reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Watek Kulinarny - nasze przepisy :-)

reklama
Dobra cos sprobuje wymodzic z Wloskiej kuchni.
Ja niestety nie mam tesciowej i nie ma mnie kto tak naprawde tradycyjnej kuchni nauczyc.Moze Ivi sie dolaczy.
Moj m. twierdzi ze podstawa jest dobry sos pomidorowy.
Czosnek ,czerwona cebula dobrze podsmyzona(uwazac zeby nie przyjarac czosnku ,bo bedzie sos gorzki).Pomidory z puszki przetrzec ,ja nie uzywam blendera tylko takie sitko z przecierakiem.
Sol ,pieprz .Moja szwagierka na sam koniec dodaje lyzke masla.Niby sie robi bardziej delikatny.
A i makaron nie ma w nim plywac tylk byc taki lekko wytaplany.A i przynajmniej 40 min musi sie dusic zeby zrobil sie gesty.I nalezycie ugotowany-slowa m.Na ostatnie 5 min pare klistkow swiezej bazyli.

Nasz ulubiny makaron to spaghetti aglio olio e peperoncino.
Podgrzewa duzy chlust olowy z oiwek (ja tam wole normalny olej slonecznikowy,po po oliwie mnie goni do kibelka)
Ostre peperoni (ja kupuje w sloiczku peperoncino picante)tak dwie cienkie papryczki i duzy zabek czosnku (my nie siekamy drobno tylko na wie trzy czesci zeby olej mial smak ,ale zebygo nie zjesc-bo pozniej daw dni smierdzi z ryjka)wrzucasz na rozgrzany olej tak dwie minuty smazysz i wrzucasz spagtti .Ma ono byc obslizgle z oleju ,ale nie za duzo.I pozniej na gorke troche swiezego parmezanu i zielonej pietruchy.(Nie we wszystkich wloskich domach)

Kto lubi tunczyka moze zronic tak .
Cebulke z tunczykiem krotko przesmazyc dodac troche maskarpone 125g i odrobine slodkiej smietany.Chwile podusic (tak 10-15 min)poem zrobic blenderem .Dodac resztke tunnczyka i pare kaparow.Naturalnie sol i pieprz.(tak samo zrobic z wedzonym lososiem i wtedy nie dodawac kaparow)

Ja na gorace dni uwielbiam makaron z odrobina sosu pomidorowego
Na talerzu klade na gore rucola salate i pare plasterkow szynki parmenskiej i swiezego parmezanu ,ale nie startego tylko w plaserkach.
Tak samo mozna polozyc na pizzy napoli.
Acha i jako sos zeby salata nie byla sucha to odrobina oleju i szczypta soli ,a polewamy crema di balsamico.

Moje dzieci uwielbiaja gnocchi z sosem pomidorowym i jak je mieszam razem na patelni to na gore wrzucam drobno pokrojona mozzarelle ,ona sie wtedy rozplywa i robia sie takie fajne glutki.

Dobra ,ja pogadam ze szwagierka niech mi podpowie jakies bardziej wyrafinowane przepisy (tylko musze sie najpierw z nia pogodzic:-D)
Jak lubicie kalamary i krewetki to nastepnym razem cos wymodze.
Tak samo mozna
 
No a jak myslisz ? Jak ja będę wyglądała po przetestowaniu tych wszystkich przepisów ? O nie ! Ja juz 22 kg przytyć nie chcę ! :-D
 
kasia - przepisów na zapiekaną paprykę jest pełno tylko jak chcesz odtworzyć wakacyjny smak nie znając przepisów to może być ciężko :tak:

ja robię coś w tym stylu

Zapiekana papryka | Przystawki, kanapki i tosty Winiary
ja robię taką paprykę jem krem: Pieczona papryka faszerowana kuskusem tylko zamiast pini daję słonecznik i robię bez fety. dodatkowo robię sos bo bez sosy to suche trochę dla mnie Sos serowy do nachos przepis | Kotlet.tv lub bardziej light Wasze przepisy: Sos pomidorowy do makaronu (b



a teraz podaje przepis na paprykę wg. własnego pomysłu - właśnie zjadłam na kolację i nam bardzo smakowała
- papryka jasnożółta polska (ta taka wąska długa) - ja zjadłam 3 i się najadłam
- szynka pokrojona w paski ok 1 cm - do każdej papryki włożyłam ok 6 pasków
- ser zółty w paski ok 1cm - do każdej papryki włożyłam 3 paski
-oliwa
-sól
-pieprz
-papryka słodka w proszku
-papryka ostra w proszku

papryki umyłam i wykroiłam gniazda. oliwę sól pieprz i papryki w proszku wymieszałam. nasmarowałam papryki żółte w środku i na zewnątrz oliwą. do papruk wkładałam kolejno plasterek sera, 3 plasterki szynki, plasterek sera, 3 plasterki szynki i plasterek sera.
całosć ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180stopni. Piekłam pod przykryciem 30 min, a potem 10 min bez przykrycia. Wyszło bardzo smaczne. Mąż nawet powiedział że kupi dużo tej papryki jak będzie na targu żebym taką robiła:tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
Karolina warto było czekać- dzięki za przepisy!!!

kasiadz te papryki brzmią smakowicie- muszę się rozejrzeć za takowymi

ale zgłodniałam od razu...:-)
 
Do góry