reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek zakupowy - wyprawka dla maluszków!

Mamusia- super zakupy.

Z nudów siadłam chwilkę i policzyłam ile będzie mnie kosztowała wyprawka dla maluszka i wyszło, że ok. :o 5-6tys:szok: i nie muszę chyba pisać, że wcale nie liczyłam produktów z najwyższej półki cenowej. Przy zakupach tylko markowych rzeczy przypuszczam, że 10 mogłoby nie wystarczyć.:confused:

przerażasz mnie, czy to są koszty sprzętów i akcesoriów nowych tylko?. ja mam kupiony z komisu za 800 zł baby design 3 w 1. Bujaczek leżaczek kupiłam na grupie ciążowej za 30 zł (nowy był za 160 zł), ciuszki też kupiłam w paczce za 200 zł dla dziewczynki, kombinezoniki 2, pajace, kaftaniki, skarpeteczki, czapeczki itp. wszystko ok 0-3 mcs i trochę do 6 msc. Mam zamiar z nowości kupić:
* ubranka do szpitala dla maleństwa,
* przewijak nakładany na łóżeczko (pomóżcie coś wybrać ?!)
* stojak pod wanienkę jakiś turystyczny, z szufladami i miejscem na kosmetyki, bo nie mam ani pieniędzy na komodę do przewijania ani miejsca (pomóżcie coś wybrać ?!)
* termometr do kąpieli i porządny do mierzenia temp dziecka

reklama
Mila ja wlasnie z tego powodu nie miałam chusty przy pierwszym dziecku bo sie bałam ze złe zamotam, potem jak zobaczyłam z nosidłem jaka to wygoda to sobie obiecałam ze chusta musi byc bez 2 zdań od początku dla maluszka zeby zwolnić ręce . A nosidło to siedzące dziecko i koniecznie ergonomiczne no jak dla
Mnie najlepsza tula, gdyby nie ciaza to pewnie mówilibyśmy sie nadal .

Ja dad nie tylko pampy.

Mama4 ja wole nie liczyć ale maz mnie zmartwił bo mowi ze
Sprzęgło cos nawala i ok 3tys nie nasze ...

Stojak na wanienkę dla
Mnie zbędny wydatek -
Położna poleciła
Nam dwa krzesła i tak myliśmy na początku a potem juz wanienka w wannie a potem sama wanna ...
Termometr do kąpieli jakakolwiek zabawka a dla dziecka koniecznie bezdotykowy jakis pistolet .
Przewijak mamy z klupsia bo i łóżeczko i komodę z tego.

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

cowisnia- Obliczenia są na podstawie listy wyprawkowej by Ivi;-) ;)+ kilka rzeczy, których tam nie było ale wiem, że muszę je mieć np. laktator elektroniczny, czy monitor oddechu. Napisałam w poście, że są to koszta jakie ja poniosę na wyprawkę.
Liczyłam tylko zakup nowych rzeczy na podstawie tańszych rzeczy w Smyku( na wózek wpisałam cenę 2300) Na pewno da się tą wyprawkę dużo taniej skompletować, gdyby kupować wszystko taniutkie, używane to przypuszczam, że w 2 tys. można by się zmieścić.
To są wyłącznie moje obliczenia, u każdej będzie to pewnie inna kwota. Można np. nowe łóżeczko z pościelą na Allegro za 250 zł kupić, a ja liczyłam za łóżeczko 300( bo chcę takie z szufladą)+300 na pościel ( 2 komplety)+ 60 na prześcieradła. Patrząc na kosmetyki: można kupić mydełko+ oliwkę Bambino będzie to koszt ok. 10 zł. albo zamiennie można kupić płyn Oilatum baby 500mł + szampon Emolium+Oliwkę Emolium+Mydełko Emolium i koszt będzie grubo ponad 10 razy większy niż zestawu pierwszego. Te moje wyliczenia są bardzo indywidualne i nie ma się co zrażać, że aż tyle kasy każdej jest potrzebne;-) ;)

U mnie mąż przyniósł dwa pudła ubranek z piwnicy. Zrobiłam segregacje w stylu unisex, dziewczęce i bardzo dziewczęce i te bardzo dziewczęce wracają do piwnicy, choć mąż był też za tym żeby te dziewczęce też tam wylądowały, ale myślę, że do wiosny dzidek spokojnie może po domu chodzić w rożu. Kombinezon mam jakiś bardziej chłopięcy, bo Zuzia miała po moim bracie. Tylko nie mam pojęcia gdzie jest. Ponoć jeszcze jakieś pudła 0-6 w piwnicy są.

Co do pozostałej wyprawki to może w 2000 sie zamkne łącznie z fotelikiem.

Jestem w 26 tygodniu ciąży

Em ka ja stojak chce pożyczyć od koleżanki, głupio to zabrzmi ale ja nie mam krzeseł w domu hahahahahaha :D a łazienkę też mam malutka i dwa krzesła mogłyby mi nie wejść a kąpać w pokoju nie chce bo wiadomo do kąpieli musi być ciepło a nie mam jak później wywietrzyc mieszkania bo tylko jeden pokój.

Ja przewijak też będę musiała kupić ale to dopiero jak kupię łóżeczko bo nie wiem jeszcze jakie kupię, chciałabym takie jak mama 4 z szuflada i najlepiej z opcją tapczanika.

A termometr chciałam ten bezdotykowy , polecacie coś konkretnej firmy?
A słyszała któraś o monitorze tomme teppe? Jedna z mam w mojej okolicy ma na sprzedaż.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50F przy użyciu Tapatalka

Milagros jak masz miejsce to polecam z tapczanikiem i 140x70, super sprawa. Zuzia używa do dzisiaj.

My kąpać pewnie będziemy pierwsze dni w salonie - wanienka na ławie, a potem wanienka do wanny. Chyba, że od razu tak zrobimy (ponoć przy drugim dziecku się już tak nie cacka ;-) )
Jak Zuzia sie miała rodzic to zakladalismy drzwi w pokojach, a tak może do dziś by nie było ;-)

Termometr mam bezdotykowy, ale nie wiem czy warty polecenia.

Jestem w 26 tygodniu ciąży

Joasia nie musi być jakiś super, ważne żeby było można nim zmierzyć temp dziecka, mleka itp :)

Joasia oglądałam właśnie takie tapczaniki :) jak ustawie wszystko tak jak będzie stało docelowo to zmierze jakie mi wejdzie :) chciałabym takie że sciagana ścianka. Bo widziałam też takie co boki są łączone i później się ściąga jedna część ale nie chciałabym takiego zabudowanego łóżeczka

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50F przy użyciu Tapatalka

U nas też kąpiel będzie na ławie. Termometry mam Microlife NC 100. Jeden trzymamy w mieszkaniu, drugi na wsi, bo dzieciaki często tam jeżdżą, więc jest tak na wszelki wypadek. Jakoś specjalnie polecać go też nie będę. Nie wiem jak jest w innych ale w tym modelu trzeba zrobić łuk od czoła do skroni w ciągu 1-2 sekund co u wiercącego się malucha może być kłopotliwe. Mierzy dobrze i ma funkcję pikania jeśli temperatura jest podwyższona.

reklama
Do góry