reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Watek Kulinarny - nasze przepisy :-)

reklama
Mi szkoda czasu i tak wiem, że pół dnia będziemy ciaprać pisanki z młodą bo już się strasznie na to napaliła i ciągle pyta kiedy malujemy :-D zresztą potem człowiek naszykuje nie wiadomo czego a jak siądzie do stołu to w sumie na nic nie ma się ochoty :dry:
 
zalewa do peklowania(porcja na 1-1,2 kg miesa):

*1 l zimnej wody(dalam kranowke)
*2 plaskie lyzki soli
*po 1 plaskiej lyzce przypraw:ziele ang,pieprz ziarnisty,lisc laurowy,czosnek granulowany i jak ktos lubi:estragon i kolendra

Sol rozpuscic w wodzie,wsypac przyprawy,przemieszac.wlozyc miesko,przykryc talerzem,wstawic do lodowki na 2-3 dni.
Karkowke pieklam 75min w 180'C w rekawie,po godzinie rekaw przerwalam i na 15 min wlaczylam termoobieg...

Dziewczyny,w zyciu nie jadlam tak mieciutkiej i kruchutkiej karkoweczki!!!!!!!
Tluste zawsze wykrajam,bo nie lubie(mloda tez),a to samo miesko jest po prostu niebo w gebie!!!!!

jak bedziecie kiedys piekly mieso wyprobojcie!!!!!!!miooodziooooo!!!!!
 
Ostatnia edycja:
Ja będe piekła schab, ale jutro, wiec jak teraz tak zrobie i jutro upiekę to chyba tez bedzie dobre prawda???? szkoda ze wcześniej nie napisałas tego kochana to bym wczoraj juz moczyła w tej wodzie schabik:)
Na jaką temp ustawić ??? 180 stopni ???? Schab to pewnie godzinka i bedzie dobry, Ja zawsze piekę w rękawie i w dużym garnku (troszkę smalcu i wody dolewam) i tez zawsze wychodzi super, miękkie, :) No i zawsze nacieram solą , przyprawa do mięsa pieczonego i czosnkiem w proszku :)
 
ja czekam z utesknieniem na zurek ( niestety bez polskiej kielbachy ) i jakies dobre ciasto, bo sama piec nie umiem.

brokulowa pierwsza klasa, po swietach zabiore sie za robienie innych
 
Ja będe piekła schab, ale jutro, wiec jak teraz tak zrobie i jutro upiekę to chyba tez bedzie dobre prawda???? szkoda ze wcześniej nie napisałas tego kochana to bym wczoraj juz moczyła w tej wodzie schabik:)
Na jaką temp ustawić ??? 180 stopni ???? Schab to pewnie godzinka i bedzie dobry, Ja zawsze piekę w rękawie i w dużym garnku (troszkę smalcu i wody dolewam) i tez zawsze wychodzi super, miękkie, :) No i zawsze nacieram solą , przyprawa do mięsa pieczonego i czosnkiem w proszku :)

Tak,w 180'C,juz poprawilam:)
Ja tez zawsze miesko nacieralam,a teraz zrobilam ta zalewe i ono lezakowalo wniej prawie 3 dni...

Ogladalam na TVP1 jak facet robil zalewe do szynki z cieleciny,ale mowil,ze ta zalewa nadaje sie rowniez idealnie do wszelkiego rodzaju mieska...Wyprobowalam na karkowce i wyszlo idealnie;)smacznego!!!!





SERNIK Z CHAŁWĄ


  • opak.ciasta francuskiego
  • 90 dag mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • łyzka masła
  • 40 dag słodzonego mleka skondensowanego
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1,5 łyzeczki aromatu waniliowego
  • 0,5 łyzeczki aromatu migdałowego
  • łyzka soku z cytryny
  • 12 dag białej czekolady
  • 25 dag chałwy
  • łyzka płatkow migdałowych

Tortownice wysmarowac masłem,oblepic tortownice okragła ciastem francuskim tak, żeby na zewn.tortownicy wystawało ok. 5 cm ciasta. Wystajace brzegi również wysmarowac masłem.

Ser wymieszac z mlekiem, cukrem, sokiem z cytryny,olejkami i jajkami. Czekolade roztpic w kapieli wodnej. 17 dag chałwy pokroic w kawalki i wraz z czekolada dodac do sera. Wymieszac, wlac do tortownicy. Te brzegi ciasta, które wystawaly poza tortownice, ulozyc na mase serowa i lekko docisnac. Pozostala chalwe pokroic w kawalki i wraz z platkami migd. posypac na ciasto. Piec ok. godziny w 180’C. Po wystudzeniu wstawic na min.12 h do lodowki.



sernik jest zarabiscie pyszny!!!!Mokrusienki i baaaardzo slodki!!!!!Normalnie jak z cukierni!!!!!!
Ale zupelnie bez kalorii wiec mozna sie zazerac:):):)
Jadlam go u cioci i dzis bede go piekla
 
Ostatnia edycja:
reklama
Tortille(przepis na 12 placków)

pół litra mleka,
łyżeczka soli,
5 dkg masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
około pół kg mąki (tyle ile zabierze ciasto)

Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (i nie kleić się do rąk ;)). Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.

Jeżeli chcecie przygotować tortille wcześniej, po usmażeniu ich możecie przechowywać placki zawinięte w foliowy worek w lodówce, a przed samym użyciem podgrzać przez kilka sekund na suchej patelni. Dzięki temu odzyskują świeżość i elastyczność.

Przepis nie mój ale robiłam i dobre wyszły :)
 
Do góry