reklama
adudz82
Lipcowa mamusia :)
- Dołączył(a)
- 11 Maj 2009
- Postów
- 1 394
robilam mase kakaowa do andrutow i ze jej zostalo to dodalam troche ryzu preparowanego, rodzynek, orzechow i obtoczylam w kokosie![]()
dobry kucharz to nawet z resztek pyszności wycuduje
![Rofl2 :rofl2: :rofl2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/rofl.gif)
![Rofl2 :rofl2: :rofl2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/rofl.gif)
![Rofl2 :rofl2: :rofl2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/rofl.gif)
![Rofl2 :rofl2: :rofl2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/rofl.gif)
![Rofl2 :rofl2: :rofl2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/rofl.gif)
adudz82
Lipcowa mamusia :)
- Dołączył(a)
- 11 Maj 2009
- Postów
- 1 394
dziewczyny szukam inspiracji na stój wigilijny, czegoś łatwego w przygotowaniu, no i żeby to nie była ryba po grecku czy pierogi z kapustą, bo chodzi mi o coś nowego co mogłabym zanieść do moich rodziców, pochwalcie się co się u was serwuje, moze wy mi coś podsuniecie![Sorry :sorry: :sorry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/sorry2.gif)
![Sorry :sorry: :sorry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/sorry2.gif)
![Sorry :sorry: :sorry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/sorry2.gif)
![Sorry :sorry: :sorry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/sorry2.gif)
![Sorry :sorry: :sorry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/sorry2.gif)
![Sorry :sorry: :sorry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/sorry2.gif)
vercik_86
Fanka BB :)
dziewczyny szukam inspiracji na stój wigilijny, czegoś łatwego w przygotowaniu, no i żeby to nie była ryba po grecku czy pierogi z kapustą, bo chodzi mi o coś nowego co mogłabym zanieść do moich rodziców, pochwalcie się co się u was serwuje, moze wy mi coś podsuniecie![]()
Ja robie zawsze ryz, zazwyczaj jest z kielbaska ale ze to wigilia to wyjatkowo bez..
2-3 woreczki ryzu
300-400 dkg pieczarek
puszka kukurydzy
szczypiorek (ale nie koniecznie)
ser do posypania na wierzch
Ryz gotujesz na pol twardo. Pieczarki kroisz i gotujesz z pieprzem, warzywkiem i odrobina magii. Wrzucasz wszystko do szkla zaroodpornego. Dosypujesz do samku pieprzu i soli. Mieszasz. Na wierzch ser i do piekarnika. na 180 stopni na jakies 15-20 minut (az ser sie roztopi).
Dwa lata temu moja teściowa wynalazła przepis na pyszną solę. Jak znajdę to wpiszę. W każdym razie filety soli były przyprawione, obsypane mąką i obsmażone na oliwie. Później przełożone do płaskiego naczynia żaroodpornego (1 warstwa), a na to był nałożony jakiś biały sos z pieczarkami (chyba na mleku z mąką, kolor od pieczarek zmienia się i nabiera barwy przypominającej ścierkę). Dla odwrócenia uwagi, od ów ścierkowego koloru wszystko posypane było kolendrą (oryginalnie, ale można posypać i pietruszką czy szczypiorkiem) i to wszystko było delikatnie podlane białym winem i zapieczone w wysokiej temperaturze.
Wszystko można przygotować wcześniej, a tuz przed podlać winem i wstawić do pieca, więc bardzo wygodne![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Wszystko można przygotować wcześniej, a tuz przed podlać winem i wstawić do pieca, więc bardzo wygodne
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
reklama
a ja dziś szukalam jakiegoś łatwego przepisu na coś z kurczakiem bo to moje ulubione mięsko i znalazlam coś tak prostego i jak dla mnie smacznego
Kurczak po "amerykańsku"
piersi kurczaka (tyle ile biesiadników)
majonez
keczup
sól czosnkowa
papryka ostra w proszku
bułka tarta
Żaroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową - z dużym zapasem z jednej i drugiej strony na zrobienie "daszku". Wyłożyć na to mięso, posypać dość mocno solą czosnkową i papryką. Następnie wymieszać w równych proporcjach keczup z majonezem i bardzo dokładnie posmarować mięso na grubości około 2 cm. To wszystko posypać dokładnie, ale nie za grubo bułką tartą. Zamknąć folię nad mięsem tworząc daszek. Piec w 250 st. w piekarniku około 45 min. Potem odwinąć folię i zapiec jeszcze około 15 min. Danie gotowe do podania już z własnym sosem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, itd.
i widzialam ze ludzie chwala ten przepis takaze w tym tygodniu sproboje ;]
Kurczak po "amerykańsku"
![](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.dobrakuchnia.com%2Fimages%2FM_images%2FprintButton.png&hash=fc3cd840f1243bdfdd0da78c48a0c59e)
![](/forum/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.dobrakuchnia.com%2Fimages%2FM_images%2FemailButton.png&hash=600ad59950b37263b56ceb5e43f33bb3)
majonez
keczup
sól czosnkowa
papryka ostra w proszku
bułka tarta
Żaroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową - z dużym zapasem z jednej i drugiej strony na zrobienie "daszku". Wyłożyć na to mięso, posypać dość mocno solą czosnkową i papryką. Następnie wymieszać w równych proporcjach keczup z majonezem i bardzo dokładnie posmarować mięso na grubości około 2 cm. To wszystko posypać dokładnie, ale nie za grubo bułką tartą. Zamknąć folię nad mięsem tworząc daszek. Piec w 250 st. w piekarniku około 45 min. Potem odwinąć folię i zapiec jeszcze około 15 min. Danie gotowe do podania już z własnym sosem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, itd.
i widzialam ze ludzie chwala ten przepis takaze w tym tygodniu sproboje ;]
Podobne tematy
Podziel się: