reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

anniee22 a czy te kulki w kokosie to są z dodatkiem kakao i kawy??
bo wyglądają podobnie do tych które ja robię, tylko ja nie obtaczam w kokosie bo go nie lubię
 
reklama
Kamlotka- teraz jeszcze mozna :-) Ja od 2 stycznia sie bede odchudzac :-D I bardzo dziekuje:tak:

adudz- robilam mase kakaowa do andrutow i ze jej zostalo to dodalam troche ryzu preparowanego, rodzynek, orzechow i obtoczylam w kokosie :)
 
adudz bo sie zaczerwnienie :-) dobry kucharz albo ten kto nie lubi ze smieciami ganiac :-D a ze moj malzonek jest wszystkozerny i do tego chudy jak patyk to moge eksperymentowac :-D
 
dziewczyny szukam inspiracji na stój wigilijny, czegoś łatwego w przygotowaniu, no i żeby to nie była ryba po grecku czy pierogi z kapustą, bo chodzi mi o coś nowego co mogłabym zanieść do moich rodziców, pochwalcie się co się u was serwuje, moze wy mi coś podsuniecie:sorry::sorry::sorry:
 
adudz dzięki za przypomnienie... zawsze wieczorem o 22 sobie przypominałam, że miałam nastawić zakwas na barszczyk wigilijny... no i dzisiaj jak przeczytałam Twojego posta to zaraz zabrałam się do tych buraków :-D
 
dziewczyny szukam inspiracji na stój wigilijny, czegoś łatwego w przygotowaniu, no i żeby to nie była ryba po grecku czy pierogi z kapustą, bo chodzi mi o coś nowego co mogłabym zanieść do moich rodziców, pochwalcie się co się u was serwuje, moze wy mi coś podsuniecie:sorry::sorry::sorry:

Ja robie zawsze ryz, zazwyczaj jest z kielbaska ale ze to wigilia to wyjatkowo bez..

2-3 woreczki ryzu
300-400 dkg pieczarek
puszka kukurydzy
szczypiorek (ale nie koniecznie)
ser do posypania na wierzch

Ryz gotujesz na pol twardo. Pieczarki kroisz i gotujesz z pieprzem, warzywkiem i odrobina magii. Wrzucasz wszystko do szkla zaroodpornego. Dosypujesz do samku pieprzu i soli. Mieszasz. Na wierzch ser i do piekarnika. na 180 stopni na jakies 15-20 minut (az ser sie roztopi).
 
Dwa lata temu moja teściowa wynalazła przepis na pyszną solę. Jak znajdę to wpiszę. W każdym razie filety soli były przyprawione, obsypane mąką i obsmażone na oliwie. Później przełożone do płaskiego naczynia żaroodpornego (1 warstwa), a na to był nałożony jakiś biały sos z pieczarkami (chyba na mleku z mąką, kolor od pieczarek zmienia się i nabiera barwy przypominającej ścierkę). Dla odwrócenia uwagi, od ów ścierkowego koloru wszystko posypane było kolendrą (oryginalnie, ale można posypać i pietruszką czy szczypiorkiem) i to wszystko było delikatnie podlane białym winem i zapieczone w wysokiej temperaturze.
Wszystko można przygotować wcześniej, a tuz przed podlać winem i wstawić do pieca, więc bardzo wygodne :tak:
 
reklama
a ja dziś szukalam jakiegoś łatwego przepisu na coś z kurczakiem bo to moje ulubione mięsko i znalazlam coś tak prostego i jak dla mnie smacznego
Kurczak po "amerykańsku" piersi kurczaka (tyle ile biesiadników)
majonez
keczup
sól czosnkowa
papryka ostra w proszku
bułka tarta

Żaroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową - z dużym zapasem z jednej i drugiej strony na zrobienie "daszku". Wyłożyć na to mięso, posypać dość mocno solą czosnkową i papryką. Następnie wymieszać w równych proporcjach keczup z majonezem i bardzo dokładnie posmarować mięso na grubości około 2 cm. To wszystko posypać dokładnie, ale nie za grubo bułką tartą. Zamknąć folię nad mięsem tworząc daszek. Piec w 250 st. w piekarniku około 45 min. Potem odwinąć folię i zapiec jeszcze około 15 min. Danie gotowe do podania już z własnym sosem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, itd.

i widzialam ze ludzie chwala ten przepis takaze w tym tygodniu sproboje ;]
 
Do góry