reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek zakupowy + wózki + wyprawka i torba

Nefka u mnie Olilatum się sprawdziło u córki, łagodziło nawet podrażnienie skóry, a to czy potem używać oliwki czy już nie zależy od skóry dziecka, myślę że troszkę oliwki nie zaszkodzi :-)

reklama
a ja mam Penaten do kąpieli oliwkę i krem oraz puder do pupci mam nadzieję że się sprawdzi bratówka mi tak poradziła bo ona używała i była bardzo zadowolona :-)

Slyszalam ze sudocrem uzywa sie tylko jak sa odparzenia ,nawet pani w aptece mi go odradzila.
Ja kupilam Bepanthen i drapolene(pewnie w PL takiej nie ma)ale z tego co wiem to linomag tez jest dobry.
Szampon raczej odpada- w sumi9e mala dzidzia nie ma prawie wcale wloskow.
Plyn/mydelko??? ja mam plyn da kapieli, wydaje mi sie ze bedzie lepszy od mydelka.
Pudru nie kupuje,siostra meza wcale nie uzywala,ale jak by cos to zawsze mozna dokupic.Wiem ze kiedys jak zmienialo sie pieluszke to za kazdym raze sypalos ie pudrem,teraz wystarczy kremik.
Oliwka mysle ze powinno sie zawsze po kapieli malucha wysmarowac oliwka,zeby mu sie skura nie wysuszala.Moja kuzynka tez czasami czubek glowki smarowala bo malej sie skora luszczyla i nawet pediatra tak kazala.
Krem do buzi wystarczy,nie wiem czy nie bambino moglby byc,zapytaj w aptece,ja mam jakis tutejszy.
Patyczki pisze z enie mozna uzywac w srodku ucha,tylko mozna wycierac np.w kolo noska,za uszami,w ucu ale na zewnatrz.
Platki kosmetyczne zawsze mozna namoczyc w wodzie i przetrzec buzie dzidzi albo pupe jak za duzo zrobi hehe:-D:-D:-D
Sol fizjologiczna masz napisane na opakowaniu do czego sluzy.
-do higieny nosa oraz oczu
-do czyszczenia ran
do plukania uszu
-do rozcienczenia produktu di inchalacji
Gaziki ze spirytusem,no wiec ja mam taki zwykly spirytus zew sklepu i go rozcincze z woda tak zeby wyszedl mi roztwor mniej wiecej 70%.Slyszalam ze te gotowe gaziki juz nasaczone nie sa zbyt dobre bo szybko wysychaja.

Jesli cos zle napisalam to niech mnie jakas mama poprawi bo to jest tylko takie moje myslenie,ale czy dobrze mysle tego nie wiem..

Aha co do sterylizatora to ja sie nie znam bo i tak narazie nie kupuje.

Wszystko co piszesz to prawda :-) Sudokremu będę bronić, bo to najlepszy krem leczniczy na odparzenia (ale z podkreśleniem leczniczy i na odparzenia!!!) nie smaruje się nim pachwin! pachwiny oliwką! i używa się go oszczędnie bardzo :tak: , jest wydajny i wart swojej ceny, ma długi termin ważności i jest niezastąpiony przy starszych maluchać i bardziej "toksycznych" kupkach i siusiach! poza tym jest b. dobry na wypryski i zmiany skórne dorosłych :-pA do smarowania delikatnej dupki przez pierwsze 2 tyg-miesiąc może być linomag lub bephanten - ten drugi przyda sie od razu na pekajace lub podrażnione brodawki karmiącej mamy :-).Do kąpieli ja mam mydełko bambino i takiż krem na spacery do buźki :-) ale u ciebie pewno ciężko to dostać ;-), puder nie, oliwka tak, po kapieli ale może być też samo oilatum (-Nefka to nazwa całej serii ale mowa tu do emulsji nawilżajaco-myjacej do kąpieli zamiast oliwki może być i mydełka) ... to chyba tyle z moich doświadczeń
Odradzam kupno kosmetyków Johnsona, często uczulają - każdy pracownik sklepu dziecięcego wam to powie...
aha! oliwkę mam bubchien czy jakos tak :p dobra polecana niemiecka firma Ładnie, delikatnie pachnie :-)

O Boziu!!! jaki referat mi wyszedł... to może ja juz wrócę do prasowania! :p

Ostatnia edycja:
magda19lenka
-maść do pupy na odparzenia, no i tak znalazłam wiele propozycji, najpopularniejsze to chyba sudocrem i linomag, ale znalazłam też niveę. I teraz co polecacie i w jakim wielkościowo opakowaniu na początek. Sudocrem widziałam w opakowaniach 60, 125, 250, tylko, że w porównaniu z Linomagiem to drogie jest. 250tka kosztuje prawie 40zł ..., no i ciekawa jestem na ile starcza taka 250tka .... ?? jakieś opinie, spostrzeżenia?? tak jak dziewczyny pisały, sudocrem nie jest najlepszy na zdrową skórkę - ja używałam bepanthen na pupę córci i na moje pocharatane brodawki - jest super :tak:
-szampon - czy on na początek to w ogólę jest potrzebny??!! czy dziecko od razu ma włoski?? to zależy od dziecka ;-) moja miała włoski, a Maleńka też podobno ma, bo lekarz na usg wypatrzył... ale na początku nie używałam szamponu tylko Oilatum właśnie do mycia całego ciałka
-płyn do kąpieli/mydełko - no właśnie co wybrać płyn do kąpieli czy mydełko, czy może obowiązkowo i to i to?? Nivea ma sporą ofertę płynów do kąpieli dla maluchów, widziałam ofertę 2w1 płyn do kąpieli + szampon, oraz płyn do kąpieli z oliwką, czy w takie zestawy warto inwestować?? czy jeśli wybior ten z oliwką to chyba nie muszę już oddzielnie kupować oliwki?? ja bym wybrała mydełko w płynie - płyn do kąpieli to jak dla mnie taki płyn, który leje się do wody żeby pianę zrobić, czyli dla starszego dziecka; ja od dawna używam Johnson's top-to-toe płyn do mycia ciałka od pierwszych dni życia
-zasypka/puder, któś już tu o tym wcześniej wspominał, że to na ładki, żeby się odparzenia nie robiły, tak?? nie używałam
- Oliwka, no to tak, kiedy się jej w ogóle używa?? Czy tylko po kąpieli, czy jak?? czy jak wybiorę tą opcję z nivey płyn do kąpieli z oliwką to już nie muszę oliwki oddzielnie? a po co w ogólę "naoliwiać" ciało malucha po kąpieli?? jak używasz oilatum, to oliwka już niepotrzebna, chyba że dziecko ma suchą skórkę - jak myjesz mydełkiem, to wtedy oliwisz ciałko
-krem do ciała (buzi), no tu to niewiem, czy te kremy to tylko do buzi, czy do całego ciała, bo jeśli do całego ciała to albo taki krem albo oliwka, a jesli tylko do buzi to kiedy smyrać dziecku buzię takim kremem, wiem, że jak się na zimno wychodzi to trzeba, ale czy jak urodzę w marcu, a na pierwszy spacer wyjdę w kwietniu to trzeba dziecku czymś smyrać buzię przed wyjściem?? najlepiej takim kremem ochronnym, np. ziaja też ma taki kremik
-patyczki do uszu czemu te typowo dziecięce są różne kształtem od tych dla "dorosłych" czy tych dla "dorosłych" nie można używać dla maluchów?? i znalazłam jeszcze jakieś z ogranicznikiem .... ???? tak jak pisały dziewczyny, żeby nie wpakować w uszko za daleko i nie uszkodzić lepiej używać tych rozszerzanych
-sól fizjologiczna tu to kompletnie nie wiem, co to na co po co i dlaczego?? do przemywania oczek
-gaziki ze spirytusem najważniejsze, jak często i jak długo trzeba czyścić pępek ?? znalazłam takie saszetki - wacik nasączony spirytusem, cena za sztukę 1 zł, a mogę kupić normalnie litr spirytu i tym śmigać?? :-D czy może ten spiryt to trzeba będzie jakoś rozcieńczyć?? pępek trzeba przemywać po kąpieli, żeby go wysuszyć, gdyby się zamoczył - po to żeby szybciej usechł i odpadł, u nas trwało to jakieś 2 tygodnie, bardzo grubą pępowinę miałam
- płatki kosmetyczna - i znowu znalazłam, że są jakieś specjalne dla dzieci, a nie mogą byc takie normalne "dla dorosłych" ?? tu chyba chodzi o te kłaczki, lepiej nawet używać gaziki niż waciki
-aaa i czy śliniak to jest od razu potrzebny, a co myślicie o takich plastikowanych śliniakach?? śliniak będzie potrzebny za kilka miesięcy - jak będziesz karmić czymś innym niż mleko albo jak dziecko wejdzie w etap ślinienia się przed ząbkowaniem i gryzienia wszystkiego co popadnie ;-) teraz to wystarczy położyć sobie na ramieniu pieluszkę, żeby ochronić się przed ulewaniem w razie czego
-w jakim rozmiarze kupić czapeczkę, jak to się liczy ten wymiar jak najmniejszą ;-) powiedzieć że dla noworodka i już - dziecko ma średnio główkę 35-37cm, nie pamiętam jak są oznaczone te rozmiary na czapeczkach

mam nadzieję, że trochę pomogłam ;-)

Firehead no wlasnie z bambino ciezko ostatnio.Ale wczesniej jak jeszcze nie myslalam zeby kupowac kosmetyki dla dzidzi to byla seria kosmetykow z bambino w lasnie w Polskim sklepie.Zaluje ze nie wzielam jak byly teraz co sie pytam to nie ma,ktos juz wykupil albo nie przywiezli:crazy::crazy::crazy:.
kupilam tutaj krem i plyn do kapieli firmy ELAVE-przeznaczony dla maluszkow i chce jeszcze oliwke do tego kupic bo ostatnio nie mieli w aptece,mam nadzieje ze sie sprawdzi.
Nie wiem jak z tym Oliatum bo to tez podobno sa kosmetyki do stosowania leczniczego,jak dzidzia ma np.uczulenie,wysypke od innych kosmetykow.

ja kosmetyków mam niewiele-wszedzie czytałam ze im mniej tym lepiej i tego sie trzymałam

słyszałam ze sudocrem i oilatum jest ok-ale tylko leczniczo, a nie profilaktycznie...

ja kupiłam krem do pupy nivea-przeciw odparzeniom-zawiera cynk i mam nadzieje ze bedzie ok...ale jakby sie cos działo bede wysyłała chłopa po linomag lub bephanten

jesli chodzi o mydełko to mam tez nivea-kremowe jakies

a do kapieli - własnie taki zel do mycia ciała i głowki czyli 2w1, a po kąpieli oliva nivea

no i krem do paszczy-tez nivea na kazdą pogodą

wiecej kosmetyków nie mam-bo chusteczki nawilzane do pupy to dla mnie nie kosmetyki..

jesli mały bedzie wrazliwcem to bede szukała czegos na zmiane...

aa i mam jeszcze nadmanganian potasu w tabletkach do kąpieli jakby sie cos działo z ciałkiem-no i krochmalu tez słyszałam ze dobrze działa

czapeczki-mam jedna w rozmiarze 34 i jedna 36...a potem to juz nie ma rozmiarów tylko są to czapeczki nexta wiec maja napisane np new baby, lub newborn, jedna tiny baby...ale wydaja sie byc nie za wielkie

sliniaczków mam kilka-nawet takie mini mini...w mothercare tak mi sie podobaly ze kupiłam a dopiero potem pomyslałam ze bede ich za jakis czas uzywac...chociaz bratówka jak karmiła butlą to zakładała małemu od poczatku

reklama
Tak faktycznie nie napisalam ze Oilatum zaczelam kupowac tylko dlatego ze cora miala wysypke po burakach;-)wczesniej kapalam w Nivea.
Z tego co wiem to bardzo dobry kremik na twarzyczke dzidzi jest krem Nivea z serii "na kazda pogode"poniewa nie zawiera wody tak jak np kremik bambino ,ale to juz kazda z nas dojdzie sama co dla dzidzi najlepsze.

Do góry