reklama
Mi szkoda czasu i tak wiem, że pół dnia będziemy ciaprać pisanki z młodą bo już się strasznie na to napaliła i ciągle pyta kiedy malujemy zresztą potem człowiek naszykuje nie wiadomo czego a jak siądzie do stołu to w sumie na nic nie ma się ochoty
agadaria
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 16 Listopad 2008
- Postów
- 799
zalewa do peklowania(porcja na 1-1,2 kg miesa):
*1 l zimnej wody(dalam kranowke)
*2 plaskie lyzki soli
*po 1 plaskiej lyzce przypraw:ziele ang,pieprz ziarnisty,lisc laurowy,czosnek granulowany i jak ktos lubi:estragon i kolendra
Sol rozpuscic w wodzie,wsypac przyprawy,przemieszac.wlozyc miesko,przykryc talerzem,wstawic do lodowki na 2-3 dni.
Karkowke pieklam 75min w 180'C w rekawie,po godzinie rekaw przerwalam i na 15 min wlaczylam termoobieg...
Dziewczyny,w zyciu nie jadlam tak mieciutkiej i kruchutkiej karkoweczki!!!!!!!
Tluste zawsze wykrajam,bo nie lubie(mloda tez),a to samo miesko jest po prostu niebo w gebie!!!!!
jak bedziecie kiedys piekly mieso wyprobojcie!!!!!!!miooodziooooo!!!!!
*1 l zimnej wody(dalam kranowke)
*2 plaskie lyzki soli
*po 1 plaskiej lyzce przypraw:ziele ang,pieprz ziarnisty,lisc laurowy,czosnek granulowany i jak ktos lubi:estragon i kolendra
Sol rozpuscic w wodzie,wsypac przyprawy,przemieszac.wlozyc miesko,przykryc talerzem,wstawic do lodowki na 2-3 dni.
Karkowke pieklam 75min w 180'C w rekawie,po godzinie rekaw przerwalam i na 15 min wlaczylam termoobieg...
Dziewczyny,w zyciu nie jadlam tak mieciutkiej i kruchutkiej karkoweczki!!!!!!!
Tluste zawsze wykrajam,bo nie lubie(mloda tez),a to samo miesko jest po prostu niebo w gebie!!!!!
jak bedziecie kiedys piekly mieso wyprobojcie!!!!!!!miooodziooooo!!!!!
Ostatnia edycja:
Asionek31
Fanka BB :)
dzieki Agus ) az mi slina pociekla hehe
M
mamuśka23
Gość
Ja będe piekła schab, ale jutro, wiec jak teraz tak zrobie i jutro upiekę to chyba tez bedzie dobre prawda???? szkoda ze wcześniej nie napisałas tego kochana to bym wczoraj juz moczyła w tej wodzie schabik
Na jaką temp ustawić ??? 180 stopni ???? Schab to pewnie godzinka i bedzie dobry, Ja zawsze piekę w rękawie i w dużym garnku (troszkę smalcu i wody dolewam) i tez zawsze wychodzi super, miękkie, No i zawsze nacieram solą , przyprawa do mięsa pieczonego i czosnkiem w proszku
Na jaką temp ustawić ??? 180 stopni ???? Schab to pewnie godzinka i bedzie dobry, Ja zawsze piekę w rękawie i w dużym garnku (troszkę smalcu i wody dolewam) i tez zawsze wychodzi super, miękkie, No i zawsze nacieram solą , przyprawa do mięsa pieczonego i czosnkiem w proszku
Z
zupkaogorkowa
Gość
ja czekam z utesknieniem na zurek ( niestety bez polskiej kielbachy ) i jakies dobre ciasto, bo sama piec nie umiem.
brokulowa pierwsza klasa, po swietach zabiore sie za robienie innych
brokulowa pierwsza klasa, po swietach zabiore sie za robienie innych
agadaria
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 16 Listopad 2008
- Postów
- 799
Ja będe piekła schab, ale jutro, wiec jak teraz tak zrobie i jutro upiekę to chyba tez bedzie dobre prawda???? szkoda ze wcześniej nie napisałas tego kochana to bym wczoraj juz moczyła w tej wodzie schabik
Na jaką temp ustawić ??? 180 stopni ???? Schab to pewnie godzinka i bedzie dobry, Ja zawsze piekę w rękawie i w dużym garnku (troszkę smalcu i wody dolewam) i tez zawsze wychodzi super, miękkie, No i zawsze nacieram solą , przyprawa do mięsa pieczonego i czosnkiem w proszku
Tak,w 180'C,juz poprawilam
Ja tez zawsze miesko nacieralam,a teraz zrobilam ta zalewe i ono lezakowalo wniej prawie 3 dni...
Ogladalam na TVP1 jak facet robil zalewe do szynki z cieleciny,ale mowil,ze ta zalewa nadaje sie rowniez idealnie do wszelkiego rodzaju mieska...Wyprobowalam na karkowce i wyszlo idealniesmacznego!!!!
SERNIK Z CHAŁWĄ
- opak.ciasta francuskiego
- 90 dag mielonego twarogu
- 4 jajka
- łyzka masła
- 40 dag słodzonego mleka skondensowanego
- 0,5 szkl. cukru
- 1,5 łyzeczki aromatu waniliowego
- 0,5 łyzeczki aromatu migdałowego
- łyzka soku z cytryny
- 12 dag białej czekolady
- 25 dag chałwy
- łyzka płatkow migdałowych
Tortownice wysmarowac masłem,oblepic tortownice okragła ciastem francuskim tak, żeby na zewn.tortownicy wystawało ok. 5 cm ciasta. Wystajace brzegi również wysmarowac masłem.
Ser wymieszac z mlekiem, cukrem, sokiem z cytryny,olejkami i jajkami. Czekolade roztpic w kapieli wodnej. 17 dag chałwy pokroic w kawalki i wraz z czekolada dodac do sera. Wymieszac, wlac do tortownicy. Te brzegi ciasta, które wystawaly poza tortownice, ulozyc na mase serowa i lekko docisnac. Pozostala chalwe pokroic w kawalki i wraz z platkami migd. posypac na ciasto. Piec ok. godziny w 180’C. Po wystudzeniu wstawic na min.12 h do lodowki.
sernik jest zarabiscie pyszny!!!!Mokrusienki i baaaardzo slodki!!!!!Normalnie jak z cukierni!!!!!!
Ale zupelnie bez kalorii wiec mozna sie zazerac
Jadlam go u cioci i dzis bede go piekla
Ostatnia edycja:
reklama
elifit
Moderatorka
Tortille(przepis na 12 placków)
pół litra mleka,
łyżeczka soli,
5 dkg masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
około pół kg mąki (tyle ile zabierze ciasto)
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (i nie kleić się do rąk ). Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.
Jeżeli chcecie przygotować tortille wcześniej, po usmażeniu ich możecie przechowywać placki zawinięte w foliowy worek w lodówce, a przed samym użyciem podgrzać przez kilka sekund na suchej patelni. Dzięki temu odzyskują świeżość i elastyczność.
Przepis nie mój ale robiłam i dobre wyszły
pół litra mleka,
łyżeczka soli,
5 dkg masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
około pół kg mąki (tyle ile zabierze ciasto)
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (i nie kleić się do rąk ). Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.
Jeżeli chcecie przygotować tortille wcześniej, po usmażeniu ich możecie przechowywać placki zawinięte w foliowy worek w lodówce, a przed samym użyciem podgrzać przez kilka sekund na suchej patelni. Dzięki temu odzyskują świeżość i elastyczność.
Przepis nie mój ale robiłam i dobre wyszły
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 5
- Wyświetleń
- 913
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 4 tys
Podziel się: