reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

hmmm ... ja dzis mam spagetti ale moze jakis ryz na patelnie z warzywami
z jedengo sie ciesze jak moj maz jest w delegacji :) nie musze robic obiadów :) a sama to co mam pod reka to zjem
ostatnio preszukiwalam nasze forum w poszukiwaniu przepisów na muffinki pamietam ze kiedys byl temat - takze w weekend skorzystalam i robilam muffinki czekoladowe,toffi i bananowe :) pyycha

reklama

Muffiny z owocami

Te sa bardziej puszyste niz tradycyjne muffiny, powiedzalabym ,ze bardziej deserowe niz sniadaniowe (nam nie przeszkadza to w jedzeniu ich na sniadanie ;)). Bardzo mieciutkie i puszyste...

2 szkanki maki
1 lyzka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki dowolnych owocow (jagody, brzoskwinie, mango, jablka itp., albo mieszanka roznych owocow)
lub 1 szklanka posiekanych orzechow (wloskich, pekanow, migdalow)
6 lyzek miekkiego masla, ~90g
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka lub jogurt owocowy

Rozgrzac piekarnik do 190 st.C. Foremki muffinkowe posmarowac maslem lub wylozyc papierkami.

SUCHE: Make wymieszac z proszkiem, sola, orzechami lub owocami.

MOKRE: Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac jajka i wanilie - ubic.
Dodawac mieszanke maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszajac juz tylko lyzka i neizbyt dokładnie).
Napelnic foremki prawie do pelna i piec okolo 25-30 minut

Wychodzą pyszne :tak:;-)
te są dobre - wypróbowane, i jeszcze takie robiłam

Składniki na 12 babeczek:

* 140 g miękkiego masła

* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
* 3 jajka
* pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* nutella (około pół szklanki)

Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.

Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.

i tez są pyyyszne, czekolada się robi z wierzchu taka chrupiąca a w środku jest miękka, mmmmm niebo w gębie:tak: przepis ze strony Moje wypieki

Dziewczyny, moje stare lipcówki dziś zaszalały z takim przepisem. Przyznaję, nie piekłam;-), ale od południa wgapiam się w zdjęcie tych ciasteczek i aż mnie mdli:-p. Pewnie od nich nie utyję;-)

Paluchy wiedźmy

E mamo juz to kiedyś gdzieś widziałam - ochydnie wygląda ale ciekawe jak smakuje chociaz ja nie wiem czy miałabym odwagę spróbować

Dziewczyny, moje stare lipcówki dziś zaszalały z takim przepisem. Przyznaję, nie piekłam;-), ale od południa wgapiam się w zdjęcie tych ciasteczek i aż mnie mdli:-p. Pewnie od nich nie utyję;-)

Paluchy wiedźmy
Powiem szczerze, że zdjęcie nie wygląda na zachęcające, ale jak to mówią : "nie oceniaj książki po okładce" więc może w smaku faktycznie były by dobre

No zdjęcie bardzo zachęcające :) Może faktycznie na jakąś imprezkę trzebe by zrobić :)

A ja dziś zupę dyniową zrobiłam. Ostatnią porcje mrożonej dyni wykorzystałam. Teraz czekamy na kolejny sezon dyniowy :)
A zupke zrobiłam ekspresową, tzn.:

Porcje dyni podsmażyłam/rozmroziłam na maśle. podlałam troszke wodą. Pół papryki pokroiłam w kostke i dorzuciłam do dyni. Do tego serek topiony i 2/3 łyżki ketchupu. Wszystko potraktowałam blenderem. Przyprawiłam Vegetą, papryką słodką i ostrą. Podam jak mężuś wróci z pieczywkiem czosnkowym z serem zółtym :)

Mam nadzieję, że mężus się ucieszy. On lubi wszelkie zupy krem podawane z tostami :)

---------------
Smakowała :)

Ostatnia edycja:
a ja na jutro robie znow muffiny dla meza bo przyjezdza :)
juz 3 blaszke wstawilam :) do polnocy mi zejdzie :)
jedna blaszka bananowe,druga cappucino,trzecia czekoladowe takie z nutella w srodku :)

reklama
Do góry