reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Watek Kulinarny - nasze przepisy :-)

reklama
FAWORKI/CHRUST

*5 żółtek
*0,5 kg mąki
*szklanka kwasnej smietany 18%
*1 łyżka octu
*olej/planta do smażenia

Składniki zagnieść-ciężko sie zagniata,ale jak sie połączą- ciasto jest jak plastelina,swietnie sie gniecie.Rozwałkowac jak najcieniej,nie podsypywac mąką,ja wałkuję nieraz cieniej niż 1 mm.pokroic ciasto w paski,zrobić w środku nacięcie i wywinąć faworki.Smażyc na rozgrzanym oleju.Ja smażę na głębokim tłuszczu,ale wiem,ze niektórzy robią to na patelni.Posypac cukrem pudrem i chowac przed domownikami,bo wpieprzaja z a szybko:))))))
 
a ja nigdy nie robiłam i szczerze mówiąc...fajnie wygląda....wydaje me sie,ze to "ciasto smoka" siostry Anastazji... ale na 100% nie wiem;)))))
 
macie pomysł na jakiegos kurczaka(piersi)...tzn.pokroic w kostke+co do tego....
warzywa mi bokiem wychodza....
 
A to przepis na pyszne ciasto marchewkowe bez jajek i mleka :-)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchwi
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ kostki margaryny
  • po 2 płaskie łyżeczki: proszku do pieczenia, sody, cukru waniliowego, cynamonu
  • szklanka rodzynek namoczonych
Przygotowanie:
Wsypać do miski przesianą mąkę; cukier, cukier waniliowy, proszek, sodę i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać, dosypać utartą na małych oczkach tarki marchew ( małe oczka te po ktorych wiórki się robia, nie mylić z małymi oczkami gdzie wychodzi papka), rodzynki i ponownie wymieszać - masa bedzie dziwna ale po tym jak za chwile dodacie magaryne bedzie ładna. Margarynę rozpuścić, przestudzić i połączyć z pozostałymi składnikami. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki. Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z wyjęciem i pokrojeniem ciasta należy poczekać, aż przestygnie, gdyż gorące jest bardzo kruche.


 
macie pomysł na jakiegos kurczaka(piersi)...tzn.pokroic w kostke+co do tego....
warzywa mi bokiem wychodza....

ja czasami robie carry , tre jablko na tarce , do tego bardzo drobno posiekana , albo moze byc tez starta cebula , smaze piers , dodaje cebule , jablko i razem to troche smaze , dusze
pozniej dodaje carry sporo i smietany :) sos bardzo dobry wychodzi

albo kroisz miesko w kostke nie za drobna
obsmazasz miesko na patelni , na duzym ogniu ale tak zeby sie nie upieklo w srodku to wazne :) piers szybko dochodzi wiec to ma moment trwac i musi byc na duzym ogniu i bardzo rozgrzanej patelni !z bardzo mala iloscia oleju
dodajesz miod , ile uwazasz , jak lubisz slodsze to wiecej jak nie to mniej , czekasz az sie skarmelizuje troche tak z 2 , 3 minuty ok
dodajesz nie wiem jak w Pl , ale chyba sos mysliwki sie to zwie ? taki zwykly brazowy sos , mieszasz szybko i na koncu dodajesz wody :) nie za duzo
przyprawiasz sola , pieprzem jak lubisz , mozna dodac sezam dla wzbogacenia smaku
tutaj to bardzo popularne danie jest :) brzmi niezbyt ciekawie i dziewnie , ale jest pyszne :) szybko i latwo sie robi
podawac z ryzem

kiedys tez robilam w ciescie kokosowym :) ja ogolnie kokosu nie trawie , ale to jest naprawde dobre i proste :) robisz takie geste ciasto jak na nalesniki , dodajesz wiorki kokosowe , troche pieprzu soli , obtaczasz kawalki piersi i na rozgrzana patelnie :)
 
reklama
Do góry