reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

ja tez sie zastanawiam nad tortem ale podobnie jak Justys dla mnie tort z tymi masami (marcepanowymi czy innymi) odpada bo wole normalne torty, ladnie wygladaja ale to juz jak kto lubi.
ja bede zamawiac u nas w cukierni tort pszczolka maja:) po pierwsze Mariska uwielbia ja ogladac i sluchac piosenek no i na drugie imie ma Maja wiec super sie sklada:-D
Google Image Result for http://www.e-cukiernia.com/product/photo_000000040_big.jpg
 
reklama
Co do mas - też nie przepadam... ale tak ładnie to wygląda :D zastanawiam się też nad wysmarowaniem tortu masą lub śmietaną i posypaniu go jakąś zieloną posypką - mogłaby być z tego fajna trawka dla moich piłkarzyków ;)

Beatko słodka ta pszczółka Maja :)
 
Ja też sie zastanawiam nad tortem czy sama nie zrobić.
Jeszcze nigdy sama nie zrobiłam,zawsze jako pomoc.
Ale jak pisałam bez lukrów i cukrów;-).
Teraz owoców multum więc trzeba korzystać.

A pszczułka fajna :tak::tak::tak::tak:.
 
jeszcze nie jadlam takich calych w tej masie,ale chyba zrobie w nastepny weekned na probe i zobacze, a wygladaja tak apetycznie:-) a jak bedzie ochydne to tez zrobie smietankowy.
Justysia torty wbrew pozorom nie sa takie trudne,najwazniejsze biszkopt-nie zakalec.a reszta to juz pikus.
 
Beatko-tort super

Ja też raczej kupie biszkopt, zawsze to jedno z głowy. Myślę nad tą lalką ale jak piszecie o tych masach to już sama nie wiem, można kupic taką na allegro juz gotową ale to dosyc drogie
LUKIER PLASTYCZNY MASA CUKROWA KOLOROWA od CC !! (1079565618) - Aukcje internetowe Allegro bo pewnie jedna na tort nie wystarczy, jak myślicie?
No i tak sobie pomyśłałąm że może taki tort lalkę by zwykłą maśą obłożyc, co? Będzie to miało jakiś efekt? Tylko jak taki ładny gorset zrobic?

A może kupie taką jedną masę na gorset i ozdoby?
 

Załączniki

  • barbie.jpg
    barbie.jpg
    21,5 KB · Wyświetleń: 40
Ostatnia edycja:
Klamotka efekt to napewno bedzie jakis:-) tylko czy nie bedzie upalow w dzien urodzin i ta śmietana nie spplynie po" sukience".co do tej masy to mozna ja samemu zrobic, znalalam zachalany na kilku stronach przepis na mase plastyczna-marcepanowa.nie mam linka ale wydrukowalam sobie.
1/4 litra wody
12dag tluszczu(malo,olej lub margaryna)
1/4 maki pszennej
1 kg cukru pudru
1 olejek migdalowy
wode zagotowac z tluszczem.do gotujacej wody dodac make i mieszac(najlepiej drewniana lyzka)kilka minut.gdy masa zacznie odchodzic od lyzki i brzegow garnka nalezy ja wyjac i rozlozyc do wystygniecia.poxniej dodac 1 kg pudru i wyrabiac w rekachmozna na koniec dodac olejek migdalowy.

pisza ze mozna zabarwiac ta mase np.kisielem, galaretka albo barwnikami do jajek.
oraz zalaecaja zeby masa nie miala stycznosci z kremem ze smietany tylko najlepiej maslanym.
 
To może sukienka z masy kupnej takiej z torebki? A ta co podałam link to pewnie nie wystarczyłaby na sukienkę i gorset? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazic:eek:

Tort i tak stałby w lodówce i byłby tyllko wyjęty na czas krojenia, potem znów wyląduje w lodówce
 
reklama
one sa jak plastelina wiec mozna je nawet na 2-3mm rozwalkowac.a te sa po 250 g.mi sie wydaje ze by starczylo a np.kwiatki mozna oddzielnie dokupic np.takie odtkiera po 6 sa pakowane do tego takie kulki srebrne tez z otkera widzialam ostatnio(w tym linku powinny po boku mignac)
Dr. Oetker | Produkty | Słodkie dekoracje

. wsumie jak ktos nie lubi takich slodkosci to ta warstwe nie trzeba jesc (tylko srodek tortu)
 
Do góry