reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Watek Kulinarny - nasze przepisy :-)

elifit,a czy te tortille daja sie zwijac i nie pekaja?
nigdy nie robilam domowych,ale mam w domu fanow zawijanego zarcia i pewnie sprobuje tego przepisu:)
 
reklama
Elifit dziękuję za przepis jak tylko "pozbędę" się jedzenia (schabik nadziewany i grill) to wypróbuję ten przepis i dam znać jak wyszły mi te placki. Zawsze to zdrowsze niż kupne i nie mają tyle chemii. Jak myślisz czy z wodą zamiast mleka też wyjdą?
 
jagmar,wydaje mi sie,ze mleko może sie przypiekac jak w naleśnikach:) a tortille powinny być praktycznie białe:)

Przepis na pasztet:

Wielkie Żarcie - Przepis - Pasztet najpyszniejszy na świecie

wypróbowałam,jest przepyszny,jesli ktoś nie lubi tłustych pasztetów(lub w ogóle ich nie lubi)
Pasztet jest delikatny,lekko słodkawy i przed wszystkim wiemy co jest w środku:):):)

U nas gości w każde świeta i na co dzień,

poniewaz wychodzi go dosyć sporo,ja zawsze albo obdarowuje rodzinke,albo kroje w kawałki i mrożę:)
naprawdę polecam,bo jest meeega prosty w przygotowaniu!!!!

własnie upiekłam to ciasto:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe36433.html

leżakuje już w lodówce,jedyna modyfikacja,to w cieście kokosowo-białkowym jest 7 białek,o pozostałych żółtkach nie ma mowy:) ponieważ ja jestem fanką budyniów do ciast z żółtkami,te 7 żółtek władowałam do budyniu...Ciasto mega mega pyszne,idealne na niedzielke:)
 
Ostatnia edycja:
Od razu przepraszam Panie Moderatorki o pisanie posta pod postem,ale chcę podbić wątek

Oto przepisy na pyszne sałatki,które dziś przyrządziłam po raz pierwszy i drugi:)

Sałatka z kurczakiem:

-1 udko wędzone (może byc też szynka)
- biała część pora
- pół puszki kukurydzy
- 3 jajka na twardo
- 4 plastry ananasa z puszki
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz (niekoniecznie)

Wszystkie składniki pokroić w drobniusią kosteczkę, wymieszać z majo i doprawić....

Sałatka z brokułem:

- 1 ugotowany brokuł al-dente w osolonej wodzie
- pół kostki sera feta (brałam ten z mlekovity) - ok.100-150g
- 20 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- biała część pora

Wszystkie składniki pokroić w drobniusią kosteczkę,zalać poniższym sosem:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz (dałam ziołowy)
- świeży koperek i natka-dałam po kilka gałązek;)
- 4 ząbki czosnku

Zioła i czosnek posiekać , wymieszać z majonezem i jogutrem...

Sałatke oryginalnie przyrządza sie z serem camembert, ale z racji że my ciężarne,dałam ser feta;)

Sałatka z ziemniakami (dla mnie idealna do grilla):

- 2 duże ziemniaki ugotowane (dałam młode)
- 1 ogórek (dałam 2 gruntowe)
- biała część pora
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sos koperkowo-ziołowy (dałam z Prymata), taki w torebce:)

Wszystkie składniki pokroić w drobniusią kosteczkę, majonez wymieszac z jogurtem i sosem,zalać warzywa;)

Dziewczyny,wszystkie sałatki są zarąbiste!!!!!!
Z racji niedługich urodzin córeczki,wypróbowuje przepisy...
Te trzy sałatki polecam z czystym sumieniem,są naprawde przepyszne i ciesza podniebienie...
Na party czy to w domu czy na powietrzu - jak znalazł:)))))



edit 18.05.2011:

słuchajcie,zrobiłam zajebiozę na obiad...piersi z kurczaka i z indyka rozbiłam cieniuśko,posoliłam, pokroiłam w kawałki serek topiony ziołowy z hochlanda(taka wieksza kostke),nałożyłam ten serek na kotlety,zawinęłam, obtaczałam w jajku,w rozgniecionych płatkach kukurydzianych i na patelnię...do tego młode ziemniaczki i szpinak z czosnkiem w śmietance...no mówię wam,zajebioza
 
Ostatnia edycja:
[FONT=&quot]hej, podaje przepis na ptasie mleczko. Robiłam je tydzień temu i w ten weekend też zrobię tylko truskawek dodam :)[/FONT]

[FONT=&quot]
clip_image002.jpg
[/FONT]​
[FONT=&quot]Składniki:[/FONT]

  • [FONT=&quot]1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (można dodać również słodzonego, ale wtedy słodycz jest ekstremalna)[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 galaretka cytrynowa (lub Wasza ulubiona) [/FONT]
  • [FONT=&quot]1 galaretka pomarańczowa (lub Wasza ulubiona)[/FONT]
  • [FONT=&quot]½ litra śmietany kremówki[/FONT]
  • [FONT=&quot]3 łyżki cukru[/FONT]
  • [FONT=&quot]cukier waniliowy - 16 g[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 galeretka wiśniowa (lub Wasza ulubiona) do polania [/FONT]
  • [FONT=&quot]Biszkopty do wyłożenia tortownicy[/FONT]
[FONT=&quot]Pierwsza warstwa:[/FONT][FONT=&quot] Ułożyć biszkopty na dnie tortownicy (można je nasączyć np., naleweczką). Galaretkę pomarańczową rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance), wstawić do lodówki. Jak zacznie tężeć zmiksować mikserem na najwyższych obrotach z mlekiem z puszki. Wlać do formy (u mnie tortownica o średnicy 23 cm okazała się za mała i muszę ją dosztukować żeby galaretka się zmieściła), wstawić do lodówki do stężenia.[/FONT]
[FONT=&quot]Druga warstwa: [/FONT][FONT=&quot]Galaretkę cytrynową rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance), wstawić do lodówki. Ubić kremówkę, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Tężejącą galaretkę połączyć ze śmietaną. Wylać na warstwę pomarańczową i wstawić do lodówki do stężenia. [/FONT]
[FONT=&quot]Trzecia warstwa[/FONT][FONT=&quot] - galaretka (sporządzić wg przepisu na opakowaniu, ujmując 1/3 z ilości wody). Wylać na pozostałe 2 warstwy, schłodzić.[/FONT]
[FONT=&quot]Deser należy przechowywać w lodówce. [/FONT]
[FONT=&quot]Ja mam zamiar do ciasta dodać tym razem truskawki (położę je na górną warstwę i zaleję galaretką)[/FONT]

[FONT=&quot]Smacznego :)[/FONT]
 
Ostatnia edycja:
KROKIETY Z PIECZARKAMI - MEGA SZYBKIE

* usmażone cieniutkie naleśniki (tylko jajka, mąka, woda i sól-żeby ją było lekko czuć- żadnego cukru i mleka)
* pieczarki przesmażone z cebulką i doprawione(ja dałam tylko vegettę)-pokrojone w drobniusią kosteczkę
* żółty ser
*jajko,bułka tarta,olej

na naleśnik kładłam po łyżce farszu pieczarkowego i kawałeczku żółtego sera, zawijałam "w cztery" jak gołąbki,obtoczyłam w jajku,w bułce i siup na olej-żeby były lekko zrumienione...
poszły szybciej niż obiad:)))))
zimą można podawać z barszczykiem:)))
 
O krokiecików dawno nie robiłam ...

Ja dziś zrobię takie ciasto tyle że nie na biszkoptach tylko na biszkopcie :-D

Składniki na tortownicę (średnica 26 cm)
1 paczka drobnych biszkoptów
600 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru
4 galaretki truskawkowe albo pomarańczowe
truskawki świeże, mrożone albo 2 puszki mandarynek (do pomarańczowych galaretek)


Tortownicę wyłożyć biszkoptami.
Rozpuścić dokładnie 2 galaretki w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, dodać rozpuszczoną zimną galaretkę
i ubijać razem jeszcze do połączenia śmietany z galaretką. Gęstą masę wyłożyć na biszkopty

delikatnie, żeby biszkopty nie podeszły do góry i wstawić do lodówki.
Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 3 szklankach wody.
Na ściągniętą masę śmietanową wyłożyć owoce i zalać ostudzoną, tężejącą już galaretką
 
No to ja też dam przepis na ciasto, takie zrobiłyśmy na małża urodziny

Brzoskwiniowiec
1 duża puszka moreli (ok 850g)
1 galaretka
1l jogurtu naturalnego
1 żelatyna
4 łyżki cukru
biszkopty na spód

Biszkopty ułożyć na spodzie. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl wody, Brzoskwinie zmiksować na jednolitą masę wraz z sokiem. Do brzoskwiń dodać połowę podgrzanej żelatyny, wymieszać. Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.
Jogurt połączyć z cukrem, zmiksować, dodać pozostałą podgrzaną żelatynę, zmiksować. Gdy zacznie tężeć, wylać na brzoskwinie.
Galaretkę wyłożyć na tężejący jogurt, (albo można dodać pokrojoną do masy jogurtowej, ja dodałam do jogurtu truskawek z kompotu) :)

Smacznego :)
 
reklama
Miłka,prostota najważniejsza:))))))

nie napracować się a wszystkim mordki się cieszą:))))))

najgorzej że to wszystko badziewie takie smaczne.....

Ja na urodziny małej,oprócz tortu robiłam:

ORGAZM


-6 paczek herbatników (takich po 10 sztuk)
-3 budynie śmietankowe bez cukru
-20 dag margaryny
-pół szkl.cukru
-2 śnieżki w proszku
-2 galaretki cytrynowe
-1 galaretka wiśniowa(ja wolę truskawkową)
-mleko

Herbatnikami wyłożyć dno prostokątnej blachy.
Pół litra mleka zagotować z margaryną i cukrem.Budynie wymieszać ze szklanką mleka,wlać na wrzące mleko i ugotować budyn. Gorące wylać na herbatniki.
masę pokryć kolejną warstwą herbatników

śnieżki ubić w dwóch niepełnych szklankach mleka.
galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szkl.wrzątku,ostudzić i dodać do śnieżek
(ja nigdy nie czekam aż galaretki beda zimne,zawsze wlewam ciut ciut ciepłe)
śnieżki stracą"swoją puszystość",tak ma być
Taką masę wylać na herbatniki i siup-do lodówki...

Ciasto ma stężeć!Tężeje bardzo szybko! Galaretke czerwona rozpuścic wg przepisu na opakowaniu,ostudzić i wylać zimną, tężejącą na ciasto...
Najlepiej smakuje na drugi dzień,w smaku-prawdziwy orgazm....

SERNIK NA ZIMNO(INNY,PUSZYSTY)

-1kg sera mielonego w kubku(ja kupuję lidlowski)
-pół szklanki mleka
-szklanka cukru
-4 jajka
- 3/4 kostki masła
-7 płaskich łyżeczek żelatyny
-owoce-ok.garści...ja uwielbiam jagody...nic lepszego nie jadłam...
-galaretka i ewentualnie owocki np.truskawki

wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową,żeby sernik sie nie zwarzyŁ-taką uwagę mam w przepisie i nigdy sie do niej nie stosowałam....

Żóltka ubić z cukrem i masłem na puch.Powoli dodawać ser,dalej miksować.Żelatynę rozpuścic w gorącym mleku,ostudzić i dodać do masy(przy czym znów ja nie dodaje zupełnie zimnej,bo wtedy mi wychodza gluty).Pianę ubic na sztywno,delikatnie wymieszac z serem łyżką.Wsypać owoce i delikatnie przemieszać.Wlac do tortownicy(blachy) i siup do lodówki.
jak zastygnie -ułożyć owocki(truskawki),polac galaretka(zimną,tężejącą).

Z racji,że teraz nie możemy jeść surowych jajek,zamiast jajek dałam 400ml śmietanki 36% z Piątnicy(takiej gęstej)-ubiłam ją i dodałam do serka z żelatyną.Aha!!!!!Żelatyny trzeba dać wtedy więcej,tak ok.9-10 łyżeczek:)))) Zajebioza w smaku....."poezja" jak to określili Ci co jedli...
SMACZNEGO!!!!!!
 
Ostatnia edycja:
Do góry