reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ta masa w sumie przypada tylko na częśc kawałka jak się ukroi, no nie wiem może jedną taką zamówie i najwyżej zobaczę co z tego będzie, kwiatki wrazie czego mogę dokupic, myślałam też o listkach, albo jakieś prawdziwe kwiatki do dekoracji.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Ja się nie podejmuję robić torta na urodziny - za słaba jestem w te klocki :p Już zamówiłam u fachowca ;) Ale podaję przepis na biszkopt, który podobno jest najlepszy i korzystają z niego "profesjonalne piekarki" ;)

(źródło: http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html)

BISZKOPT IDEALNY ;)

[FONT=georgia, palatino]Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:[/FONT]

  • [FONT=georgia, palatino]5 jajek[/FONT]
  • [FONT=georgia, palatino]3/4 szklanki cukru[/FONT]
  • [FONT=georgia, palatino]3/4 szklanki mąki pszennej[/FONT]
  • [FONT=georgia, palatino]1/4 szklanki mąki ziemniaczanej[/FONT]
[FONT=georgia, palatino]1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
2. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
3. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
4. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
[/FONT]
5. [FONT=georgia, palatino]Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno.
6. Wyłożyć ciasto.
7. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
[/FONT]
8. [FONT=georgia, palatino]Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.
9. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
[/FONT]

[FONT=georgia, palatino]Uwaga:[/FONT][FONT=georgia, palatino] boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.[/FONT]

[FONT=georgia, palatino]Smacznego :)[/FONT]
 
Ostatnia edycja:
Malylda ja robie z tego przepisu biszkopt.
Z biszkoptem nie mam problemu,ale i tak mi nie wyrosnie tak OGROMNY jak mojej sioże.
Nie wiem jak ona to robi,gada z nim czy jak !??:confused::evil:

A ja jadłam torta z marcepanowa masą ,jak wiecie ja nie lubie.
Nie była zła,ale tylko troszke spróbowałam.
DLa mnie za słodka ,lubie słodkie baaardzo ,ale słodkie nie za słodkie.
ROZUMIECIE?:cool:
 
Dziewczyny zrobiłam biszkopt z tego przepisu który wkleiła matylda powyżej... właśnie wylądował w piecu. Zwiększyłam troszkę ilość składników, bo mam tylko blachę 26 cm. Wzięłam 1,4 razy więcej wszystkiego. Zobaczymy co z tego będzie. Pierwszy raz robię taki biszkopt na tort! pierwsze co mnie zadziwiło to lekkość blachy wypełnionej prawie po brzegi ciastem - no ale z drugiej strony jest tam 7 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej i 0,35 szklanki mąki ziemniaczanej więc co ma tam ważyć... zawsze jak już robię to robię jakieś ciasta z owocami więc one ważą swoje...
No nić dam znać za godzinkę co z tym biszkoptem... muszę przygotować sobie koc, coby ten biszkopt nie uszkodził mi kafelek jak będę nim rzucać ;)
 
Dziewczyny zrobiłam biszkopt z tego przepisu który wkleiła matylda powyżej... właśnie wylądował w piecu. Zwiększyłam troszkę ilość składników, bo mam tylko blachę 26 cm. Wzięłam 1,4 razy więcej wszystkiego. Zobaczymy co z tego będzie. Pierwszy raz robię taki biszkopt na tort! pierwsze co mnie zadziwiło to lekkość blachy wypełnionej prawie po brzegi ciastem - no ale z drugiej strony jest tam 7 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej i 0,35 szklanki mąki ziemniaczanej więc co ma tam ważyć... zawsze jak już robię to robię jakieś ciasta z owocami więc one ważą swoje...
No nić dam znać za godzinkę co z tym biszkoptem... muszę przygotować sobie koc, coby ten biszkopt nie uszkodził mi kafelek jak będę nim rzucać ;)


DAJ ,DAJ ja jeszcze nie rzucałam biszkoptem !!!:-D;-):-)
Tez musze spróbować.:happy:
 
reklama
Do góry