Jakaś cisza tu zapanowała... przestałyście gotować? ![Zadziwiona(y) :confused: :confused:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/confused.gif)
Jedliśmy dzisiaj jedno z naszych topowych dań, szybkie, a zarazem inne. Ma coś w sobie.
Kurczak z brokułami w sosie ostrygowym.
Składniki:
1 x podwójna pierś z kurczaka
5-6 ząbków czosnku
1 x brokuł
sos ostrygowy
sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
![Zadziwiona(y) :confused: :confused:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/confused.gif)
Jedliśmy dzisiaj jedno z naszych topowych dań, szybkie, a zarazem inne. Ma coś w sobie.
Kurczak z brokułami w sosie ostrygowym.
Składniki:
1 x podwójna pierś z kurczaka
5-6 ząbków czosnku
1 x brokuł
sos ostrygowy
sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
- Pierś kroimy dowolnie (jak kto lubi, w kostkę, w słupki, w cokolwiek :-)) i przyprawiamy, solą (niewiele, bo sos ostrygowy sam w sobie jest słony), pieprzem, ostrą papryką (pieprzem kajeńskim, może być też paprykowa ostra oliwa).
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony w grubsze plasterki czosnek. Uważamy coby się nie zrumienił za bardzo, bo będzie gorzki. Wyławiamy go z oleju i wkładamy do miseczki.
- W tym samym tłuszczu smażymy mięsko do lekkiego zrumienienia. Wyciągamy.
- Na ten sam tłuszcz wrzucamy brokuł (drobne różyczki, ale nie za drobne żeby nie zrobiła się ciapa). Podlewamy wodą i dodajemy pół buteleczki sosu ostrygowego.
- Gdy brokuł zazieleni się dodajemy kurczaczka i czosnek.
- Sosik możemy zagęścić mąką ziemniaczaną (będzie dalej przeźroczysty) lub zwykłą pszenną (będzie zabielony).
- Podajemy z ryżem (podczas gotowanie ryżu możemy dodać curry (2 płaskie łyżeczki, albo nawet więcej, zależy jak kto lubi), wtedy ryż będzie żółty i będzie fajnie się komponował z zielonym brokułem). Można też podawać z ryżem z muchami
(z ryżem dzikim).