reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

a wczoraj maz mi przywiozl (przy trasie katowickiej stoi taka wieeeeelka drewniana knajpa ze strzecha, z pysznym jedzonkiem) ogromne smazone pierogi ruskie. Wczoraj juz nie mialam sily, ale dzisiaj bede miala wyzerke :-) oby do obiadu :-)
 
reklama
Matylda skąd ty masz tak zajeb..... przepisy?!:confused::szok::-)

Tylko zawsze śmiać mi się chce bo prawie w każdym masz czosnek i paprykę - których mój organizm nie przyjmuje, hihi:zawstydzona/y: :-D:-D
 
:-D Iwon wszystkie przepisy (prawie) mam z netu. W sumie to pewnie powinnam za kazdym razem podawac zrodlo.... ale niestety nie pamietam... mam nadzieje, ze nie pojde za to siedziec :errr:
A czosnek dlatego, ze UWIELBIAM!!! :yes:
 
mati z tym czosnkiem to akurat u mnie strzał w 10!!! uwielbiam go choc kiedys jak tylko poczulam jego zapach w potrawie to juz nie zjadlam niczego.
 
to ja coś Wam niesmiało polece... przepis od prawdziwego Włocha :zawstydzona/y:

ja uwielbiam tą potrawę:

Skład:

- makaron (ja lubię Świderki do tego ale to w sumie wedle uznania, może być również taki jak na lasagne)
- 2 średnie bakłażany
- ser zółty
- pomidory w puszcze (polecam krojone)

Najpierw kroimy bakłażany w plastry (grubość ok 5 mm) Jesli bakłażany są stare nalezy obrac je wczesniej ze skórki bo pózniej ona robi się twarda. Podsmazamy plasterki na patelni na oleju (dosyc duzo oleju schodzi bo one chłoną go strasznie). I tyle z bakłażankami.
Sos: robi się go na patelni coś ala do spaghetti. Ja zawsze podsmażam najpierw cebulkę z czosnkiem dodaje pozniej pomidorki i przyprawiam do smaku wszystkim czym sie da. Na pewno pieprz sól oregano.

Makaron gotujemy aldente... bo pozniej w piekarnik wkładamy :) co by się tam nie "rozgotował"

i teraz jak juz mamy wszystko gotowe robimy tak:
W naczyniu żaroodpornym ukladamy warstwami:
- makaron
- sos
- baklazany
- plastry sers żółtego

i znowy makaron, itd...

to wszystko wkładam do piekarnika na jakies 30 min... przede wszystki musi roztopić się serek żółty.

Do sosu można dodac mięsko... np mielone jesli ktoś lubi :)

smacznego

jak cos zbyt chaotycznie to pisac a wytłumaczę :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: i nie bic jak nie będzie smakowało:p
 
Anetka pysznie brzmi mmmm, kocham bakłażany :-)
a tu efekty naszej pracy ciasteczkowej
d7faa2d75d2e5b9cmed.jpg

cdc2367d3c217a70med.jpg
 
reklama
Właśnie gdzie przepis???? czekamy. jutro sobie takie zrobie... juz nie moge sie doczekac,,,
Magduska nie jedz tyle tych serduszek tylko przepis szybko nam tu pisz....
 
Do góry