reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Watek Kulinarny - nasze przepisy :-)

Osz, Lena pysznie to brzmi, chociaz mi jakos nigdy zapiekanki nie wychodzily, ale moze sie kiedys szkusze, tylko raczej w jakis chlodny dzionek. A z tym zielskiem na wierzchu to nic sie nie dzieje w piekarniku?

A ja z kolei polecam upieczenie calego kurczaka na butelce z piwem (pelno przepisow jest w sieci) i w sumie doprawic najlepiej po swojemu z dzien wczesniej zeby sie przegryzlo, ale naprawde miesko fajne i soczyste wychodzi i najwazniejsze, ze nie trzeba podlewac, tylko samo sie robi:) W sumie z mojego kuraka, to nawet niewiele tluszczu sie wytopilo, ale najwazniejsze ze miesko nie lezalo w tym tluszczyku a i tak super w smaku i konsystencji bylo.
 
reklama
Asionek ja używam takiej formy okrągłej ze zdejmowanym bokiem, to chyba jest tortowa, nie wiem czy ona ma jakąś specjalną nazwę, jak sernik jest gotowy i twardy to odkrajam przy brzegach nożem sernik od boku formy i ją zdejmuje, zostaje sam spód , łatwiej kroić.

Pryzybela smak się różni od sernika, jest taki bardziej maślany, coś jak gęste lody, trudno okreslić, dla mnie to smak jedyny w swoim rodzaju. Konsystencja raczej jest płynna przed wylaniem do formy, szczególnie jak jeszcze serek był ciepły przy miksowaniu, masa troszkę jest ziarnista ale postaraj się dobrze roztrzepać ile się da , żeby jak najbardziej gładkie było.
Nie powinno się zważyć tylko serwatka musi być wystudzona. W lodówce sernik szybko zastyga i cały czas oczywiście w lodówce powinien stać.

U mnie taki sernik mama robi od kiedy pamiętam, i zawsze pierwszy znikał :-D:-D

Dajcie znać jak Wam wyszło ;))
 
Ostatnia edycja:
Osz, Lena pysznie to brzmi, chociaz mi jakos nigdy zapiekanki nie wychodzily, ale moze sie kiedys szkusze, tylko raczej w jakis chlodny dzionek. A z tym zielskiem na wierzchu to nic sie nie dzieje w piekarniku?

A ja z kolei polecam upieczenie calego kurczaka na butelce z piwem (pelno przepisow jest w sieci) i w sumie doprawic najlepiej po swojemu z dzien wczesniej zeby sie przegryzlo, ale naprawde miesko fajne i soczyste wychodzi i najwazniejsze, ze nie trzeba podlewac, tylko samo sie robi:) W sumie z mojego kuraka, to nawet niewiele tluszczu sie wytopilo, ale najwazniejsze ze miesko nie lezalo w tym tluszczyku a i tak super w smaku i konsystencji bylo.

Wiesz,że nie no wiadomo jest trochę bardziej suchy,jak przed włożeniem do pieca,ale jest ok.
Niebój się kompletnie tej zapiekanki,ze mnie też kucharka jak z koziej d...y wentylator,ale to mi wyszło - palce lizać.
 
Lena, dzisiaj bede robic twoja zapiekanke, chyba duzo tego wychodzi co? (najwyzej R do pracy wepchne resztki:)) Dobrze ze spojrzalam ze ziemniaki w mundurkach, to zdaze ugotowac, bo cos mi sie ubzduralo, ze surowe.... Mezu super kielbache z Toronto przywiozl (nawet w Polsce lepszej nie jadlam)

Bisia ja Twoja melbe chce zrobic na jakis cieplejszy weekend, bo w taki ziab to mi sie nie chce nic na zimno... Ale mam jeszcze pytanka:) Da sie rodzynki suszona zurawina zastapic, bo nie znosze rozmoczonych rodzynek, ten sernik to tak sam z siebie ladnie zastyga, ze da sie ladnie kroic? No i ostatnie pytanie, smietana kwasna czy slodka, bo u nas kwasna chyba do 14 widzialam, a slodkiej poza kremowka nie uzywam, to nawet nie wiem jaka jest.... Bo ogolnie chodzi mi o to czy ten sernik ma kwaskowaty posmak, czy raczej cos ala ricotta? Zasadniczo nie lubie niekwasnego sera i jak robilam sernik z ricotty, to mase cytryny wcisnelam:D
 
Pryzybela śmietanę kwasną się daje bo musi się zważyć i 14 powinna też być ok. Rodzynek nie musisz dawać jak nie lubisz, ja lubię więc dodaję. A w lodówce ładnie zastygnie przede wszystkim bo masła dużo jest ale łyzeczką trzeba jeść i tak. No ciekawa jest jak Ci wyjdzie :-):-)
 
Kasiadz, tez sobie czasem lukam na ta stronke, fajne przepisy i sympatyczne video; zeby jeszcze moj R byl chetny na taka kuchnie....

A ja mam takie kulinarne pytanko:) Robie czekoladowy tort z bita smietana za tydzien, na komunie i sie zastanawiam jakie owoce bylyby fajne do srodka? Na jutro (u nas Dzien Matki) zrobilam ciasto z brzoskwiniami z puszki, ale cos za malo wyczuwam smak owocow... Tak mi po glowie maliny chodza, bo chcialabym jakis kwaskowaty posmak , a moze cos innego mogloby sie fajnie komponowac smakowo?
 
reklama
Do góry