Ktoś mnie prosił o przepis na łazanki
Ja robię tak:
Składniki:
- makaron typu łazanki lub świderki (ja Lubella bo się nie rozgotowuje, dla nas troszkę więcej jak pół paczki)
- 30 dag boczku wędzonego lub kiełbasy do smażenia (u nas tylko boczuć bo lepiej smakuje)
- 30 dag pieczarek
- 40 dag kapusty kiszonej
- 2 cebule
Makaron ugotować al dente bo będzie się dusił ze wszystkimi składnikami.
Kapustę kiszoną również ugotować do miękkości, jak jest zbyt kwaśna to przepłukać wcześniej w wodzie.
Podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Ja smażę osobno cebulkę pokrojoną w piórka,
gdy jest rumiana to podlewam odrobinkę wodą- wtedy staje się krucha i mięciutka.
Dodać do boczku. Pieczarki pokroić w półplasterki i posmażyć podlewając troszkę wodą.
Dodać do boczku i cebulki wraz z ugotowaną i odciśniętą kapustą.
Dusić razem z 10min aż się ładnie wszystko przemiesza i smaki się przegryzą.
Połączyć z makaronem, pddusić jeszczę chwilkę i gotowe
Gdy odgrzewam jak zostaną, podlewam wodą lub daję troszkę masła lub oleju
bo czasem makaron wpije tłuszczyk ze smażenia ...
Ja robię tak:
Składniki:
- makaron typu łazanki lub świderki (ja Lubella bo się nie rozgotowuje, dla nas troszkę więcej jak pół paczki)
- 30 dag boczku wędzonego lub kiełbasy do smażenia (u nas tylko boczuć bo lepiej smakuje)
- 30 dag pieczarek
- 40 dag kapusty kiszonej
- 2 cebule
Makaron ugotować al dente bo będzie się dusił ze wszystkimi składnikami.
Kapustę kiszoną również ugotować do miękkości, jak jest zbyt kwaśna to przepłukać wcześniej w wodzie.
Podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Ja smażę osobno cebulkę pokrojoną w piórka,
gdy jest rumiana to podlewam odrobinkę wodą- wtedy staje się krucha i mięciutka.
Dodać do boczku. Pieczarki pokroić w półplasterki i posmażyć podlewając troszkę wodą.
Dodać do boczku i cebulki wraz z ugotowaną i odciśniętą kapustą.
Dusić razem z 10min aż się ładnie wszystko przemiesza i smaki się przegryzą.
Połączyć z makaronem, pddusić jeszczę chwilkę i gotowe
Gdy odgrzewam jak zostaną, podlewam wodą lub daję troszkę masła lub oleju
bo czasem makaron wpije tłuszczyk ze smażenia ...