pobudce jak spowrotem go odkladalam spać do łóżeczka to na zmianę na drugi boczek. Miał rożek zwiniety w rulon który podkladalam nie wiem czy zrozumiale pisze. I idealna ma główkę. A miał przez jakiś okres że w jedną stronę obracal główkę to z drugiej strony stawiałam czarno biała książeczkę. To już nie noworodek a jakoś później. I zdało egzamin.

Mój spał na takiej płaskiej podusi a jak zaczął się wiercić to już bez bo przykładal sobie ja na twarz - efekt jest taki że teraz chwilę polezy/pospi na poduszce ale woli na płasko.
Z główką to jak Kejjti przekladalam go co rusz na inną stronę i nic się nie działo a dodatkowo żeby spał na boku to pod plecy podkladalam mu kołderkę czy kocyk.. przykrywalam go czasem na noc czymś cienkim bo u nas zawsze bardzo ciepło było i do teraz też śpi bez przykrycia...
Otulacza nigdy nie miałam więc jak coś to ewentualnie spal też w rozku ale to rzadko... i klina też nie miałam a jak coś to podkladalam książki pod nogi łóżka ale to dopiero jak miał 3mies i miał katar[emoji52]
Teraz będę robić tak samo..

A bujaczek lezaczek mam jeszcze po Niko ten z bright stars ale bez huśtawki i mały miał dopiero 4mies jak leżał w nim tak jak trzeba... wcześniej tak dziwnie krzywo główką się układała że bałam się o jego kręgosłup... zaraz wstawie link [emoji2]

O taki:
Link do: Leżaczek/siedzisko Kaczuszka InGenuity 18kg 10251 :: Bright Starts

reklama
Martini znalazłam właśnie taki śpiworek i on ma regulowaną wielkość od rozmiaru 56 do 86 i do tego planuje przykrywać kocykiem bez kołderki jak będzie chłodniej 636059864777342322.jpg 636059864847640883.jpg
I też mam poduszkę klin i płaska i będę obserwować Małą co będzie lepsze.

Załączniki

• 636059864777342322.jpg
    636059864777342322.jpg
    94,1 KB · Wyświetleń: 67
  • 636059864847640883.jpg
    636059864847640883.jpg
    81,2 KB · Wyświetleń: 67
Do góry