reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

dmuchawcu dzieki:-) mam tylko jedno glupie pytanie czy obrac pieczarki? ja bym tylko je umyla ale maz kaze obrac:baffled: jak beda one wygladaly obrane po upieczeniu?
 
reklama
PLACEK PO ZBÓJNICKU

Składniki:
• SOS:
• 80 dkg jagnięciny (gulaszowej)
• 2 litry wody
• 5 marchewek
• 3 pietruszki
• kawałek selera
• 1 cebula
• 1 papryka czerwona
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki smalcu
• 3 łyżki mąki
• PRZYPRAWY:
• 1/2 łyżeczki Delikatu Knorr
• sól
• pieprz czarny mielony
• papryka słodka mielona
• szczypta chili
• 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
• PLACEK:
• 6 ziemniaków
• 6 czubatych łyżek mąki
• 1 jajko
• 1 cebula
• szczypta proszku do pieczenia
• sól
• pieprz
• olej do smażenia
Etapy przygotowania
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie bardzo miękkie.
2. Marchew, pietruszkę, selera obieramy, myjemy - cebulę obieramy, tniemy w plastry - wszystkie te warzywa dorzucamy do gotującego się wywaru.

3. Gdy warzywa są już miękkie wyjmujemy je i ścieramy na tartce jarzynowej o drobnych oczkach.
4. Paprykę oczyszczamy z pestek, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się sosu. Gdy mięso jest już miękkie dorzucamy do sosu starte warzywa.
5. Robimy tradycyjną zasmażkę: 2 łyżki smalcu + 3 łyżki mąki. Dolewamy ją do sosu intensywnie mieszając.
6. Sos doprawiamy do smaku wedle uznania.
7. Ziemniaki obieramy, płuczemy i trzemy na tartce jarzynowej o drobnych oczkach.
8. Dodajemy do nich mąkę, jajko, startą cebulę, szczyptę proszku do pieczenia, szczyptę soli i szczyptę pieprzu - wyrabiamy na jednolitą masę.
9. Smażymy duże placki na całości patelni. Usmażone placki układamy pojedyńczo na talerzu i każdego z osobna polewamy sporą ilością sosu.
10. Podajemy na gorąco do różnego rodzaju surówek.
SMACZNEGO!!!
 
Placki po węgiersku
400g mięsa
100g cebuli
100g papryki czerwonej
100g marchwi
3duże ząbki czosnku
3łyżki oliwy
3łyżeczki koncentratu pomidorowego
po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki, curry
1 kostka rosołowa
mąka pszenna + ziemniaczana do zagęszczenia
mięso posypane łyżeczką mąki pszennej usmażyć do miękkości. Pokroić drobno czosnek, cebulę oraz marchew i paprykę dodać łyżkę oliwy i dusić. Dodać mięso do warzyw oraz pozostałe składniki z wyjątkiem mąki ziemniaczanej- dusić ok15min. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Można doda na koniec 100g groszku konserwowego.

Oraz inna wersja placków ziemniaczanych- pyszne :)
700g obranych ziemniaków,
1średnia cebula
100g marchew
4-5 łyżek mąki
2 jajka
4łyżki płatków owsianych
płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Zetrzeć wszystkie składniki, wymieszać i smażyć
SMACZNEGO!!!

Ciacho z jabłkami
4 jaja
1 szkl cukru
3/4 margaryny
2 łyżeczki proszku do piecz.
2 szkl mąki
jabłka 4-6szt w zależności od wielkości
jaja+ cukier utrzeć; dodać margarynę, mąkę i proszek nadal ucierając.
Jabłka pokroić i dobrze wymieszać z ciastem. Temp. 180, około godzinki

Wersja II- też mi zawsze wychodzi tzw. KASZANKA
4 jaja
1,5 szkl cukru
2 szkl mąki
1/2 margaryny
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do piecz.
1 łyżeczka sody
4 duże jabłka
szklanka orzechów włoskich (nie koniecznie, bez kakao też robiłam zamiast kakao wsypywałam mąkę)
utrzeć składniki na końcu dodać roztopioną margarynę.
 
Ostatnia edycja:
Mój Strogonof to nic specjalnego... ale my z mężulkiem się zajadamy :tak:

Składniki
Wołowe bez kości (np wołowe ekstra :-p) (dzisiaj mam prawie 1 kilo)
papryka (2 dorodne sztuki)
pieczarki (50 dag)
pomidory z puszki (2-3 puszki)
koncentrat pomidorowy (mała puszka)
śmietana (18% lub 22% wtedy na 100% się nie zważy, w przypadku mniej procentowej można najpier wymieszać z odrobiną mąki coby się nie zważyła :tak:)
przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka (chili, pieprz kajeński, ostra oliwa)

Wołowinę pokroić w słupki :confused: (prostopadłościany o bokach 1cm x 1cm x 4 cm :-D) . Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką/ostrą oliwą, podsmażyć, podlać wodą UDUSIĆ :-p
Gdy będzie miękka dodać pomidory z puszki, troszkę koncentratu, pokrojoną w kostkę (brdziej prostokątną :-p ja kroję w równoległoboki :tak:) paprykę i pieczarki (pieczarki nei za drobno, bo jak się skurczą to znikną i nie będzie ich czuć :tak:). Solimy.
Dusimy aż papryka będzie smakowita (ja nie lubię zbyt rozgotowanej, bo wtedy skórka od niej odchodzi i jest feeeeee :-p:-D)

Zabielamy śmietaną i na końcu doprawiamy do smaku solą pieprzem i papryką :tak:

Podawać ze świeżym pieczywkiem (świeża bułka, bagietka, chlebek z chrupiącą skórką - jak kto woli :-D)

Smacznego.
 
Dzieki Ewo!

Wzamian podaję przepis na pyszna kawę, która własnie pije:tak::

Kawa gotowana z imbirem, cynamonem i kardamonem

W rondelku (dzbanku żaroodpornym) zagotowac wode. Na jedna szlanke wody wsypac:
  • 1 i 1/2 łyzeczki kawy naturalnej
  • 1/4 łyzeczki imbiru
  • sdwie szczypty cynamonu
  • szczypte kardamonu
gotowac ok 1 min.

Pomaga przy przejedzeniu słodyczami:tak::-D, jest rozgrzewajaca, pita codziennie wzmacnia prawidłowa przemiane materii, łagodzi napiecia przedmiesiaczkowe, nie ma skutków ubocznych po niej: np.kołatania serca itd., pieknie pachniee i jest smaczna:tak:. Jak ktos nie lubi mozna zrezygnowac z cynamonu i kardamonu:tak:
 
O rany!!!:szok::-D
Juz wiem dlaczego na ten wątek nie zaglądam...;-) Tu takie przepisy rzucacie, że ślinka cieknie z samego czytania.:-p Mlask!!!:-D
 
Hmmm... podaję przepis na kolejną szpinakową wariację a'la Ewa :-D

Składniki:
ryż biały
pierś kurza
szpinak
ser żółty
odrobina mąki
śmietana/serek topiony
sól, pieprz, papryka słodka/ostra, czosnek


  • Ugotowałam ryż... podczas gotowania stwierdziłam, że taki jakiś biały ten ryż, więc dodałam papryki w proszku (wybrałam słodką, żeby nie było zbyt pikantne - w końcu Tomcio też będzie jadł :tak: ale można dać troszkę ostrej). Gdy ryż był już prawie OK i wypił całą wodę, wyłożyłam go na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą :tak:
  • Podwójną pierś kurzą pokroiłam tak, że odciąłam polędwiczki, pierś przekroiłam w poprzek na pół i ta grubszą cześć jeszcze na dwie cieńsze (nie wiem jak to wytłumaczyć, ale chciałam, żeby wyszły mi takie niewielkie i nie za grube sznycelki).
  • Przyprawiłam pieprzem i solą i obsmażyłam na patelni, tak żeby sie zarumieniły, a następnie ułożyłam jeden kawałek obok drugiego na ryżu :tak:
  • Szpinak przyżądziłam po mojemu, tzn. pieprz, sól, czosnek, śmietana/serek topiony. Dodałam troszkę mąki (po prostu posypałam z wierzchu i zamieszałam, doprowadziłam do wrzenia ) żeby był nieco bardziej gęsty
  • Nakładałam dużą łyżką szpinak na poszczególne kawałki piersi. Był na tyle gęsty że nie spłynął, tylko zrobiły się takie kapelusiki :tak:
  • Na to , też na poszczególne 'pagórki' nałożyłam startego na tarce o grubych oczkach sera żółtego :-)
  • KONIEC
  • Zapomniałam ;P Później do pieca na 230*C dopóki mąż nie wróci z pracy ;P aż ser się fajnie zapiecze.
Ostatnio zauważyłam, że jak letko ;-) posypię ser żółty czerwoną papryką to fajnie się rumieni :tak: i wygląda bardzo apetycznie :cool2:
SMACZNEGO!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry